Olcsó autóhitel - most éri meg autót venni!

2016-06-02  Alfa Amore
Szakértők szerint ennyire még soha nem volt olcsó az autók hitelezése, mint most, így ha valaki autóvásárlásban gondolkodik, akkor érdemes mielőbb belevágnia, még akkor is, ha nincs meg hozzá a szükséges összeg.
Hírek >> 2016  

Növekvő autószám, stagnáló hitelek

Az olcsó hitelek ellenére, nem népszerű manapság hitelből autót vásárolni, az emberek sokkal óvatosabbak, mint a válság előtti években. Nem véletlen, hiszen nagyon sokan megégették magukat, amikor a devizahitelezés miatt drasztikusan megnőttek a hitelek törlesztő részletei, és volt (van) olyan, akinek a megnövekedett hitelösszege még az autó piaci értékét is meghaladta. Éppen ezért nekik nem éri meg értékesíteni az autójukat, a kapott ellenérték nem fedezné a hitel visszafizetését, így inkább törlesztik az autóik törlesztő részleteit, és majd amikor kifut a hitel, akkor lépnek újra az autópiacra.

Az új és használt autók piacán ugyanakkor a tavalyi évhez képest több új autót helyeztek forgalomba idén, és egyre több használt autót hoznak be hazánkba. Külföldről évek óta egyre nagyobb számban hoznak be használt autókat, ezek átlagéletkora 11 év körüli, sok közülük 16 évnél is korosabb. A tendencia nincs kedvező hatással a magyar autópiacra, hiszen visszaveti az új autók keresletét. Úgy tűnik, a jelenlegi tendencia az, hogy az emberek inkább vesznek korosabb használt autót a megtakarításaikból, mint új autót hitelből. Pedig az autóhitelek jelenlegi kamata új autók esetében 7-8 százalékos, míg a használt autóknál 10-13 százalékos, vagyis ilyen olcsó hitelek még nem álltak az autóvásárlók rendelkezésére. Ennek oka a jegybanki alapkamat folyamatos csökkentésében keresendő, ami maga után húzta az autók finanszírozásának árát is.
 
Ne kereskedésen keresztül vegyünk fel autóhitelt!
 
A legtöbben még ma is az autókereskedéssel szerződött hitelintézetnél vesznek fel kölcsönt, hiszen ez a legegyszerűbb módja az autó finanszírozásának, ám sokszor nem ez a legolcsóbb. Ha autónk vásárlásához kölcsönt szeretnénk igénybe venni, akkor – ugyan sok idő-, és fáradság-ráfordítással jár – érdemes körbenézni a bankok hitelkínálatában és összehasonlítani azokat, így nagy valószínűséggel találunk kedvezőbbet annál, mint amit az autókereskedésben ajánlanak. Lehet, hogy csak egy fél százaléknyi a különbség, de ha belegondolunk abba, hogy hány hónapon keresztül törlesztjük a hitelt, akkor a különbség tetemes összegre is rúghat!
 
Jó tudni, hogy míg korábban kötelező volt a finanszírozott autókra casco biztosítást kötni, ez ma már nem kötelező, de mindenképpen ajánlott a saját biztonságunk érdekében, ám a törlesztő részletek mellé ajánlatos a casco havi díját is bekalkulálni.
 
Legyünk résen!
 
Egy hitelfelvétel mindig kockázatos döntés, ennek megfelelően körültekintően kell eljárnunk egy kölcsön felvételénél. Ugyan a hitelintézetek gyakran ajánlanak kecsegtetőnek tűnő hiteleket bármilyen célra, ám ezeknek mindig mögé kell nézni! Hiába ajánlanak személyi kölcsönt autóvásárlási célra, a legkedvezőbb, ha mindig a célnak megfelelő kölcsönt veszünk fel a banktól, tehát autóvásárláshoz autóvásárlási hitelt. A hitelek „árai”, a kamatok ugyanis jelentősen szórnak, még ma is legolcsóbbak a lakásvásárlási hitelek, és legdrágábbak a hitelkártya segítségével igénybe vehető folyószámla hitelek. Ennek oka többrétű: egyrészt nem egyforma a futamidő (a lakáskölcsönöknél a leghosszabb általában; ha vásárolunk egy eladó lakást Zalaegerszegen például, akkor a felvett kölcsön futamideje akár 25 év is lehet, így a bank ugyan hosszabb idő alatt, de pénzéhez fog jutni). A kölcsönök ára azonban nem csak fajtánként, hanem bankonként is igen változó nagyságrendű lehet. Mindenképpen nézzünk körül az összes bank kínálatában, mielőtt autónk megvásárlásához kölcsönt vennénk fel! (x)
 
Írta:
Alfa Amore
Kapcsolódó topic:
Autóvásárlás

Az utolsó 3 hozzászólás:

leopop32023-06-05 11:41:17 // 36900
Az oké csak volt belőle 2 is 🤣
Piritu - 1.000.0002023-06-03 17:50:01 // 36899
Emlékeim szrint a fekete 159
leopop32023-06-03 15:30:27 // 36898
Erről lemaradtam melyik autója?