Blog >> kormányszervó

>> SzervizTtK // Alfa 159 SW 1750 TBi // 2018-05-18

Egy éve kb. már egyszer csinálta, hogy felhabosodott a tartályban a szervóolaj és kinyomta a fedélen. A szivattyú meg embertelen hangokat adott, főleg kormány tekerés közben. Marci az Alfariumban utántöltötte és megjavult.
A minap viszont megint szörnyű hangok jöttek a szervószivattyú felől és a motorházat kinyitva rögtön meg is volt a hang oka: megint kinyomta a tartály fedelén az olajat, úszott a motortér..
Emlékeztem, hogy a múltkor már Marci is mondta, hogy tipikus hiba a tartályban levő szűrő/szűkítő elszabadulása. Ilyenkor levegőt szív a szivattyú, felhabosodik az olaj és kinyomja a fedélen. Rákerestem a blogokban is, meg is találtam ezt.
Az enyémben is a tartály szűrője bizonyult ludasnak; kapott egy bontott tartályt és némi friss olajat, most hibátlan.
Ezúton is köszönet és örök hála Alinak és az Alfariumnak, akik ugyan ki se látszottak a melóból, de soron kívül fogadtak és megcsinálták.

Egy német fórumon találtam a leírást, csak bemásolom ide, hogy meglegyen:

"AW: Öl der Servolenkung wechseln...
...Zum Wechsel (Spülen), macht es Sinn eine zweite Person dabei zu haben...
den oberen (Rücklauf) Schlauch vom Servoölbehälter entfernen und den Anschluß am Behälter temporär abdichten...
Den Rücklaufschlauch verlängern und in einen geeigneten Behälter führen...
Motor anmachen und permanent frisches Öl einfüllen... dabei mal hin und herlenken... und solange Öl nachfüllen bis am Auslauf nur noch frisches Öl austritt.
Motor abstellen.... Schlauch wieder am Behälter anbringen, Füllstand prüfen... fertig"

Tehát:
- két ember kell hozzá,
- a tartályba visszavezető csövet lehúz, meghosszabbít, és egy edénybe vezet,
- a tartály nyílását lezár,
- motort elindít,
- folyamatosan utántölt,
- kormányt ide-oda teker,
- amint a friss olaj jön kifelé, motort leállít
- csövet visszarak
- sört bont (német oldal ide, vagy oda, de szerintem ezt kifelejtették)

>> SzervizFairlane // Alfa 155 1.8 TS, 8V // 2011-10-06

Kb minden előjel nélkül elfosta magát a kormányszervó nagynyomású csöve, egy csinos tócsát termelve maga alá a céges mélygarázsban....

A megszokott csöves helyemen nem vállalták el, mondván hogy ebbe van egy spéci szelep, 'akkumulátor', ami a szervópumpa impulzusszerű nyomását simítja egyenletessé... :S

Szal végül Dunakeszire kellett kivinnem a Héfal kft-hez, akik egy nap alatt meggyógyították...

>> SzervizFrank156Rosso // Alfa 156 1.8 TS Spark 16V // 2011-03-21

Kicsit elmaradtam a blog írással. Elég sok mindent történt mostanában.

Ahogy a fórumos társak már értesültek róla eltörött a kormányszervóm, hiába töltöttem újra a folyadékot (ami egyébként az automata váltó folyadék), nagy cicergések közepette kb 10 perc múlva már nem is volt a helyén. Mint utóbb kiderült a belső padlókárpit alá folyt be...a holland szerelő állítása szerint. Ám legyen.
2 hétig parkoltatni kellett az Alfát a szerviz előtt, mire megjött az alkatrész és megtörtént a beszerelés. Azóta szépen forog, bár a jobbra még mindig kevesebbet fordul, mint balra...

Pár hétre rá megint jött egy meglepi: a "hőcserélő" megadta magát (ennek gondolom van valami rendes magyar neve is, talán termosztát). Itt is hiába töltögettem újra a hűtővizet, először csak kicsit kellett, aztán már 5 percenként. Pár napig megint parkolászott a szerviz előtt, csere megtörtént, bár még kicsit levegős a rendszer (annyira nem értem, hogy egy normálisnak tűnő holland szerelő-ember nem levegőtlenít hűtőfolyadék cserénél, na mind1.) Legalább ez is megvan.

Hogy valami jó is történjen, beszereltem egy Sony fejegységet, ami nagyon szépen szól, ill szólna, ha kicseréltetném a gyári hangszórókat is. Ennek nemsokára neki is fogok esni. Sok jót hallottam a Fusion zöld szörnyetegekről, hamarosan be is szerzem őket.

Mivel egy rövid hazaút is tervbe került, átnézettem a vasat 2 szerelőnél is. Igazából nem így akartam, de így sikerült. A második szervizben került bele egy új vezérműszíj a hozzá való alkatrészekkel, valamint egy esedékes olajcserét és egy légszűrő cserét is végrehajtottak.
Mondhatom nagyon érdekes, mivel nem kaptam a motorháztérbe semmiféle cserét jelző matricát, vagy legalább egy alkoholos filccel történő odafirkantást. Marad a számla a bizonyításra... Ezek a holland szerelők tényleg ennyire trehányak, persze a jó kis 49EUR+19% áfa /óra munkadíjat rendesen elteszik... Hol vannak a jó magyar Alfa szerelők!!!!! :)

A haza és visszafelé vezető út nagyon élvezetes volt, nagyon szépen ment a járgány, továbbra is nagyon szeretem :)

Költségeim:

Kormányszervó + szerelés: 750 EUR
Vezérműszíj, olaj, olajszűrő és levegőszűrő csere: 550 EUR
Termosztát csere + szerelés: 220 EUR

A vicces dolog, azért még megemlítem így a végére: mindkét szerelő megállapította, hogy a szilentjeim rossz állapotban vannak és a légkondim megdöglött... Rá sem akarok gondolni, hogy ez majd milyen anyagi költségekkel fog járni...

>> EseményBenőke // Alfa 146 1.4 TS // 2010-05-15

Tegnap sikeresen elment a kormányszervóm, az olaj is elfolyt. a továbbiakat meglátjuk. Van öröm a háznál :o)