
Kazes☻2025-09-05 20:26:50 // 2114
GT Ɨ|ѯ2025-09-05 18:43:38 // 2113
Mi az aminek mindenképpen működnie kell egy kapcsolatban?
- hát a kv főzőgép
- hát a kv főzőgép
Kazes☻2025-09-05 17:59:38 // 2112
Kávé tejjel (novella)
– Kérek egy kávét, és sietek, ha nem gond.
– Értettem. Kávé. És milyen kávét kér?
– Jó lenne, ha meleg lenne.
– Mindegyik meleg. Az érdekelne, hogy milyen típusú kávét kér.
– Húha! Fekete típusút.
– A pörkölés érdekel.
– Az engem is. Elmeséli, amit tud?
– Nem úgy. Milyen pörkölésű legyen?
– Hát már hogy…? Nyersen már csak nem adja?
– Nem. Nyers nincs. De van világos, közepes, sötét.
– Melyik hasonlít legjobban a kávéra?
– Mindegyik kávé.
– De arra, amit ha megisznak azt mondják, hogy „ittam egy kávét”?
– Mindegyikre azt mondják.
– Akkor mi a különbség?
– A világos és a közepes kicsit savanykás.
– Az iszonyú rossz lehet.
– Nem az.
– De igen.
– Akkor legyen sötét.
– Jó. Az jó lesz. Jobb lenne, ha nem lenne átlátszó.
– Egyik sem átlátszó. Tehát akkor lesz egy sötét pörkölésű kávé.
– Haladunk. Ezt kérem.
– De még nem mondta, hogy milyen legyen.
– Most állapodtunk meg. Sötét.
– De milyen legyen?
– Ugye nem kell elismételnem megint?
– Az érdekelne, hogy milyen típusú legyen. Milyenek legyenek az arányok, a tej, a méz, esetleg alkohol, hab, tejszínhab…?
– Atyaisten, itt fogok szomjan halni. Melyik a legegyszerűbb?
– Tejjel, vagy tej nélkül?
– Legyen benne egy kis tej
– Akkor tehát van nekünk, cortado, Cappuccino, Café Latte, latte macchiato, Milchkaffee, Wiener Melange, flat white, macchiato, Rüdesheimer kávé, likőrös tejes kávé.
– Tudtam, hogy nem kellett volna tejet kérnem.
– Melyik legyen?
– Ez mind más?
– Igen. Az arányok, a tej felhasználása, az elkészítési mód.
– Olyan nincs, ami egy sima kávé, és belebaszarint egy kis tejet?
– Olyan nincs.
– Pedig lehetne. Café Belebaszarintó. Vagy valami ilyesmi.
– Nincs ilyen.
– Sejtettem. Akkor mi hasonlít a leginkább erre?
– Mennyi legyen a kávé mennyisége?
– Most már ne legyen sok, mert így is a plafonon van a vérnyomásom.
– Jó. Akkor kis kávéval. Ott van például a cortado.
– Az mi a retek?
– Egy normál eszpresszó. A spanyolok találták ki.
– Azt nem veszem be, hogy a spanyolok találták ki az expresszót.
– Nem azt. Hanem azt, hogy tejet tesznek bele.
– Itt rohadjak meg, ha a tejeskávét a spanyolok találták ki.
– Nem. Ők csak az arányt találták ki.
– Az arányt?
– Igen. Egy lefőzött eszpresszó és körülbelül ugyanannyi gőzölt, de nem habosított tej.
– Rázva, nem keverve?
– Tessék?
– Nem érdekes. Tehát? Rázva nem keverve tej, eszpresszó. És ezt a spanyolok hozták össze, mert az évilágon senki másnak nem jutott eszébe, hogy mi lenne, ha ugyanannyi tejet tennének a csészébe, mint amennyi kávét.
– Nem csészébe adjuk.
– A tenyerembe öntik?
– Nem. Üvegpohárkába.
– Aha! Az szuper. Akkor kérek egy eredeti spanyol cortadot, vagyis tejeskávét.
– Az a cafe latte.
– Igen?
– Persze. Eszpresszóhoz hideg vagy forró tej.
– Itt dögöljek meg ha nem ezt mondta az előbb a cortado-nál.
– Igen, de itt több a tej, mint a kávé.
– Oké. Ez nem jó. Akkor egy cortado-t kérek. Sötét pörkölésűt.
– Milyen tejjel?
– Hát tej tejjel.
– Jó, de milyen tejjel?
– Olyan tejjel, amit a tehénből nyertek ki valahogy, és nem érdekel, hogy hogy. Tudja, tehén, mú! Egy állat. Az adja tejet.
– Tudom.
– Vagy van jakteje is?
– Az nincs.
– Akkor milyen teje van még?
– Hát van szójatej, mandulatej, zabtej, kókusztej, rizstej, kesudiótej, borsótej, kendermagtej, földimogyorótej.
– Ezek nem tejek.
– De igen.
– De nem. Attól még nem tej ám valami, hogy fehér.
– Ezek akkor is tejek.
– Ne keseredjen el, de nem azok. Tudja, a mandula nem állat. Nem tud szoptatni. A szoptatás lényege a tej.
– De akkor is csinálnak belőle tejet.
– Hogyan? Elválasztják a rizst kicsinyeitől és megfejik? Úgy megnézném, amikor a mandula kis csecseire ráteszik a fejőgépet és icipici kis tégelyekbe gyűjtik a tejet.
– Nem hiszem, hogy így csinálják.
– Én sem. Olyan tejet mondjon, aminek a gazdája tudott fingani.
– Nem tudom, hogy ki tud fingani.
– A tehén tud.
– Akkor hagyományos tej lesz.
– Mivel a többi nem tej. Szóval mondhatja úgy is, hogy, „akkor tejjel lesz”.
– Jó. Tejjel lesz.
– Remek. Kérek egy ilyen spanyol csodát.
– Rendben. Ezernyolcszáz forint.
– Micsoda?
– A cortado.
– Az üvegpoharat nem akarom hazavinni, csak a kávét iszom meg.
– Úgy annyi.
– …
– …
– És ha a számba tölti, és hozzáiszok egy kis tejet?
– Akkor is annyi.
– Pedig ez új kávé lenne. A magyarok találták ki. Café szájó, vagy valami ilyesmi.
– Akkor is annyi.
– Café primitívó?
– Akkor is annyi.
– Café szimplicó?
– Sajnálom.
– Értem.
– …
– …
– Akkor mi legyen?
– Hát nem is tudom. Ha nem ihatok ilyen újhullámos magyar kávét…
– Ajánlhatok egyet. Igazán különleges.
– Úgy nézek ki, mint aki egy különleges kávéra vágyik?
– Nem tudom. De ha kipróbálja nálunk a cold brew-t, akkor nem fog csalódni.
– Ezt is a spanyolok?
– Nem. Először japánok, aztán a kubaiak.
– Aha. Elhittem. És mi a lényeg?
– Hidegen áztatják a kávét. Akár huszonnégy órán át csepegtetik.
– Egy napon át? Az pont jó lesz. Most már nem sietek, Ide vele. És kérek hozzá kutyatejet.
– Kutyatejünk nincs.
– Mire kész a kávé, majd lesz. Kivárom.
Varga Lóránt tollából
– Kérek egy kávét, és sietek, ha nem gond.
– Értettem. Kávé. És milyen kávét kér?
– Jó lenne, ha meleg lenne.
– Mindegyik meleg. Az érdekelne, hogy milyen típusú kávét kér.
– Húha! Fekete típusút.
– A pörkölés érdekel.
– Az engem is. Elmeséli, amit tud?
– Nem úgy. Milyen pörkölésű legyen?
– Hát már hogy…? Nyersen már csak nem adja?
– Nem. Nyers nincs. De van világos, közepes, sötét.
– Melyik hasonlít legjobban a kávéra?
– Mindegyik kávé.
– De arra, amit ha megisznak azt mondják, hogy „ittam egy kávét”?
– Mindegyikre azt mondják.
– Akkor mi a különbség?
– A világos és a közepes kicsit savanykás.
– Az iszonyú rossz lehet.
– Nem az.
– De igen.
– Akkor legyen sötét.
– Jó. Az jó lesz. Jobb lenne, ha nem lenne átlátszó.
– Egyik sem átlátszó. Tehát akkor lesz egy sötét pörkölésű kávé.
– Haladunk. Ezt kérem.
– De még nem mondta, hogy milyen legyen.
– Most állapodtunk meg. Sötét.
– De milyen legyen?
– Ugye nem kell elismételnem megint?
– Az érdekelne, hogy milyen típusú legyen. Milyenek legyenek az arányok, a tej, a méz, esetleg alkohol, hab, tejszínhab…?
– Atyaisten, itt fogok szomjan halni. Melyik a legegyszerűbb?
– Tejjel, vagy tej nélkül?
– Legyen benne egy kis tej
– Akkor tehát van nekünk, cortado, Cappuccino, Café Latte, latte macchiato, Milchkaffee, Wiener Melange, flat white, macchiato, Rüdesheimer kávé, likőrös tejes kávé.
– Tudtam, hogy nem kellett volna tejet kérnem.
– Melyik legyen?
– Ez mind más?
– Igen. Az arányok, a tej felhasználása, az elkészítési mód.
– Olyan nincs, ami egy sima kávé, és belebaszarint egy kis tejet?
– Olyan nincs.
– Pedig lehetne. Café Belebaszarintó. Vagy valami ilyesmi.
– Nincs ilyen.
– Sejtettem. Akkor mi hasonlít a leginkább erre?
– Mennyi legyen a kávé mennyisége?
– Most már ne legyen sok, mert így is a plafonon van a vérnyomásom.
– Jó. Akkor kis kávéval. Ott van például a cortado.
– Az mi a retek?
– Egy normál eszpresszó. A spanyolok találták ki.
– Azt nem veszem be, hogy a spanyolok találták ki az expresszót.
– Nem azt. Hanem azt, hogy tejet tesznek bele.
– Itt rohadjak meg, ha a tejeskávét a spanyolok találták ki.
– Nem. Ők csak az arányt találták ki.
– Az arányt?
– Igen. Egy lefőzött eszpresszó és körülbelül ugyanannyi gőzölt, de nem habosított tej.
– Rázva, nem keverve?
– Tessék?
– Nem érdekes. Tehát? Rázva nem keverve tej, eszpresszó. És ezt a spanyolok hozták össze, mert az évilágon senki másnak nem jutott eszébe, hogy mi lenne, ha ugyanannyi tejet tennének a csészébe, mint amennyi kávét.
– Nem csészébe adjuk.
– A tenyerembe öntik?
– Nem. Üvegpohárkába.
– Aha! Az szuper. Akkor kérek egy eredeti spanyol cortadot, vagyis tejeskávét.
– Az a cafe latte.
– Igen?
– Persze. Eszpresszóhoz hideg vagy forró tej.
– Itt dögöljek meg ha nem ezt mondta az előbb a cortado-nál.
– Igen, de itt több a tej, mint a kávé.
– Oké. Ez nem jó. Akkor egy cortado-t kérek. Sötét pörkölésűt.
– Milyen tejjel?
– Hát tej tejjel.
– Jó, de milyen tejjel?
– Olyan tejjel, amit a tehénből nyertek ki valahogy, és nem érdekel, hogy hogy. Tudja, tehén, mú! Egy állat. Az adja tejet.
– Tudom.
– Vagy van jakteje is?
– Az nincs.
– Akkor milyen teje van még?
– Hát van szójatej, mandulatej, zabtej, kókusztej, rizstej, kesudiótej, borsótej, kendermagtej, földimogyorótej.
– Ezek nem tejek.
– De igen.
– De nem. Attól még nem tej ám valami, hogy fehér.
– Ezek akkor is tejek.
– Ne keseredjen el, de nem azok. Tudja, a mandula nem állat. Nem tud szoptatni. A szoptatás lényege a tej.
– De akkor is csinálnak belőle tejet.
– Hogyan? Elválasztják a rizst kicsinyeitől és megfejik? Úgy megnézném, amikor a mandula kis csecseire ráteszik a fejőgépet és icipici kis tégelyekbe gyűjtik a tejet.
– Nem hiszem, hogy így csinálják.
– Én sem. Olyan tejet mondjon, aminek a gazdája tudott fingani.
– Nem tudom, hogy ki tud fingani.
– A tehén tud.
– Akkor hagyományos tej lesz.
– Mivel a többi nem tej. Szóval mondhatja úgy is, hogy, „akkor tejjel lesz”.
– Jó. Tejjel lesz.
– Remek. Kérek egy ilyen spanyol csodát.
– Rendben. Ezernyolcszáz forint.
– Micsoda?
– A cortado.
– Az üvegpoharat nem akarom hazavinni, csak a kávét iszom meg.
– Úgy annyi.
– …
– …
– És ha a számba tölti, és hozzáiszok egy kis tejet?
– Akkor is annyi.
– Pedig ez új kávé lenne. A magyarok találták ki. Café szájó, vagy valami ilyesmi.
– Akkor is annyi.
– Café primitívó?
– Akkor is annyi.
– Café szimplicó?
– Sajnálom.
– Értem.
– …
– …
– Akkor mi legyen?
– Hát nem is tudom. Ha nem ihatok ilyen újhullámos magyar kávét…
– Ajánlhatok egyet. Igazán különleges.
– Úgy nézek ki, mint aki egy különleges kávéra vágyik?
– Nem tudom. De ha kipróbálja nálunk a cold brew-t, akkor nem fog csalódni.
– Ezt is a spanyolok?
– Nem. Először japánok, aztán a kubaiak.
– Aha. Elhittem. És mi a lényeg?
– Hidegen áztatják a kávét. Akár huszonnégy órán át csepegtetik.
– Egy napon át? Az pont jó lesz. Most már nem sietek, Ide vele. És kérek hozzá kutyatejet.
– Kutyatejünk nincs.
– Mire kész a kávé, majd lesz. Kivárom.
Varga Lóránt tollából
GT Ɨ|ѯ2025-09-05 17:54:00 // 2111
Igen, mindenképpen:-)
Kazes☻2025-09-05 17:24:51 // 2110
Buksi2025-09-05 08:19:17 // 2109
Na majd, ha novemberben megyünk, akkor kiülhetsz ide kávézni. ;-))
GT Ɨ|ѯ2025-09-05 07:50:21 // 2108
GT Ɨ|ѯ2025-09-04 18:52:56 // 2107
Kazes☻2025-09-04 18:21:15 // 2106
GT Ɨ|ѯ2025-09-03 20:51:14 // 2105
Kazes☻2025-08-31 13:29:10 // 2103
Úgy is van... de pont egy french pressel?! :D
Zsolt1552025-08-31 08:58:51 // 2102
Kazes☻2025-08-26 12:44:59 // 2101
GT Ɨ|ѯ2025-08-24 08:39:02 // 2100
Kazes☻2025-08-23 22:23:14 // 2099
GT Ɨ|ѯ2025-08-14 06:28:46 // 2098
GT Ɨ|ѯ2025-08-07 07:42:00 // 2097
Kazes☻2025-08-06 16:17:06 // 2096
GT Ɨ|ѯ2025-08-04 11:25:29 // 2095
Kazes☻2025-08-04 11:22:21 // 2094
GT Ɨ|ѯ2025-08-03 09:17:27 // 2093
Kazes☻2025-07-31 13:31:49 // 2088
Nagyon zoral.. tán így ébredtél?! :D
Zsolt1552025-07-31 07:44:51 // 2087
GT Ɨ|ѯ2025-07-29 07:04:14 // 2086
Kazes☻2025-07-21 11:29:10 // 2085
GT Ɨ|ѯ2025-07-16 20:32:27 // 2084
Kazes☻2025-07-16 12:53:05 // 2083
GT Ɨ|ѯ2025-07-15 18:11:47 // 2082
Kazes☻2025-07-15 16:37:29 // 2081
GT Ɨ|ѯ2025-07-15 07:37:30 // 2080
Kazes☻2025-07-14 11:42:38 // 2079
GT Ɨ|ѯ2025-06-24 07:26:40 // 2078
GT Ɨ|ѯ2025-06-22 17:06:50 // 2077
Kazes☻2025-06-22 16:12:29 // 2076
GT Ɨ|ѯ2025-06-08 10:17:47 // 2073
Kazes☻2025-06-07 13:57:18 // 2072
GT Ɨ|ѯ2025-06-05 20:18:44 // 2071
Kazes☻2025-06-05 14:57:03 // 2070
GT Ɨ|ѯ2025-06-05 07:57:36 // 2069
Kazes☻2025-06-04 15:51:52 // 2068
Zsolt1552025-06-04 09:58:06 // 2066
Kazes☻2025-05-30 16:13:08 // 2065
A hozzászólásokért az Alfa Amore készítői nem vállalnak felelősséget.
Online tag
1
Vendég1
754
Fórum
Friss topicok
- Filmek
- Coffee - Minden ami kávé
- Együnk-igyunk, amíg teh...
- Alfa reklám
- Oldtimer, youngtimer
- 4C
- Adok-veszek
- Spider
- Mo-i utak helyzete: ele...
- Giulia
Tagok
Új tagjaink
- Olxander
- UTPcableman
- rajkailaszlo
- Tamas.F.Lamas
- Filip05
- Milán147
- copernico
- PolgárViki
- Bimbi10
- grimedth