Elköltözhet az Alfa-gyártás Olaszországból

2013-07-31  Tedi
Adott esetben elköltöztetheti az Alfa Romeók gyártását Olaszországból a Fiat - mondta Sergio Marchionne egy telefonos konferenciabeszélgetésen.
Hírek >> 2013  

Az olasz Mediaset tudósítása szerint Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója azt mondta, Olaszországban "lehetetlen körülmények vannak az iparban", az Alfa Romeo gyártását ezért akár el is költöztethetik, erre az esetre a cégnek megvan a képessége, és az alternatívái is. Hozzátette ugyanakkor: nem akar előre ítélkezni és nyitottan áll a következő tárgyalások elé, amelyeket a kormánnyal és a Vasipari Dolgozók Szakszervezetével (FIOM) folytatnak augusztus elején a cassinói és a torinói (Mirafiori) gyár jövőjéről.

 

Az ügy háttere, hogy az olasz alkotmánybíróság elutasított számos olyan munkajogi változtatást, amelyet a nagy ipari vállalatok, köztük a Fiat is, kezdeményeztek. Szerintük ugyanis az olasz gyárak a szigorú szabályok miatt nem elég versenyképesek, ezért lazítottak volna a munkajogi szabályozáson. Marchionne szerint a kormánynak is tennie kellene azért, hogy változzanak a munkajogi szabályok.

A több éve húzódó ügy végére belátható időn belül nem kerül pont, és a kormány sem fogja olyan könnyen hagyni a Fiatnak - az ország egyik legnagyobb foglalkoztatójának -, hogy gyárakat zárjon be, valamint a hagyományosan nagyon erős szakszervezetek, így a FIOM is a maradásra ösztökéli a konszernt.

Marchionne továbbra sem lát fellendülést az európai piacon 2015-ig a Fiat számára, részben az erős verseny miatt. Ugyanakkor a cég napokban publikált pénzügyi adatai szerint a konszern a második félévet 435 millió eurós nyereséggel zárta, ami majdnem a duplája a tavalyi év azonos időszakában elért eredménynek, az árbevétel 4 százalékkal 22 milliárd euróra emelkedett. Ennek jelentős részét viszont az amerikai piac adta, ahol a Chrysler 507 millió eurós nyereséget ért el, 16 százalékkal többet a tavalyihoz képest.

Írta:
Tedi