Nyaralások alkalmával én is benéztem néhány kertészetbe / boltba, de ki is ábrándultam, mert mindenhol azok a szobai "gyomok" voltak kirakva, amiket itt is lépten - nyomon kínálnak...
A fügém /ág/ sajnos kiültetés előtt elszáradt, de találtam itt a városban 4 - 5 fát is, ahonnan ezt pótolhatom. 2 helyen csak úgy az út mentén nő, mint valami gyom.:-) Tényleg sok fajtája van, főleg a levelek alakja eltérő. Talán azért vagyok optimista a pálmákkal kapcsolatban is, mert itt elég kellemes a klíma /legmagasabb átlag hőmérséklet az országban/, meg, hát van egy két jó szélvédett hely is a telken, ami alapfeltétel kifagyás ellen. ITT egy kis olvasgatni való a témához. + ITT. Szerintem nem csak kábítás a fagy - télálló pálma... Ja, a másik + meg az, hogy nemrég hallottam, hogy az elkövetkező 5000 évben újra itt lesz trópusi az éghajlat...:-)))) ...ha nem, az 5001-edik évben jövök Neked eggyel...;-))
Pontosan nem tudja valaki, milyen yucca fajta a "Kis kócos"? :-) Egyébként láttam egy ház előtt nagyon szépeket, amiknek már "ágaik" is voltak - tiszta Mexikó...:-)) /majd csinálok képeket/
Ma voltam a pozsonyi Hornbachban /= Baumax, Obi, Bauhaus, stb./ és találtam néhány érdekes dolgot:
"Kúp" rozmaring bokrot /pl. lépcső feljáró 2 oldalára, hogy mikor hazaérsz, fogadjon a kellemes illatával :-)/, mindenféle már símán kiültethető pálmát ÉS olivát!! Minit /Bonsai szerűt/, közepeset és nagyot, amit azért már elég körülményes lenne ki - be cipelni ősszel és tavasszal./+5°C fok alatt már nem bírja a gyűrődést/ Kicsit megnyugodtam, mert, ha rossz az "autorun" programjuk a "hozott" oliva magoknak, akkor ez lesz a "megoldás".:-)
Ja és ahhoz képest nem is voltak drágák.;-)

A másik nagy +, ami a mediterrán növények mellett szól, az, hogy kicsi a vízigényük nyáron is, nem kell kezet - lábat törni az öntözéssel...:-))
Igen, ahogy mondod, a Leander is elmaradhatatlan, nekem a sötét / vörös a legszimpatikusabb...:-) /Persze, abból van kevesebb...:-)/
Na, ez megint "rövidre" sikerült...;-D