Fórum >> Műszaki-szakmai topicok >> Milyen a jó olaj?
Lobot2004-11-14 20:58:56 // 11
Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólást! Nyelestengely csapágy csere mennyire sürgető probléma? Jó lenne, ha kihúzná még pár hónapig.
Sau: Igen sperres, a manualok megvannak, de ez most így hirtelen jutott eszembe, ahogy megláttam a topikot, és fel sem merült bennem, hogy megnézhetném ott is:-))) Egyébként mi van veled? Sajnos nagyon eltüntél.
granturismo2004-11-14 13:56:29 // 10
Lobot. Nyelestengely csapágy lesz az a kávédaráló. Nekem hajszálra megegyező a jelenség a boxeren.
Én is a Tutela ZC 75 Synth olajat használom. Sajnos az a tapasztalatom ha egy váltóval ilyesmi gondok vannak pld. reccsenés stb.. akkor az semmilyen olaj használatával nem lehet kiküszöbölni. Viszont ha megfelelő olaj használatával el lehet érni, hogy azek a problémák ne vagy sokkal később jöjjenek csak elő.
A 75-be eredetileg javasolt váltóolajat a Selenia (FL) már nem gyártja. Ennek ellenére szerintem lehet abban valami hogy esetleg az eredetileg előírt olaj jobb eredményt hozhat mint egy mai drágább kenőanyag. Érdemes lenne utánanézni, hogy eredetileg API GL-4 vagy GL-5 volt az eredeti előírás. Ha GL-4 akkor valóban jobb választás a Tutela EPYX. A GL-5 öt szerintem akkor érdemes hanyagolni.
A 146 boxernél a helyzet más hiszen eredetileg is GL-5 az előírás. Az akkoriban gyártott Tutela W90/MDA GL-5 olajat már nem gyártják. Ennek egyértelmű helyettesítője a ZC75Synth.
Attie2004-11-14 12:57:20 // 9
Lobot!
Az nem nyelestengely csapágy probléma lesz? Asszem annak van ilyen hibajelensége. Ha kinyomó csapágy lenne a hibás az meg pont kinyomott állapotban adna ilyen daráló hangot.
Attie2004-11-14 12:52:05 // 8
Azért mondtam, hogy szinte :)
Szinkrongyűrűt is cseréltél benne? Lassan tényleg gyári állapotú lesz :)
Ja és az Indexen olvastam, hogy volt még egy motorbeállítás. Gratulálok az egyre tökéletesebb járgányhoz :)
Saughassy2004-11-14 12:41:17 // 7
A gyari manualokat nem szedted meg le? Azokban pontosan benne van, ha tudsz ángliusul. Egyebkent sajna ala kell maszni, csavart kicsavarni es megnezni hogy meddig van. mondjuk ha porszaraz valszeg van benne vmi. Sperres a tied? En most vettem Tutelat, Olajos Karcsi (is) nagyon ajanlgatta de meg nem toltottem bele. Jelenleg vmi Valvoline cuccal jarok ami a hidegek bealltaval egyre hatekonyabbnak tunik. Naagyon teszi a segget :D
Saughassy2004-11-14 12:39:11 // 6
Nono csak ne altalanositsunk. Peldaul nem reccsen az Edeme, az Alie es mar az enyem sem :)
Lobot2004-11-14 12:20:24 // 5
Remete:
Tudom, hogy béna kérdés, de hol tudom leellenőrizni a váltóban az olajszintet (75-nél)? A hibajelenségem az, hogy a váltómnak olyan hangja van mint egy ócska kávédarálónak. Ez megszűnik, ha kinyomom a kuplungot. Arra gondoltam, hogy esetleg nem megfelelő az olajszint a váltóban. De az is lehet, hogy teljesen rossz az elméletem.
Attie2004-11-14 08:46:38 // 4
Asszem Tutela a gyári váltó olaj. A 75W90 az jó.
Egyébként meg szinte az összes transaxle Alfa váltója reccsen kettesben (később 3-asban). Nem olcsó mulatság a csere. Asszem olyan 15-20e Ft gyűrűnként + szerelés (váltó le-föl és megbontás).
Peta2004-11-14 08:04:49 // 3
Én csak a szeléniát használom és még(((kop-kop))) nem volt gondom, szerintem ez az olaj jó nem is kisérletezem.!
..2004-11-13 23:57:24 // 2
Hát én nem rég szoptam meg egy szinkron gyűrű és dob cserét(+ volt egy 3as fogaskerék).És ez a recsenés nekem is csak kigyorsnál volt,3500 felett.Olajból meg csak Seleniat érdemes beletenni, mindenből.Nekem mióta lecseréltettem a váltóban és a motorban egyaránt, rá sem lehet ismerni.A váltónál nagyon is szembetűnő a változás.
remete2004-11-13 23:01:13 // 1
Üdv mindenkinek!
A következő a kérdésem: Milyen a jó váltóolaj Alfa 75-be. A gépemben a kulisszánál nemrégen cseréltettem a karon lévő vezetőgyűrűt, amitől fantasztikusan pontos lett a kapcsolás (az addigiakhoz képest feltétlenül), ugyanakkor váltóolajat is cseréltem. Most Mol Hykomol Synt 75W-90 van benne. A probléma, hogy kigyorsításnál alacsonyabb fokozatokban meg-megreccsen, illetve lefelé váltáskor, ha magasabb a fordulatszám az optimálisnál akkor is. Egyébként könnyen, hangtalanul lehet kapcsolni. Külhoni szájtokon olvastam olyat, hogy nem szabad a transaxles Alfákba túl finom váltóolajat tenni, mert a szinkrongyűrűk elcsúsznak és recsegni fog. Van-e ebben igazság? Én vajon így jártam volna? Cserélni kéne a szinkrongyűrűket? Illetve, milyen a legjobb olaj a váltónak? Azt hiszem egyelőre ezek a kérdések merültek fel bennem.
Ja, teljesen más: hol lehetne 75-re szerezni mindenféle tömítésre való alkatrészt? Konkrétan egy váltórudazat alsó felét védő gumisapkára lenne szükség (elmaradt valahol a nagy sietségben), illetve a kilincsek melletti tömítések ezer darabra törtek...
Mindennemű segítséget hálásan köszönök előre is!!!