Elvileg igen, de nem feltétlenül. Nekem a 146-osban csak a rúgó lett cserélve, gátló nem. Annyit éreztem különbségnek, hogy ha hátul hárman ülték, a kerék beleért az ívbe. De amúgy a súlypontja lejjebb került az autónak, sokkal stabilabb. Keményített gátlóval az ívbe se vert volna bele.
de ha kisebb a rugó az kinyírja a gyári lengéscsillapítókat....ezért ha rövidebb rugót teszel be akkor a lengéscsillapítókat is okosítani kell....nem!?????
dehogynem, hát jobban be tud himbálni. a gátlók nem rövidebbek, így azok ugyanakkora úton "dolgoznak" nem az egy körrel rövidebb úton.
mondom másképp:
ugye a rugó nem az eredeti méretében, hanem valamennyire már összenyomva kerül rá a tálcára, ezt láttad már te is, hogy hogyan rakja össze a "szerelő";-)
na most az is logikus, hogy 5kört nehezebb összenyomni akár mondjuk 80 %ra (fingom sincs, h igazából mennyire), mint 4et. amikor ez a "mondjuk 80%ra összenyomott" együttes bekerül az autóba, akkor az is összenyomódik, aztán meg majd tágul. ugyanazon a hosszon, és itt már nagyon nem mindegy, hogy hány kör van közte, (na meg, h milyen rugó, de nem mélyedek ennyire bele)
szóval amit te "eredeti méretnek" gondolsz, az mondjuk legyen 23 cm,
a rugó 5 körrel 29, és 23ra lesz összenyomva, amikor beépül.
4körrel meg már csak 26, és 23ra lesz összenyomva akkor is.
mivel eleve kevesebb a "tartása", így rögtön lejjebb is megy az autó orra a motor súlyától.
ezek a számok totál nem valósak, de így talán könnyebb elmagyarázni
ugyanakkora rugóúton négy kör jobban hintázik, mint öt, így lágyabb a rugózás
Ha egy kőrrel kevesebb van a rugóban, akkor annyival rövidebb. Nem nyúlik ki az eredeti méretre. Legalábbis úgy gondolom...
A feszesség ugyanaz marad, csak a lentről jövő ütés rövidebb úton nyelődik el, ezért terheli jobban a tornyot, a felfüggesztést, efféléket.
Legalábbis úgy gondolom... ;-)
amikor csináltuk az első futómű felújitást , akkor kiderült, hogy törött az egyik rugó.
pénz nem volt másikra, és kellett egy gyors megoldás, így mindkét oldalon egy körrel kevesebb van.
na ez a shuphni ültetés volt, aminek természetesen van hátránya.
lejjebb van, az logikus, de sajnos az is, hogy ugyanakkora rugóúton négy kör jobban hintázik, mint öt, így lágyabb a rugózás. a xar gátló helyett jó került be, így amiatt meg keményebb, felkerültek a 16os téli gumik is, ami miatt meg megint lágyabb, így végül fogalmam sincs, hogy milyen lesz majd, akkor amikor visszakerülnek a nyári felnik, és kap két rendes rugót.
de megkockáztatom, hogy az ilyen jellegű ültetés (van aki direkt így csinálja...) biztosan nem egészséges az autónak...
Mellesleg ez a csodás 166 elég bután néz ki ezzel az ültetéssel, szvsz elbírt volna egy nagyobb felnit, akkor talán arányosabb lenne a kerékívvel...
Ha eladom a 156-ot, szeretnék egy ilyen Alfát használni helyette. Megmértem, még 15 centiméter hely marad is a garázsomban faltól-kapuig, ha 75-öt tartanék ott. :D
vhogy így szeretném látni már az enyémet is...:)
bár az ültetéstől én félek...nincs kedvem állandóan a futóművet meg felniket javíttatni....a gumikról már nem is beszélek:S