SCAR - játékbemutató

2005-09-25  NaTo
Régóta váratott már magára egy olyan számítógépes játék, amely az autóversenyzésben is komoly hírnevet szerzett Alfa Romeo autóit mutatja be!
Hírek >> 2005  

Ebben a kis rövid ismertetőben bemutatjuk, mit is tud a SCAR! Szóval bukósisak fel, övet becsatolni, kulcs fordul, motor indul...

Amikor először kipróbáltam a játékot, rögtön feltünt, hogy itt bizony fékezni is kell a kanyar előtt... :) Nincs olyan sebességérzés benne, mint például a Need for Speed sorozatokban, de van helyette első osztályú fizika, és realisztika. A versenypályák valóságosak, nem a képzelet szülöttei. Felkavarhatjuk a port néhány olaszországi város szűk utcáján, és nyomhatjuk a gázt akár Toszkána gyönyörű dimbes-dombos aszfaltján is.

A játék egy kicsit szerepjátékszerűen vezet végig a fejlődésen, hiszen sok-sok tulajdonságunk van, amikre a sikeres versenyek után kapunk pontokat. Hogy melyiket növeljük, az rajtunk múlik, egyes képességek a gyorsításhoz adnak pluszt, mások a fizikumunkat, az idegrendszerünket (szükség lesz rá), vagy a kitartásunkat erősítik. Ezen kívül időről időre kapunk ruhadarabokat - bukósisak, kesztyű, overál, cipő -, amelyek szintén valamely tulajdonságunkat növelik.

Természetesen a fő hangsúly az autózáson van. Nem csak versenyeken tehetjük próbára vezetői tudásunkat, hanem különböző ügyességi feladatok is várnak ránk, melyekben lesznek sebességtartási, előzési feladatok.

Ahogy egyre több versenyt teljesítünk egyre több pályán próbálgathatjuk szárnyainkat… akarom mondani gumijainkat. És persze időnként kapunk újabb autókat is. A játék elején csak 147, 156-osokkal versenyzünk, majd egyre több féle verdán gyakorolhatunk. A játékban szereplő autók kedvcsinálónak: Alfasud, Giulia TI Super, Giulia TZ 2, 33/2 Daytona, 2000 GT Am, 75 Evoluzione Turbo, S.Z., 155, 147, 156, GT, GTV, 8C Competizione, Nuvola, és természetesen ezek PRO, illetve GTA és Túraautó változatai is (155 V6 TI 2.5)! (Figyelem: aki nem ismerné ezeket az Alfákat, kattintson az Alfa Amore Típusok menüpontjára!!!)
A vezetési élményt az teszi teljessé, ha kapásból kikapcsolod az összes menetstabilizáló elektronikát. Ilyenkor bizony nem mindegy mekkora gázzal indulsz, hiszen könnyen elkaparhat az autó, és csak forog-forog a gumi, az autó meg nem akar gyorsulni. Ezt a játékot csak kormány és pedál használatával lehet játszani. Ha nincs kormányod, akkor be kell kapcsolnod a kipörgésgátlót, mert nem fogsz tudni az autóval elindulni.

Jó példa erre a 2000 GT Am, a maga kis 240 lóerejével (2 literes motor), ami még harmadikban indulva is gumicsíkot húz az asztfaltra...

Kanyarokban is nagyon oda kell figyelni, mert padlógázzal a hátsókerekes autók simán kifordulnak alólunk, és máris a menetiránnyal szemben találjuk magunkat. Nagyon jó lett a mesterséges intelligencia is, a gép is téveszt, időnként az ellenfelek is kicsúsznak. A versenyek álltalában 3-6-9 körösek, és 8 autó indul.

Egy igen érdekes dolgot is sikerült a fejlesztőknek belevarázsolni, ami a Tiger effect névre lett keresztelve. Ez annyit tud, hogy ha alkalmazzuk, megáll az idő, és lassan visszaforog, így pár másodpercel vissza tudunk menni, ha valami nagyon nem jött volna össze. Így lehet korrigálni. Érdekes dolognak tartom, és nagyon nagyon látványos is, viszont szerintem egy kicsit csalás. :)

A negatívumok közé sorolnám, hogy az autók tulajdonságait 3 indikátor csíkkal jelzik ki, úgy mint erő, tapadás, és súly. Ennél azért lehetett volna kissé összetettebb az értékelés rendszer. Szerintem mindenki szívesebben nézne lóerő adatokat, és kilogrammokat, mint csíkokat. Mindenesetre könnyebb összehasonlítani az autókat így. Egyébként ha valaki kíváncsi az autók ilyen tulajdonságaira, az látogassa meg a http://www.scar.blackbeangames.com/ weboldalt, és ott sok információt talál az autókról, pályákról, képességekről.

A játék grafikája szerintem teljesen rendben van, a kor színvonlát hozza, de nem kapunk semmi újdonságot. Mindenesetre nagyon jó volt látni a kedvenc autóimat és beülve csikorogtatni a gumikat. :)

Összességében nagyon kellemes kis játék, aki a hétköznapokon is Alfával jár, annak kötelező! :)

NaTo

Kapcsolódó fórum, benne sok-sok Alfás tapasztalattal:
Autószimulátorok

Írta:
NaTo