Fórum >> Egyebek >> Építkezés

Kazes☻2011-02-06 10:35:28 // 7915
Ez természetes, ezért írtam, hogy nem csak szóban, tehát gondolom, hogy nem utasítana vissza téged sem, ha megkéred erre és akár a továbbiakat is meg tudjátok beszélni. :)
Cselentano2011-02-06 10:32:42 // 7914
Mert a gáz eladásában érdekeltek.
Nekik nem buli ha mindenki átáll alternatív megoldásra.
Cselentano2011-02-06 10:31:45 // 7913
Olvastam, nem akarom kisebbíteni a Csabi érdemeit, pláne, hogy az adott témában biztos, hogy kevesebb tudással rendelkezem.
Csupán jeleztem, hogy itt max. tippek, ötletek vetődhetnek fel, az adott témában közölt információk alapján nem tud tökéletes megoldást adni, lehet, hogy egy helyszíni megtekintés, pár vizsgálat után tök mást ajánlana, mivel a tulajnak eszébe sem jut, hogy az is probléma lehet.
Kazes☻2011-02-06 10:28:21 // 7912
Csabi pont épületgépészettel foglalkozik, nekem is sokat segített és nem csak szóban. :)
Kazes☻2011-02-06 10:26:57 // 7911
Ezért írtam, hogy nem gömbölyű! :)))
Cselentano2011-02-06 10:26:08 // 7910
Szólj bele, nyugodtan azért folyik :)
+ hátha tanulunk, több szem többet lát. :)

Az előző hozzászólásomból olvashatod, hogy nem minden esetben sikeres az épületgépész, nem mondom, hogy rossz tervező/mérnők a Ceglédi Zoli, csupán nálam nem az jött össze amit szerettem volna.
A hőérzettel tisztában vagyok, a dolgozóban emiatt külön hőmérő van, és tényleg hidegebb, de nem csodálkozom, mivel telibe kapja a hideget, hiába van 44 téglából.
Idén felkerült rá még egy kis rockwool hőszigetelés, jelenleg 60 cm vastag a fal.
Alu/fa ablakok vannak, hőszigetelt alu redőnyökkel.
A hőérzetnövelését jelenleg + egy daikin klímával oldóm meg, igazából csak este van szükségem rá, emiatt nem tekerem feljebb a gázkazánt.

Ez egy jó meglátás: akkor mindenhol padlófűtés lesz...hőszivattyús-rekuperátoros szellőztetéssel. :)

Sajnos amikor építkeztem, akkor ez még megfizethetetlen volt, most sem olcsó, viszont én is erre váltanék. Annyival egészíteném ki, hogyha már hőszivattyú, akkor csinálj majd egy olyan hőleadó felületet amivel hűthetsz. Pl. az általad említett mennyezethűtés, vagy fan-coilok.

Én még ezen gondolkodom, hogy esetlegesen berakni a laminált padló alá, hogy ne fagyjon le a lábam: http://www.thermaltt.com/eng/genius.php
Cselentano2011-02-06 10:15:27 // 7909
És, hogy az én sztorimól is több infó, hogy teljesebb legyen a kép:
A régi víz és fűtés szerelőt a kőműves ajánlotta, ezzel semmi gond, csak éppen itt "falun" sokan nem haladnak a technológiával, maradi gondolkodás jellemző.
És sajnos akkoriban nem is érdekelt a téma, nem ástam bele magam, rábíztam a Víz-, gáz-, fűtésszerelő-re. (ami így utólag hiba volt, de az ember tanul :-))
A kivitelezés alatt volt egy rakás dolog ami nem az elképzelésim szerint alakult, de mindenre volt magyarázat, így elkezdtem szakkönyveket venni - olvasni, de pár nap alatt az emberből nem lesz Víz-, gáz-, fűtésszerelő. :-)
"Apróbb" kivitelezési hibák nálunk, a teljesség igénye nélkül (van amit már sikerült orvosolni)
Pl. ha az ügyfél arra kéri, hogy a padlóban vigyél mindent csövet, akkor miért vésik végig a ház falát 90 cm magasságban? És miért bandázsja a csöveket, amikor lehet kapni szigetelést (az ügyfél fizet, aki közölte, hogy a minőség a fontos, nem a spórolás)
Ha az emeleti teraszra felrakok egy jakuzzit , és közlőm már a kivitelezés elkezdésekor, hogy 3/4 a csatlakozója, akkor miért 16-os réz csővel állnak fel, és a fali könyök ráadásul szűkebb?
Ha minden helységbe padlófűtést akarok, akkor miért beszélnek le róla (tudom én voltam a hülye, hogy hagytam magam)(csak a ház első sarok helységében nincs).
Ha előre közlőm, hogy minden helységet egyedileg akarok szabályozni, akkor miért olyan osztó-gyűjtő van felrakva amivel nem megoldható.
A napkollektor csövezését nem lágyforrasztással kötöm össze, mivel előfordulhat, hogy nem fogja bírni.
Még sorolhatnám.
De nem teszem.
Az alapszerelés után elbúcsúztunk egymástól, mivel állandóan könyörögni kellett, hogy jöjjenek dolgozni (pedig amikor kinyitotta a száját, hogy kellene egy kis költségtérítés akkor zsebből ott helyben fizettem...)
Nem teszem.

Ezután kerestem egy másik csapatot, és itt már bejött egy épületgépész is a képbe (Ceglédi Zoltán a Vaillantnál oktatási mérnők).
Ekkor már megvolt a vízszerelés, bár azt pl. a mai napig nem értem, hogy a konyha miért van ugyanazon az elzáró csapon van, mint a mosókonyha és a vendég fürdő, amikor emellett van másik 5 vízkör, és abból 3 keringetős. Na mindegy.
Megvettem a Vaillantnál mindent, az akkor kapható legkomolyabb BUS vezérléses kondenzációs gázkazánt, BUS-os szabályzók, napkollektorok, egy tonna kütüy, stb.
Sajnos elbeszéltünk egymás mellett az épületgépésszel is, mert úgy néz ki így utólag, hogy nem fogta fel, hogy helységenkénti szabályzást szerettem volna.
Helyette lett egy fsz. padló egy fsz. radiátor, em. padló, em. radiátor, és egy fsz. hálószoba kör.
A hibák a használat közben jöttek ki. a fsz. radiátoroknak a szabályzója (VR90) a nappaliban volt, és miután a padlófűtés megcsinálta a meleget lekapcsolta a fütést, így pl. a dolgozóban nem volt fütés.
Ráadásul a radiátorokban alacsony hőmérsékleti víz keringet, mivel túl lettek méretezve (magyarul nagyobbak a radiátorok mint kellene)
Igazából a dolgozó szoba kivételével nem kellenének a házba, mivel elbírná a házat a padlófűtés is.
Következő lépés vettünk minden radiátorra thermo fejeket.
Viszont az okos rendszernek hiába állítottad be, hogy fűtsön lekapcsolt.
Itt jött a barkács, szétszedtem az osztó-gyűjtőket, és rákötöttük a hálószobára és a fürdőre a dolgozó radiátorát, és megemeltem emiatt az előremenő víz hőfokát.
Így valamivel jobb lett. De sajnos nem tökéletes.
Kócosw2011-02-06 09:41:15 // 7908
nekem mindenhol padlofütes van, egy darab radiatorom sincs...
sztemis tutijo a padlofütes,jo mikor meleg a padlo a läbad alatt :)
padocska2011-02-06 09:39:25 // 7907
Nem akarok beleszólni a gépész vitába, de ha egy normális épületgépész tervezi meg a fűtést, akkor elvileg nincs olyan, hogy hideg a szoba valahol. Akkor ott el lett cseszve valami. A volt házamnál (amit én építettem) ott úgy lettek méretezve a dolgok, hogy minden helyiségben az volt a hőmérséklet amit szerettünk volna, pedig csak 1 kör volt, csak helyiségenként más radiátor-mérettel. Sosem volt gondom, hogy az egyik helyen hűvösebb van.
A másik dolog a hőérzet. Egy padlófűtéses szobából átmenve egy sima radiátorosba, tuti azt gondoljuk, hogy hűvösebb a radiátoros. Mert a lábunk nem érzi a meleg. Hőérzet szempontjából a padlófűtés a legjobb (nyáron meg a mennyezethűtés). Ennél a háznál, ha egyszer odajutok, hogy fel tudom újítani, akkor mindenhol padlófűtés lesz...hőszivattyús-rekuperátoros szellőztetéssel.
Cselentano2011-02-06 09:28:20 // 7906
"Anno" tudatlan voltam, most sem mondom azt, hogy mindent tudok, de sokat tanultam az elmúlt években, ha valami meg nem tiszta akkor kérdezek a megfelelő szakembertől aki kiérdemelte a bizalmamat.

Köszönöm a segítő és tájékoztató hsz., pont ezért mondom a druszámnak, hogy ennél alaposabban menjen neki a témának, mert ez egy kicsit összetettebb.
Ok, nem rossz kikérni mások véleményét, de pl. TE is máshonnan közelítetted volna meg az általam leírtakat, ha nemcsak fél információkat írtam volna le.
Ezzel nem becsmérelni akarom a segítségedet, hanem csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy adott esetben a segítő szándék információ hiányában lehet, hogy nem a legmegfelelőbb.
Xixo2011-02-06 02:53:41 // 7905
De miért nem az alternatív megoldásokat szorgalmazzák???
Fairlane2011-02-06 00:25:01 // 7904
Valószinűleg nem baromság, de inkább akkor lenne értelme, ha egy meglevő szigetelésben keresnéd a hibát, hőhidat. Nálad most - szerintem - elég egyértelmű a dolog.
Alfa GT-Csaba2011-02-06 00:22:01 // 7903
Vagy a dolgozódba kellett volna nagyobb radcsi azért hogy utolérje a nappalit mivel hogy oda csináltak padló fűtést ezért m2 ként +70-80 watt a padló fűtés hő leadása!És egész más a hőérzet is mert teljesen alulról jön a meleg a radiátornál meg kb 75cm-től indul fölfele.
Alfa GT-Csaba2011-02-06 00:14:34 // 7902
Ezért szokták a radiátor szelepekkel szabályozni a fűtést!Ha a nappaliba fojtottál volna a a szelepen akkor nem fűtötte volna fel olyan hamar a nappalit és akkor nem kapcsolt volna le a kazán és így a dolgozóba is melegebb lett volna.
Adrián2011-02-06 00:14:25 // 7901
Sokszor kapcsol a kazán most hogy jó idő van most nem csak mikor jön a cidri!
Adrián2011-02-06 00:12:10 // 7900
Persze értelemetlen dolgot nem szeretnék!;) Igazábol ha a gyerek szobába van betéve a termosztát 22 fokon akkor minden helységben 21 és 22 fok között van a hőm a radátor termoszt.ok 4 esen! Ezzel nincs gondom csak a fogyival!;)
Cselentano2011-02-06 00:03:03 // 7899
Olvasgatom itt a problemedet, azért a fűtés/hőigény/hőveszteség/szigetelés elég összetett dolog. Hívj ki egy megfelelő szakembert, mert így hallomás után, sokat bele lehet tolni és van aminek tökre nincs értelme.

Saját példa, 5 évvel ezelőtt építkeztem, az akkori fűtés szerelőm erősködött, hogy a szobákba ne tegyek padlófűtést, a dolgozónál hagytam magam lebeszélni, és spec ott "megfagyok", pont az a ház leghidegebb sarka.
De volt más problémám is, 5 kör volt a házban, és pl. a termosztát kint volt a nappaliban, ott már meleg volt, lekapcsolta a kazánt és leállt a fütés pl. a dolgozóban.
Pedig itt már beszállt egy vaillantos épületgépész, és ő tervezte a rendszert, csak éppen nem olyan lett, és nem úgy szabályzom ahogy szeretném.
Mások az igények.
Azóta "barkácsoltunk" egyet.
Most tudom helységenként szabályozni a fűtést.
Cselentano2011-02-05 23:55:44 // 7898
nem baromság, azzal láthatod, hogy hol távozik a hő, de nem árt hozzá ha kint hideg van.
Adrián2011-02-05 23:52:34 // 7897
A hőkamerás vizsgálat az baromság? 10-15 pénzért már csinálnak! Nagyon gondolkodom rajta.
Fairlane2011-02-05 23:46:58 // 7896
Valamit biztos számít, régen is ezt csinálták a stukatúrral...

Ha legközelebb havazik, figyelgesd az utcában a háztetőket, hogy kinél mennyi idő alatt olvad le a hó. Ha van pl egy hasonló ház, ahol tudod, hogy szigetelt a plafon, akkor ahhoz viszonyíthatsz, hogy nálad mennyi hő megy felfele.
Adrián2011-02-05 23:45:22 // 7895
Igen van rajta salak és a ház 75 százalékán még az is le van betonozva ill 2005 ben hozzáépítettek ott csak salak van!
Adrián2011-02-05 23:40:03 // 7894
Igen sanszos a dolog bár nem tudom hogy elvileg gipszkarton menyó van kb 15cm rel az eredeti alatt ami között ugyan szigetelő anyag nincs csak a levegő ami azért nem utólsó? Akkor is ilyen brutálul el tud szökni a meleg?Jó tudom födém szig kelleni fog csak ennyire nem vártam!
Fairlane2011-02-05 23:38:42 // 7893
(hogy mindig le vagyok maradva egy fázissal... :))

Na, a beton jó hővezető, azaz azt szigeteld elsőkörön. Felülről van rajta salak, vagy valami töltés?

Itt tudsz számolgatni, hogy milyen födémre hány centi szigeteléssel kb milyen K értéket lehet elérni.
Fairlane2011-02-05 23:33:43 // 7892
Szerintem elsőkörön felülről kellene szigetelni, mivel a meleg ugye felfelé száll.
Ha nem terveztek tetőteret, akkor a padláson 10 cm, vagy több üveggyapotot szétterítve, megfelelően fóliázva szerintem gyors eredményt lehet elérni.
Adrián2011-02-05 23:33:39 // 7891
Nincs tetőtér beép. a nyilászárók 6 kamr 1.0 roto . a szig csak az ablakoknál lett megcsinálva a homlokzat ill a lábazat terv. 10cm polisztirol 6cm láb a hát az 1970 esévekben épült! A födém beton gerenda!
Ferke2011-02-05 23:23:41 // 7890
Na, akkor lesz melód nyáron bőven:)) Szerintem az 5-600m3 nem vészes, ha azt nézzük, hogy nincs födémszigetelés, és dryvit rendszered sincs...
Fairlane2011-02-05 23:21:17 // 7889
Kezdetnek írd körül, hogy kb mikori a ház, milyen fűtésrendszer van, milyen falak, milyen födém, milyen nyílászárók vannak, van-e tetőtérbeépítés, milyen szigetelés van - ha van.
Ez alapján már lehet szűkíteni...
Adrián2011-02-05 23:16:24 // 7888
Lapradiátoros fűtés üzemel zárt égésterü S.Duval vegyes kazánnal ami az eredeti felálláshoz képest hatékonyabbá lett téve hogy a fűtéskörök le lettek egyszerüsítve kevesbb műa. csövezés csatlak. stb 9 radiátor 100m2! A légköbmétreknek ill a m2 ereknek megfelő méretű radiátorokkal! Valószínűsíthetően !Ezt abból gondolom hogy a helységek hőfokaival nincs gondom a radiátorok 1től egyig gyorsan felfűtenek!állandó 22 fok Párom picivel van otthon!
Ami a gondom a gázfogyi! 5-600m3 havi szinten!Kazán 2006 os gyártású.
Tető cserélve bár födém nincs még szigetelve de tervbe van véve Nyilászárók újak Falazat normál tégla és a legkisebb falvastagság 30cm van ahol a ház nagyobbik részében 44cm! Komlet külső szig még nincs ! Bár elő van készítve 10cm a terv!
Kérdésem mi az ami ezzel hozható vagy mit lehetne még megoldásként javasolni!
Adrián2011-02-05 23:00:10 // 7887
Köszi! Biztos vagyok benne ;) igazából már bent lakuknk és most tapasztalunk meg dolgokat amin szeretnénk változtatni!
Ez pedig a fütés ami alapvetően nem rossz csk valószínűsíthetően a ház hővesztesége nem az igazi!
Ferke2011-02-05 22:57:14 // 7886
Naja, mese habbal:)) Mindjárt kész az összes úszt-s kiírás elektronikásan, és nem találkoztam köztük ilyennel, de még csak hasonlóval sem:))
Alfa GT-Csaba2011-02-05 22:55:51 // 7885
Kérdezz ha tudok segitek láttam már ilyet:-D
Adrián2011-02-05 22:52:12 // 7884
Sziasztok !
Régóta olvasom a topikot vagyis amióta én is házfelújításba vágtam a fejszét!Valahol félúton járok;)
Látom hogy szóba kerültek a fütéssel kapcsolatos kérdesek észrevételek horror gázszámlák köbméterek stb! Illetve azt is látom hogy sokan tapasztalatokról írnak és vannak itt hozzáértők is!;)Ez jÓ!:))mert én is majd kérdeznék ha szabad illetve irnék le tapasztalatokat mert szeretnék a fűtés számlán faragni 1 keveset!;)
Vannak elképzelések amit szeretnék megosztani ill véleményezni!
Sajnos kevés a kézséges korrekt és hozzáértő ember aki képes önzetlenül jó szakmai tanácsot adni!;)
Alfa GT-Csaba2011-02-05 21:54:55 // 7883
Van ezeknek eszük!Adnak támogatást hivatalos számláért ami után a vállalkozó befizeti az adót,és így az államnak még kevesebbe kerül.Amikor a támogatás elfogy és mindenki át állt akinek sikerült szerezni a pénzből,szépen duplájára emelik a tűzifa árát és annak az adójából visszafolyik az államhoz a támogatás és utána csak haszon lesz belőle.Így az államnak semmibe sem került ez a mutatvány de a kisember meg ismét szarba lesz!A gázzal anno ugyan ezt csinálták,amikor mindenhova bekötötték a gázt utána elkezdték ész nélkül emelni az árát,most már a minőségét is elbasszák azért hogy még több fogyjon belőle.Utána következik a napkollektorok megadóztatása mert nem lehet lopni a napsugarat ingyen az is az állam tulajdona!!A F......-m nem kéne az államnak?????
Kazes☻2011-02-05 21:35:30 // 7882
Kazáncsereprogramot indít a kormány februárban

Ez még nem teljesen gömbölyű. :)
Ferke2011-02-04 19:05:02 // 7881
Jajjdejóóó! Korrrekt, hajrá, csak így tovább:))
Ferke2011-02-04 19:04:13 // 7880
Ez erdei köb, vagy sima?:) Tudooom, telhetetlen vagyok!:)
Kompressz úr2011-02-04 18:35:21 // 7879
Nem lehet, hogy azért nem kell nektek fűteni, mert mások fűtik helyettetek is a falakat? Valahonnan mégis csak meleg van nálatok télen...
MYSKHA2011-02-04 17:50:49 // 7878
Ugynézki ,hogy melóhelyemen 14.000 lesz m3-e a bükk tüzifának. méteres darabokban max combvastagság.Persze párhetes döntésűek lesznek de aki ráér játszani vele :-D
Edyboy2011-02-03 23:44:53 // 7877
Nyáron emeltek és most januártól megint :((
Ferke2011-02-03 14:00:18 // 7876
Vazze, az udvart nem fogom fűteni, a nappaliban meg nem cserélek olajat:)))
Mulder2011-02-03 13:39:22 // 7875
Ez a fűtésszabályozás is nagy szopás. A pécsi lakásunkban is ez van. Egész télen 0-ra van tekerve a szabályzó.....kivéve ha nagy hideg van, mert fönt lakunk a negyediken és nem kell fűteni:D Évente egyszer leolvassák, és az alapján kapunk vissza lóvét, csak az a gond, hogy a társasház teljes fogyasztásához mérten csak egy bizonyos %-ban veszik figyelembe a mérőt. Egyszóval más helyett fizetek egy bizonyos %-ot.

Csak nyáron meg baromi meleg van, de akkor érdekes módon a a földszinten lakók nem fizetnek nekünk légkondit vagy hideg víz díjat mert napi 4sze zuhanyozok.
Inkább nem vagyok otthon, csak pár hetet egy évben.....b@sszák meg.
Xixo2011-02-03 13:19:31 // 7874
Ezt meg tudom erősíteni, nálatok mindig kúva hideg van, főleg, ha szerelés is történik! :)
Ferke2011-02-03 13:13:48 // 7873
Aha,ja. Ilyet én is hallottam valahol...:(
Xixo2011-02-03 13:12:36 // 7872
A miénknek valami 25 körül van a távhője, ha jól emlékszem... tiszta durva, hogy több a panel fenntartása, mint a kecóé...
Xixo2011-02-03 13:09:29 // 7871
A válságadóra emlékszel? Tudod, amikor a multik fizetnek a nép helyett... :(
Xixo2011-02-03 13:06:20 // 7870
Jó, hát azt a palotát nem könnyű kifűteni... :))))
Alfa GT-Csaba2011-02-03 11:16:57 // 7869
Elég az a 40fok a hmv-nek .Van kiépitve cirkulációs vezeték a lakásba ami forgatja a meleg vizet a rendszerbe azért hogy a legtávolabbi ponton ha kinyitod a csapot rögtön a melegviz folyjon. a villany jóval olcsóbb mint a gáz.A viilanybojler óránként megeszik 1,6kw-ot ami 50-60 forint a a gázból is megeszik oránként min 1 m3 ha fűti a vizet az meg min.160 pénz.A bojlereket max3 évente vizkőtleniteni kell mert az miatt tud sokat zabálni.Mi fizetünk havi 20ezer villanyt 120 literes bojlerra 2mosó 1 mosogató gépre 3 hűtőre 3 tv-re és 3 szinten villanyra.Ez nem sok.
Alfa GT-Csaba2011-02-03 11:02:59 // 7868
60-70 köröl.a padlófűtés meg 40-45 .Van 90m2 padlófűtés is 600méter cső van a padlóba letekerve a 2 szinten.
Grego2011-02-03 11:00:51 // 7867
Én most cseréltem. Volt egy C24-es falikazán + éjszakai áramon 150 l-es bojler. Ennek eredménye volt télen 28ezres gáz és 22ezres villany. Karácsony előtt cseréltem Buderus öntöttvas kazánra + 135 l-es HMV tárolóra külső hőmérsékletszabályozóval. A HMV tároló csak 6-22 között működik, és így gázszámla januárban 18ezer, villanyszámla 11ezer. Azt hiszem csak nyertem vele. Bár ugye másik kérdés a megtérülés. Azonban a villannyal való melegvízmelegítés - ha nem csak vezérelt feszültségen van - 1,8-szor de akár 2,5-ször is többe kerül, mint a gáz. A HMV-nél elég 40-ra állítani a vizhőfohot és így takarékos. Nekem nagyon jó a rendszerem, nagyon bevált.
Fairlane2011-02-03 10:59:49 // 7866
Hány fokos vizet nyomatsz a radiátorokba?
A hozzászólásokért az Alfa Amore készítői nem vállalnak felelősséget.

Jelentem a moderátornak