Mit jelent a sebességindex a nyári gumiknál?

2014-04-25  Alfa Amore
Autótulajdonosként nyilvánvaló, hogy nem kell szakembernek lenned ahhoz, hogy a gépjármű műszaki állapotával minden rendben legyen, viszont tény, hogy nem árt tisztában lenned néhány alap dologgal.
Hírek >> 2014  

Alkatrészcsere, karbantartás, műszaki vizsga előtt egyértelmű, hogy profira, szerelőre bízd a gépjárműveddel kapcsolatos feladatokat, de számos olyan teendő van az autó működését illetően, melyek miatt elengedhetetlen némi hozzáértés. Gondolj csak az olajcserére, a motor típusának megfelelő termékek beszerzésére vagy például a sokat emlegetett gumiabroncsokra! 

 
A gumibomba.hu szakértői Neked és minden autós számára javasolják, hogy tájékozódj részletesen arról, mit jelentenek a nyári gumi felületén helyet kapott egyes jelölések.
 
S hogy miért fontos ez? 
A méret, a gyártási idő, a súly-, és sebességindex ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan autógumi mellett tedd le voksodat, mely nemcsak autód paramétereinek felel meg maximálisan, hanem a vezetési stílusodnak is. A téli-, és nyári gumikkal kapcsolatban már jól tudhatod, hogy mennyire fontos szerepet játszik az anyagösszetétel, valamint a futófelületi kialakítás a biztonságos közlekedésben. Emellett az is szót érdemel, hogy olyan abroncsot válassz, mely a terhelés és a sebesség szabta követelményeknek is eleget tesz. Ebben nyújt segítséget a sebességindex, mely gyakorlatilag egy betűjel az abroncs felszínén. 
 
 
Sebesség meghatározása
Ahhoz, hogy meg tudd határozni az egyes jelzésekhez kapcsolódó legnagyobb megengedett sebességet, fontos ismerned a sebességindex táblázatban foglaltakat. Ez a legtöbb autós portálon megtalálható, s egyszerűen kiolvasható belőle, hogy mi a maximális sebesség. 
 
Fontosnak tartjuk felhívni figyelmedet, hogy az SI nem az ajánlott sebességet határozza meg, hanem azt az értéket jelöli, amelyet az abroncs teljes terhelés mellett, tartósan el tud viselni anélkül, hogy bármilyen károsodás érné annak belső szerkezetét. 
 
Ez a téma nagyobb odafigyelést igényel, mint gondolnád, hiszen a biztonságos közlekedéshez a gumibomba szakemberei szerint is elengedhetetlen az autógumi terhelhetőségének, maximális sebességének ismerete és betartása. 
 
A sebességindex személygépkocsik esetében 190 km/h szokott lenni, de vannak olyan abroncsok is, melyeket csak magas, 240 km/h feletti sebességindexű változatban gyártanak. 
 
Nem csak a gumi miatt fontos a helyes sebesség
Az abroncsokkal kapcsolatban tehát nemcsak a futófelület sértetlensége, a profilmélység érdemelnek figyelmet, hanem azok a jelölések is, melyek rajta helyet kaptak. Bár a legtöbbször a téli gumi fontosságát hangsúlyozzák a hozzáértők, de hasonlóképpen lényeges az is, hogy a körülbelül márciustól októberig terjedő időszakban is az évszaknak és hőmérsékletnek megfelelő gumival gurulj az utakra. A remek úttartás, és az aquaplaning elleni védelem érdekében ajánlott odafigyelned a nyári gumi állapotára, de vezetés közben is javasolt a helyes sebesség betartása és ezt legfőképpen nem a gumiabroncs szemszögéből érdemes be tartani. 
 
Nemcsak a gyorshajtásból eredő büntetések elkerülése végett fontos, hanem az abroncsok hosszú élettartama miatt is célszerű.
 
Ha úton vagy, ne azt nézd mikor érsz haza, nem azt, hogy épségben hazaérj a családodhoz.
 
(X)
Írta:
Alfa Amore
Kapcsolódó topic:
Gumi, felni, futómű

Az utolsó 3 hozzászólás:

GT Ɨ|ѯ2023-11-15 09:32:37 // 19909
várni kellett volna anno a nemzés napjával talán még pár napot.....
HaNGyA2023-11-14 21:49:38 // 19908
Éééésigeeeeen!
Ugyan ezt láttam ma élőben a törökbálinti Auchan kútnál.
Először azt hittem, hogy az AMG hullócsillag pótkereket agyusztálja az autós kolléga, de miután összerakod a képet, rájössz, hogy nagyon nagy a baj a világgal.
És Isten lássa lelkem, egy pillanatig nem irigylem sem az autóját, sem a pénzét, de nem az a kérdésem, hogy miből, hanem az, hogyan maradt eddig életben az ipse?
Piritu - 1.000.0002023-11-13 21:13:38 // 19907