Elkezdődött a Kamal fejlesztése

2004-11-15  Teddy
Legalábbis erről árulkodnak azok a képek, amelyeket a nürburgringen készítettek.
Hírek >> 2004  

Kicsit megtévesztő lehet az, hogy a képen egy emelt hasmagasságú Fiat Stilo szerepel, ez azonban nem más, mint egy összkerekes Kamal, Stilo bőrbe bújtatva. Egyébként a Stilo nagyon kedvelt álca, a harmadik generációs Punto kifejlesztésénél is ezt használták.

A "Progetti 921" kódnév alatt futó fejlesztést már nem egyszer állították le és kezdték újra, most azonban elsőbbséget élvez, mivel a tervek szerint a Kamal lenne a 2006-os Téli Olimpia hivatalos autója, a szalonokba pedig 2006 első negyedévében kerülne.

Ha ránézünk a legelső Kamal fotók valamelyikére, akkor láthatjuk, hogy különböző autótípusok stílusos keveréke. A kiváló off-road képességek mellett normál úton is remek úttartása van, mely mindig is Alfa erény volt, emellett a kompaktsága a kiváló belső pakolhatósággal tökéletes variálhatóságot és funkcionalitást eredményez. A milánóiak egy olyan modellel akarnak belépni az egyre bővülő SUV szegmensbe, amely 100 százalékig Alfa-szellemben készült. Többek között ezért esett a választás a Kamalra és nem egy későbbi 156 CW-re.

A kifejlesztés még a 147-es alapjaira épül, a szériaérett modell viszont már a GM Compact padlólemezére épül majd, ezen kívül ezt az alvázat használják majd a 148-as három- és ötajtós kivitelénél is, mely 2006 második félévében kerülhet a szalonokba.

Technikai szempontból sem lehet majd túl sok kifogás az autó ellen. Elől-hátul keresztlengőkaros felfüggesztést kap, emellett az autó hasmagassága is változtatható lesz; egy bizonyos sebesség elérése után az elektronika "leülteti" az autót és természetesen a sofőr is változtathatja majd a magasságot. Az eredmény: átlagon felüli sportosság és komfort, ahogy az az Alfáknál lenni szokott. A motorok a 157-esből kerülnek át.

Ami a design-t illeti: a Kamalról készült skiccek az Alfa jövőbeni kompaktautóinak tanulmányai. Sokak által kedvelt része az autónak a fara, amely kétfelé nyílik, így teszi egyszerűvé a kisebb vagy nagyobb csomagok bepakolását. A Kamalhoz formatervezési célból nem valószínű, hogy hozzányúlnak majd, legfeljebb az elejét a most felfrissített 147-es orra után igazítják majd, a többi része azonban érintetlen marad.

Írta:
Tedi