MiniAlfa van készülőben?

2006-07-07  Teddy
Újabb találgatások jelentek meg a B kategóriás Alfáról, melynek tervezése ez év szeptemberében kezdődhet. Fő tulajdonsága: kissebb és olcsóbb lesz, mint a 149-es.
Hírek >> 2006  

Ahogy közeledünk a 149-es premierjéhez, úgy szaporodnak azok a pletykák, amelyek egy esetleges B kategóriás Alfáról szólnak. Tény, nem ismeretlen terület ez a milánói gyártó számára, de a híreszteléseket egyelőre jó, ha óvatosan kezeljük. Az Alfa SUV-járól (Kamal) is temérdek pletyka keringett, eljutottak a koncepcióautóig is, de a sorozatgyártásnak egyelőre vajmi kevés híre van.

Amennyiben elkészül az új autó, akkor annak célközönsége elsősorban a fiatalok lesznek. Ennek fényében egy kupés vonalvezetésű, stílusos, fiatalos Alfáról van szó, mely alapjaiban megegyezik a Grande Puntóval: az anyacégtől vennék át a padlólemezt és jópár alkatrészt is. Formatervét még nem véglegesítették, csak találgatások vannak arra nézve, hogy a Brera project modelljeit kívánja-e követni, vagy esetleg egy merőben más vonalvezetést alkalmaznak majd.

Nem ez az első alkalom, hogy egy kisautóról álmodoznak Lombaridában. Anno, a második generációs Punto megjelenésekor is felröppentek hasonló pletykák. Tervbe is vették az autó gyártását, de végülis leállították a tervezést, elsősorban a financiális problémák miatt.

Hasonló autót kell elképzelnünk magunk előtt, mint amilyen a 80-as években a Sprint volt. Könnyű, 2+2 üléses kupéról van szó, melybe megfelelően erős motorokat építenek elsőkerék hajtással. Kiemelt szerepet kapna a súlycsökkentés a tervezés során, melyhez a Diva építésénél szerzett "lefogyasztási" tapasztalatokat is felhasználnák.

A legtöbben azt jósolják, hogy a Fiat Auto által kifejlesztett kisköbcentis turbómotorok egyike is belekerül majd az új Alfába. Ezeket először a hamarosan érkező Fiat Bravoban mutatják be, de ismerve a konszernt, nem két autóban fogják bevetni. A dízelek között a legésszerűbb megoldás az 1.6 literes, 120 lóerős Multijet erőforrás lehet.

Ha ez év szeptemberében megindul a tervezés és nem ütközik semmilyen akadályba, akkor már 2008 elején bemutathatják az autót. Nevéről még annyi információval sem rendelkezünk, mint egyéb tulajdonságáról, de nem lennénk meglepve, ha feltámasztanák a Sprint elnevezést.

Kapcsolódó fórumok
A jövő Alfái

Írta:
Tedi