A szőke nő és a kormánymű esete

2017-10-26  Alfa Amore
A következő történet már jó néhány évvel ezelőtt történt, amikor még nem volt sem férjem, sem gyermekeim. Ma már nevetve gondolok vissza a történtekre, de akkor nem csattantam éppen ki az örömtől.
Hírek >> 2017  

(X) Éppen, hogy csak betöltöttem a 20-at amikor megszereztem a jogosítványomat. Beképzeltség nélkül állíthatom, hogy az a jellegzetes szőke, fiatal tinilány voltam, akiért a fél osztály bolondult. Sokszor kellett túlteljesítenem a többieknél, hogy másoknak és magamnak is bizonyítsam, hogy a szőke nős vicceknek nincs semmi valóság alapjuk. Aztán végül mégis belekeveredtem egy olyan csávába, amitől aztán már én is "leszőkéztem" magamat.

Mint közismert, rengeteg szőke-ős vicc van, amit szerintem én már mind hallottam az életem során. A legviccesebb öcsém volt, pont az autóvizsgám után, amikor azzal poénkodott, hogy vajon a vizsgabiztos kijött-e már a kórházból. Balszerencséjére, én már az első próbálkozásra sikeresen megszereztem a vezetői engedélyemet, így alábbhagyott a poénáradattal, pedig mint kiderült készült még jó néhány vicces beszólással. 

Mi a fene az a kormánymű?!

Teltek-múltak a hónapok és a család kocsiját már egyedül is hajthattam felügyelet nélkül. Egyik nap éppen a szomszéd városból tartottam hazafelé, ahol a barátnőimmel voltunk 3D mozizni. A film remek volt, bár kissé hátborzongató. Bár csak 45 percnyire voltunk a városunktól, idegesen ültünk be már a mozi után is a kocsiba, főleg, hogy tudták a többiek is, hogy csak nemrég óta van jogsim. Talán nem is kellett volna megnéznünk ezt az autóbalesetektől hemzsegő akciófilmet, mert egész úton hazafelé azon idegeskedtünk, nehogy velünk is történjen valami. 

Persze a baj megtörtént. Egyik pillanatról a másikra a kormány nem úgy viselkedett mint eddig. Normális esetben előzéskor vagy forduláskor alig kell forgatni a kormánykereket, most meg először beragadozottan mozgott, majd teljesen elnehezülve, alig lehetett tekerni. Gyorsan félre is álltam mert nagyon megijedtem. A többiek is pánikba estek és rajtam is látták hogy remegek a félelemtől. Azt hittem én rontottam el valamit és magamat hibáztattam, alig mertem aput felhívni és elmondani neki, hogy mi történt. 

Apukám persze csak nevetett egyet miután megtudta, hogy igazából nem történt semmilyen baleset és velünk is minden rendben van. Elmondta, hogy valószínűleg a szervokormánymű hibásodhatott meg és mivel én még nem hajtottam szervó nélküli autót, ezért ijedtem meg tőle ennyire. Tulajdonképpen csak a vezetés rásegítő hatás veszett el, nem szorult be semmi. Egy szervo kormánymű nélküli kocsi pont így működik, csak én ezt eddig nem tudtam. Sőt, szerintem még nem is hallottam ilyenről hogy kormánymű


A 4C-ben például nincs szervókormány

Minden jó, ha a vége jó!

Szerencsénkre még aznap este el tudott apum és egy haverja jönni értünk, hogy megmentsen bennünket. Gondolom, hogy nevethettek rajtunk. Egy csapat tinilány kétségbeesve az út mellett, mert azt gondolták tönkretették az autót és ott rettegnek mert beparáztak a 3D mozitól. Aranyosak voltak, mert hoztak nekünk termoszban meleg teát és dorgálás helyett csak egy kis technikai felvilágosítást kaptunk a szervó rendszerekről.

A kalandos esténk után a kocsi persze szerelőhöz került és egy kormánymű felújításon esett át. Öcsémnek pedig egy újabb témát adtam amivel szekálhat. Bár ő sem tudta addig mi az a szervó, de jókat nevetünk a történeten még a mai napig is. Azóta már az ő gyerekeit is én furikázom néha iskolába és sokszor incselkednek ők is a szőke nagynénivel, aki azt sem tudja milyen részekből áll az autó. Az egész vicces helyzetnek legalább annyi pozitív hatása volt, hogy a családunkban azóta is mindenki tudja, hogy mi az a kormánymű és mire jó a szervó rendszer. (X)

Írta:
Alfa Amore
Kapcsolódó topic:
Szerelőműhely

Az utolsó 3 hozzászólás:

Piritu2019-01-20 10:25:36 // 54311
Jól értelmezem hogy egy ilyen cucc pótolni tudja a fedélzeti comp-ot? Rádugom és mutatja a fogyasztást, megtehető utat, stb?
Használ esetleg valaki ilyet?
Levee156SW2019-01-19 23:25:45 // 54310
Udv, gep kell hozza es kulcskod.
Egyes hirek szerint a fzll verzios MES is tudja,en inkabb elvittem Kulcskiralyba.
Az Alba auto,vagy az Elaforg volt olyan kedves,hogy alvazsham alapjan telefonon elarulta a kodot.
Levee156SW2019-01-19 23:23:29 // 54309
Szia,

Color Mix (Kelenfold) nekem 156-on a kuszobveg-hatso sarvedoiv kornyeket korrektul megoldotta, viszont alvazvedelemmel szerintem ok nem foglalkoznak,meg nem tudom,mikorra lesz helyuk(december vegen a januar mar tele volt.)