Mutasd

>> Tuning és extra2016-03-07

Feltétlenül szerettem volna 17-es felniket a 156-ra. Szerintem ez a méret áll neki a legjobban. Választani azonban nagyon nem egyszerű. Rengeteget nézelődtem, kutattam, aztán arra jutottam, hogy a teledial-nál nincs egyszerűen szebb. Ugye most is az van rajta, de 16"-os. A 156-hoz 17"-ban csak a GTA-nak volt teledial felnije, de az a GTA-nak áll jól, a "sima" 156-on nekem annyira nem tetszik. Igen ám, de a GTV-hez volt 17"-os teledial (ET 30,5 ; 7,5Jx17H2)! Ugyanaz, mint a 156 16"-osa, csak eggyel nagyobb. Utánajártam tehát: az osztókör azonos, 5*98, az agyméret azonos, az ET szám az, ami eltér a 156 gyári 17"-os felnijeitől: ET 40,5 a 156-osé és ET 30,5 a GTV-jé. Ez a gyakorlatban két dolgot jelent - 1. kicsit kijjebb lesznek a kerekek, tehát szélesebbnek fog mutatni a kocsin. 2. hosszabb csavarok is kellenek hozzá, mert a gyáriak rövidek ilyen ET számhoz. A csavar dolog megoldható, az hogy szélesebb, meg külön jól mutat. :)

Megtörtént tehát az elhatározás, már csak találni kell ilyen felnit. Naja, itt jött a neheze. Bújtam a netet, de egyszerűen nincs. Külföldi oldalakat is néztem, az E-bay-en találtam, de egyrészt horror áron, másrészt a szállítás is drága lett volna. Már-már kezdtem lemondani róla, hogy találok bármikor is ilyen felnit. Elkezdtem másfelé nézelődni - tetszett még a 17"-es TI felni (bár ebből elég sok van, kicsit már tucat) és a 17'-es Selespeed felni is - az lett is volna jó áron, bár erősen felújítandó állapotban.
És akkor egyszer csak szembe jött velem az autoalkatreszek.hu-n egy garnitúra 17"-es teledial. Nem is hittem a szememnek, ráadásul igen szép állapotban és értelmes áron. Ekkor persze jött a kisördög, hogy nem lesz jó, az ET és egyébként is nem a 156 gyári felnije, stb. De megnéztem még egyszer a képeket és eldőlt. Másnap hívtam az eladót és gyorsan meg is egyeztünk. Nagyon rendes volt, még a Budapestig való szállítást is elvállalta.

Most már csak csavarok kellenek - konzultáltam Sparco cartárssal, akinek ilyen felnik vannak a 156 SW-jén, lemérte nekem a csavarok hosszát. Ezek alapján 12*1,25x32 mm-es csavarok kellenek.

No meg gumi - de az majd egy másik bejegyzés lesz.