Blog >> magasnyomás

>> SzerviztrxAlfa // Alfa 156 SW 1.9 JTD 140LE // 2016-05-12

Lehasalt a gépezet :(
Már egy hónapja megváltozott hidegindítás után az alapjárat, hangosabb, zörgősebb lett. Fogyasztás némileg megemelkedett és a teljesítmény is visszaesett érzetre. Utóbbi kettőt betudtam a termosztátnak, decemberben kapott újat, de kb pont egy hónapja nem megy 75fok főlé a vízhőfok. A télen küzdöttem az előzővel, akkor kb 60 fokig sikerült felküzdeni a hőmérsékletet, és alig volt ereje a kocsinak. Csere után az megoldódott, miután ismét üzemi hőfokon volt képes működni. Nagyon hasonló volt most is a teljesítményvesztés és a fogyasztásnövekedés. Épp már megrendeltem az új termosztátot mire most jött egy sokkal komolyabb gond.
Tegnapi nap reggel indultam munkába, elsőre indult a kocsi, már-már megszokott hangosabb alapzörgéssel. Nagyjából 3-4 kilométert tehettem meg a városban, majd az egyik körforgalomból kifelé menet egyik pillanatról a másikra éktelen zaj jött a motortér felől, elsőre el se hittem h az Alfa produkálja, lehalkítottam a rádiót és biztossá vált. Semmiféle visszajelző nem világított, de azonnal lehúzódtam és motor leállít. Kurvára idegesített a dolog, de valahogy be kellett érnem munkába ezért kénytelen voltam otthagyni fél napra az út szélén szerencsétlent, majd délután hazahúztuk. Próbaképp elindítottuk kicsit mégis melyik részéről jön a zaj, mire utalhat, utal-e valamilyen típusú hibára. Beindít, majd jön ugyanaz a zaj: hörög, zörög, összevissza jár. Gyors leállít, fejvakarás.
A nyáron szinte közvetlenül miután megvettem volt már probléma az egyik porlasztócsúcsnál, konkrétan az egyiknél elcsúszott a réz tömítés és kifújt az égéstermék a motortérbe. Csupa mocsok volt minden. Akkor nem kevés pucolás és tisztítás után 4 darab új tömítőgyűrűvel úgy gondoltuk, hogy letudtuk a problémát. Mint már tudom az akkor nagy eséllyel valaminek az előszele volt.
Ebből kiindulva a porlasztócsúcsoknál kezdtük a feltárást. Talált, süllyedt. Mind a négy tömítés feladta, nyakig gázolajban állt az összes. Ránézésre kettő már nem is működhetett, kettő még olyan kérdéses volt, akár jók is lehettek. Interdiesel itt van egy köpésre, elvittük beméretni mindet, mondják meg mi a helyzet. Péntekre ígértek bármit is, de kis meglepetésre már most csütörtökön megvolt a diagnózis. Kettő totálisan elhalt, a másik kettő meg már a "piros tartományban van", szintén használhatatlanok (igen, az ember eddig a pontig is sejti, hogy pénztárcagyötrő mutatvány következik, de itt válik biztossá). Árát is megmondták, mi mennyi lenne, aztán döntsük el.
Van az a verzió most, hogy netről összehalászok egy felújítottat valamivel olcsóbban (azok sem olcsók, csak olcsóbbak), és akkor bevállalom a kockázatot, hogy X ezer kilométer után megadják magukat, de egyszerre kisebb összeget kell elköltenem. Vagy kifizetem most a különbözetet az újra, és akkor jó eséllyel megint elmegy 210ezer kilométert a kocsi velük. Utóbbira hajlok, és csak reménykedek, hogy ezzel tényleg orvosolok mindennemű problémát. Nem szeretnék egy rejtett hiba miatt jövőre ugyanerre a tételre ekkora összeget áldozni. Szóval azért para mindenhogy megvan.
Sajnos keddig biztos, hogy kocsi nélkül vagyok.