Blog

Blogajánló

Magyar megoldás egy olasz helyzetre: ha nincs Blue&Me az autódban, akkor a Loudlink tudja a megoldást. Tapasztalatok Tedi MiTójából rovatunk következik. Tovább

ystuc // 2016-05-30 18:48:19

Az Alfa Amore néhány tagja meglátogatta az aresei Alfa Romeo múzeumot. Íme pár kép és egy rövid beszámoló! Tovább

//
>> AutóápolásKristyon // Alfa 156 SW 1.9 JTDm // 2018-03-20

A kulcsház cseréje meghiúsult, mert az olcsóbb kulcsházak, nem igazán passzolnak ezzel a kulccsal. Annyira meg még ez sincsen rossz állapotban, hogy hatezret kiadjak egy újért, így a korábban rendelt logo-t erre raktam rá...Rendeltem hozzá szilikontokot, de az meg finoman szólva mint tehénen a gatya, ezért ezt is elvetettem.
Berendeltem fekete-fehér logokból, a 40mm-es a kormányra, az 50mm-ek a téli felniközepekre mennek majd, ezek már csak ősszel. A 74mm-ek az autó orrára, és a hátuljára. Sajnos nem egyforma logokat kaptam, így a hátulján még nem cseréltem le, az majd ha megérkezik az új rendelés...
A nyári MAK felnik kupakjait nem akartam buherálni, de mivel mind a két fajta garnitúra felnikupak amit rendeltem (60mm) nem lehetett bepattintani a felni közepébe, így az lett a végeredmény, hogy az egyik garnitúráról lefejtettem a logot és felragasztottam a MAK felniközepekre. Na így már ez is jó...
A nagy hidegekben előfordult, hogy a teleszkópok nem tartották meg a csomagtérajtót, ezért kicseréltem ezeket is... Ezekre is felkerültek a segédrugók, így pattintásra fel is nyílik teljesen az ajó...
A csomagtér ajtóba még korábban fúrtam be két ledet, amit még régebben nappali menetfénynek rendeltem, de arra a célra túl gyengének, meg a pici felülete miatt is alkalmatlan. Még gondoltam arra is, hogy kilépőfénynek szerelem be, de ez lett a tökéletes helye, nagyon szuperül bevilágítja a csomagteret, és így hogy kettő van belőle még árnyékot sem tudok neki vetni...

Megjöttek a gumik. Nagyon durván meglepődtem, amikor megláttam milyen fura alakú az oldalfaluk. 195/35 r18 méret, jóval "húsosabb", mint a 165/35. A gumisom nem örült igazán, de probléma nélkül lecserélték a gumikat ezekre. Nehezebben pattant a helyére az Achilles, mint a Nankang. Szerencsére az üzlettel is sikerült megegyezni, hogy visszaveszik a Nankangot, így nem fizetek rá durván erre a butaságra. Az autóra már csak csütörtökön kerülnek fel, a C pavilonban.

 
>> Tuning és extraAlfaboooy // Alfa 146 2.0 TD // 2018-03-20

Jorjie cartárstól megvettem a gyári dísztárcsákat, aminek örülök hogy lett és hogy jó állapotban vannak :) 4000,- + posta. Van még egy szett dísztárcsa, gyári, de azokat meg le kell fújni mert kopott állapotuak, tartalékba lesznek.

 
>> SzervizAlfaboooy // Alfa 146 2.0 TD // 2018-03-19

Ki lyukadt a másfél éves olaj hűtő. Ideiglenesen kikötésre került míg lesz más megoldás. A terv hogy megkapja a TS szervo olaj hűtő csövet, hogy ne legyen macera az olaj hűtő. 6 év alatt a harmadik lett beszerelve. Az első kettő használt volt. Előtte a műanyag légterelő, úgy hogy nem hinném hogy kavics okozta, hanem simán csak gyenge hűtők lehetnek ezek.

 
>> EseményAlfaboooy // Alfa 146 2.0 TD // 2018-03-20

Hirtelen jött a gumi váltás, mert a téli gumi bal elől szál szakadásos lett :/ érintőlegesen hozzáért egy magasabb patkához kB 5 km/h-val. Nem gondoltam volna :/. Pont ma jött meg Jorjie cartárstól a gyári dísztárcsák, amit köszönök neki ;) KB. egy fél hónapra még feltehettem volna őket

 

Eredetiségvizsgálat+okmányiroda, minden rendben ment. Jövő héten szerviz, de ott sem érhet nagy meglepetés.

31404km

 
>> Egyébpmolnar // Alfa 156 2.4 jtd // 2018-03-20

Continental Premium Contact 5 205/55R16
Conti Sport Contact 2 205/55 R16
Michelin Energy Save 205/55 R16

 
>> SzervizPozsi85 // Alfa 159 SW 1.9 8v Jtdm // 2017-03-20

Hidegben, üzem meleg motor nehezen indul. Kaptam a rosszabnál rosszab híreket, hogy porlasztó, meg nem épül fel a nyomás, stb... Ám, az önindító volt a ludas, mert hallhatóan lassabban tekert mint a testvérei, és mivel már majdnem mindig nehezen indult, így mindennek felújítása helyett, az önindítóval kezdtük. Bevált. Később teljesen tisztán láttam, hogy az egész abból adódik, hogy abban az időszakban nem használtam csak szinte városban, rövid távon az autót, és a részecskeszűrőnek ez nem tetszett. Tömött részecskeszűrő -> szar ön9ndítgü -> nehezen indulás. Most jó!

>> SzervizPozsi85 // Alfa 159 SW 1.9 8v Jtdm // 2018-02-14

Eltört a bal hátsó rugó, még Decemberben, sokat nem használtam az autót, de aztán végül sor került a cserére, mielőtt nagyobb bajt okozna.

>> EgyébUMedve // Alfa 156 SW 2.4 JTD // 2018-03-20

Hát történt egy messzi-messzi galaxisban, hogy az előző hiteles 147-es Alfám a Tisztelt Bank kivonatta a forgalomból. 2 év vita után, kiderült, hogy még a bank tartozik nekem vagy 3 kilóval. Fasza. Az autó bepenészedve, leamortizálva.
Hát kellett egy másik autó.
Hitelre többet nem. Találtam egy viszonylag tűrhető, 2001-es évjáratú 156 SW (nekem már régóta ez a kedvenc "kombim") 2.4 JTD-t, amit egybe ki is tudok fizetni. Hát megvettem. Nem árultak Zsákbamacsekot.
Gyorsan, gumi, felni persze alu, mert én erre a formára acélt fel nem tennék, fékbetét csere. Megúsztam 175 ezerből.
Amiről tudok: Vezérlést és a kettőstömegűt cserélték, az olajcseréig még van vissza 6000 km.
A hosszbordáson valamelyik csapágy szól, de istenem, nem lehet minden tökéletes. Bár, most, hogy járok vele, és nem áll talán csendesedik.
A futó elől kopog rendesen, de ez van, ez sajnos alfa betegség. Azért a 156 és a 147-nek a futója még kopogósan is egyenes futást tud.
A két féltengely sajnos kanyarban darál, de nem terhelem túl, inkább próbálok begurulni a kanyarba. Ezt majd a futó cserével együtt...
A klíma nem megy, lehet, hogy lyukas, vagy nincs benne gáz, de ez nem is érdekel, mert nekem ne vigye el a teljesítményt, soha nem használtam klímát egyik autómban sem, tehát nem izgat.
Viszont amit elhallgattak, az a LMM. Le van húzva a csati róla. A 147-ben az 50 ezerért vett Bosch 6000 km bírt. Ott én magam húztam le a kábelt, és tök jól ment. Az igaz fél litert rátett, de hát valamit valamiért.
Ennél más a helyzet. 6.5 liter alá nem tudtam vele menni. Betettem egy tuning boxot (volt itthon), és lement 6 literre. Nincs dadogás, nincs egyenetlen alapjárat, nincs semmi különös. Viszont melegebb időben gyengébb. Lehet, hogy ebbe tényleg nem árt ha működik az LMM. Ha lesz rá keret talán megkockáztatom. Most még nincs.
Viszont egy nagyon izgi hibát találtam.
Most amikor ez a nagy hó volt, mentem haza az M0-án. Szakadt a hó, és csapta a latyakot rendesen. Ráfordulok az M5-re, rakom 4-be, és semmi. Üresbe lepadlózom, felpörög. Sebessében padlón 65-nél nem megy többet. Az IKEA előtti felüljárón tudott 35-öt. Elborult az agyam. Beérek a Nagykőrösire, és egyszercsak megindult. Aztán a hiba eltünt. Nem nyugodtam meg, mert én nem szeretem, ha nem tudom mitől van a hiba, de, ha nem jelentkezik, akkor nem fogok rájönni.
Hát, vagy 2 héttel később, elmentem az Auchan - hoz a kézi mosóba lemosni a sok sót.
Lenyomatom, és a hiba megint megtréfált.
Tehát elektromos beázás. Vártam a parkolóban, majd egy fél óra után megint ment az autó.

Ha esetleg, valakinek valami ötlete, ne fogja vissza....

Teljesen leerőtlenedik az autó, ha sok vizet kap. Jó persze olasz, ahol mindig süt a nap, de, hát azért mégis...
Jó lenne rájönni, mi ez.

A következő a szűrők, az olajcsere.
Aztán LMM, majd hosszbordás és a sleppje. Aztán a futómű...
Sok lesz, de hát ez van. Spórolnom kell rá sokat...

Ja egy új jelenség, ha komolyabb huppanó van, a jobb hátsó néha belever a dobba.
Néztem, se törés, se repedés a rugóban. A magasság mindkét oldalon mm-re azonos, meghintáztatva semmi különös. Hogy ez mi a fene, nem tudom. De eszembe jutott a 145-öm, annál ugyanez a jelenség volt, aztán megszűnt. Ezeknek ilyen csillagállástól függő Alfaszellem az okozója biztos.

Hát röviden ennyi...

Van 4 hónapja megint egy Alfánk, megy, fogyaszt 6 litert, a szervízre kell ugyan költeni, de ami biztos, hogy a mienk, és nincs rajta hitel, és én szeretem, mert Alfa...
Ja és próbálom kímélni, nálam még nem ment 3000 fölé. Ez kb max 165 km/h.
De ennyi azért egy Alfának kell, mert elgémberednek a tagjai...

Km.:283 ezer