Téli autóápolási tanácsok

2012-01-07  AutoGlym
Nemcsak a só miatt érdemes a téli autóápolásra odafigyelned, sok más veszély is leselkedik a hidegben az Alfádra! Az AutoGlym segítségével sorra vesszük ezeket!
Magazin >> A vírus mögött  

Bár idén elmaradni látszik a kemény, havas tél, van még bő két hónapunk, amikor bármi megtörténhet. A hideg időjárás legalább olyan veszélyeket rejt egy autóra nézve, mint a tűző nap, a hatalmas hőség. Nézzük hát, mire figyeljünk télen, hogy tavasszal is szépnek lássuk az Alfánkat!

Sokan úgy gondolják, hogy legideálisabb ősszel és tavasszal autót mosni és waxolni, ami igaz is, ha a kényelmünket tartjuk szem elött. Autóink szempontjából már más a helyzet, mert a tél az autóápolás legkevésbé szerethető, de egyben a legfontosabb időszaka. Ez az évszak veszi igénybe legjobban a fényezést és az alvázat, indítja be a korróziót és okozza a legtöbb balesetet. A hó és jég szakszerűtlen kezeléséből adódóan ekkor keletkeznek a legrondább karcok a fényezésen és az egyéb sérüléseket is többnyire csak a téli szezont követően fedezzük fel autóinkon. Az autóápolás lényege az, hogy a legkímélőbb módon, karcolás nélkül távolítsuk el a szennyeződéseket, mert a legtöbb sérülést maga a kosz, illetve annak tologatása okozza a felületen.

Egy kiadós havazás után sem maga a hó a legveszélyesebb, hanem az a koszréteg, amivel együtt azt végigszánkáztatjuk a fényezésen. Ha a hó alsó rétege megfagy, a jég is mély árkokat képes a felületbe vésni, ha seprűvel, ne adj' isten jégkaparóval, nem kellő odafigyeléssel esünk neki a problémának. Nagyon óvatosan távolítsuk el a havat úgy, hogy ne toljuk végig a fényezésen! Inkább maradjon egy kis hó az autón, minthogy költséges javításba verjük magunkat tavaszra.

Hideg időben autót mosni egy rémálom, de szükségszeű, ha szeretnénk megelőzni a korróziót. Útjainkat télen homok és só korrozív keverékével tartják "tisztán” és biztonságosan, ami (ha nem tisztítjuk autóinkat megfelelően) irónikus módon nagyobb károkat képes okozni, mint egy behorpadt lökhárító, vagy egy betört fényszóró. Az utak sózásának kezdetétől erősen javasolt legalább hetente egyszer megtisztítani az autót, különös tekintettel az alvázra és a kerékjáratokra. Természetes, hogy senki sem szeret fagypont környékén vizes vödrökben kotorászni, de erre nem is biztatunk senkit, hacsak nem rendelkezik egy fűtött, csatornázott garázzsal. Amennyiben erre nincs lehetőség vagy kedv, de szeretnénk megvédeni atóink fényezését a karcosodástól, az automata mosók helyett válasszunk olyan kézimosó állomást, ahol nincs kefe és a fényezés érintése nélkül tudjuk autónkat megtisztítani a szennyeződésektől. Ha makulátlan tiszta nem is lesz így autónk, de ezzel a módszerrel megelőzhetők a csúnya mosókarcok kialakulása. Fontos, hogy ebben az esetben tartózkodjunk a szárazra törléstől, mert az a vékony réteg kosz, ami a fényezésen marad, csúnya karcokat okozhat. Csak fagypont fölött mossunk így!

A leghatékonyabb megoldás, amennyiben pénztárcánk ezt engedi, egy igényes kézi autómosó, mert a legkímélőbb módja az autók tisztításának a sok modern hókusz-pókusz ellenére még mindig a kézi mosás vízzel, pH semleges samponnal. Persze nem mindegy, hogy milyen technológiával mossuk az autót, mert egy rossz kézi mosás is tud annyi kárt okozni, mint a gépi kefés, de ezt majd egy későbbi cikkben boncolgatjuk. Mosás után nagyon fontos, hogy szárazra töröljük az egész autót, szigeteléseket, ajtónyílásokat és a kellemetlen meglepetések elkerülése végett célszerű rendszeresen jégoldót használni a zárak befagyása ellen. Extrém hidegben csak akkor javasolt az autómosás, ha lehetőségünk van meleg helyen tárolni az autót a száradásig!

A wax vagy fényezés szigetelő bevonat, nagyon hatékony segítség, hogy autónk könnyebben tisztántartható legyen télen (és persze egész évben). Olyan minőségű fényezés szigetelő-, vagy wax bevonatot alkalmazzunk még a tél beköszönte előtt (fűtött garázsban télen is használható), aminek jótékony hatása nemcsak pár hétig tart, hanem egy teljes téli szezonon át védi az autó fényezését, felnijeit, fényszóróit stb. Egy ilyen termék használata, a könnyebb tisztíthatóságon túl biztosíték rá, hogy autónk a tél elmúltával is a régi fényében ragyogjon.   

Az esztétikumon és értékmegóváson túl az autóápolásnak nagyon fontos szerepe van a közlekedésbiztonságban, főleg téli körülmények között. Egy nem megfelelően tiszta szélvédő vagy fényszóró igencsak megkeserítheti a vezetést egy párás, sötét, téli estén. Minden üvegfelületet tisztítsunk meg üvegpolírral tél előtt, és ha szükséges folyékony üvegtisztítóval tartsuk szinten az így elért állapotot. Használjunk jó minőségű jégoldót és téli ablakmosó koncentrátumot, ami nem károsítja a gumitömítéseket és a fényezést. Gyengébb minőségű szélvédőmosók és jégoldók eltávolíthatják a fényezésvédő szigetelő- és wax bevonatokat.

Összeségében a téli autóápolás sem sokban különbözik a nyáritól, talán csak egy kicsit nagyobb odafigyelést igényel! Jó autózást kívánunk!

Az autóápoláshoz az Alfa Amore az AlfaCityben és Kaposújlakon bemutatott AutoGlym termékeit ajánlja!

Írta:
AutoGlym
Kapcsolódó topic:
Autóápolás

Az utolsó 3 hozzászólás:

gecsa2018-02-25 18:51:05 // 1242
hg6idn2017-11-28 09:03:54 // 1241
Sziasztok!
Lassan megérkezik a 3. Alfa a házhoz:), Két pici esztétikai hiba van az utastérben, amit orvosolnom kell. Bal hátsó ajtón, a könyöklőnél pici szakadás (képen), ezt valahogy jó lenne fixálni, hogy ne szakadjon tovább. Ritkán lesz hátul utas, de az gyerek lesz :), csábíthatja a ajtó belsejének feltárása.

A másik hiba a tetőkárpiton egy kb. 1x1cm szakadás, hasonló javításon gondolkodom, nem a 100% állapot a cél, csak ne szakadjon tovább.
Van erre házi módszer, vagy kárpitost kell keresnem?
[k i z z o]2017-11-02 12:40:23 // 1240
HYBRID V7, Chemical guys. A korábbi waxot sem bántja.