80 százalékkal csökkent az Alfa értéke?

2010-11-19  Teddy
Sergio Marchionne bő két hónap alatt 80 százalékkal szállította lejjebb az Alfa Romeo piaci értékét, legalább is szóban.
Hírek >> 2010  

A párizsi autószalonon Marchionne még azt mondta, ha eladnák az Alfát, akkor 100 milliárd euró alatt nem válnának meg tőle. Los Angelesben viszont a héten már 20 milliárd euróról beszélt a Fiat első embere.

Az Automotive News ezzel foglalkozó publicisztikája szerint az Alfa valós értéke még ennek az összegnek is csak a tizede, 2 milliárd euró, amit - ha Marchionne ilyen ütemben halad a csökkentésben - hamarosan el is érnek. Ez már kifizethető összegnek tűnik, legalább is piaci információk szerint.

A Fiatnak azzal kell szembe néznie, hogy az Alfába 1,5 milliárd eurót kell invesztálnia ahhoz, hogy felfuttassák az eladásokat, és 2013 előtt nem biztos, hogy nyereséges lesz a vállalat, amely most évente 3-500 millió euró veszteséget termel. Ha a Fiat eladja az Alfát, akkor mentesül a másfél milliárdos befektetés, illetve az évi sokszázmilliós veszteség terhe alól, és nagyösszegű készpénzhez jut. Ez azért fontos mozzanat, mert Marchionne szerint nagyon fontos, hogy a gyártók egyre nagyobb készpénz-tartalékokat halmozzanak fel.

Az Automotive News szerint ezzel a Fiat összességében 4,5 milliárd eurós nyereséggel szállhatna ki az Alfa eladásából, s ez az abszolút pénzszemléletű Marchionne számára is megfontolandó.

Írta:
Tedi