Alfa BMW házasság készülődik?

2007-08-03  Teddy
A BMW pénzügyi jelentést kért az Alfa Romeóról, aminek hátterében egy esetleges felvásárlás áll.
Hírek >> 2007  

Bár júniusban pozitív mérleget zárt a BMW konszern, jó eredményét a Mini eladásainak köszönheti. Az anyamárka eladásai ugyan 400 ezres magaslatokban járnak, de folyamatosan csökkennek. A németek számításai szerint pár éven belül veszteséges lehet a cégcsoport, ezért nekiálltak szétnézni az autópiacon.

Így akadtak az Alfa Romeóra. A brit Autocar magazine értesülései szerint a németek azt szeretnék elérni, hogy a saját technológiájukat beleteszik egy másik „kasztniba” is, így téve rentábilissá a kifejlesztést és a gyártást. A BMW ugyanis iszonyatos pénzt ölt jelenlegi technológiájuk kifejlesztésébe, ami csökkenő eladások mellett nem térül meg. Ezért lenne szükség az Alfára, amit a Fiat még el is adna a bajoroknak.

A Fiat Auto vezérigazgatója Sergio Marchionne pár hete nyilvánvalóvá tette, hogy egyik legfontosabb céljuk a Lancia megmentése, amiért akár be is áldoznák az Alfát. Szerinte az Alfa csak elszipkázza a Lancia elöl a vásárlókat, ezért kilátásba helyezte annak értékesítését.

A felvásárlás az Alfa Romeonak több mindent is jelentene. Egyrészt megkapna egy olyan technikát, amiről csak álmodik, amióta a Fiat felvásárolta, másrészt viszont a márka identitása veszélybe kerülhet. A BMW nem lesz olyan hülye, hogy saját autóival megegyező tulajdonságú, de szebb példányokat adjon el, ezért vagy a BMW fölé, vagy alá pozícionálja majd az Alfát. A két variáns közül utóbbinak lehet nagyobb sansza. Így viszont gyakorlatilag földet lehet szórni a patinás milánói márkára.

Írta:
Tedi