Mutasd

>> Egyéb2021-08-23

A barátaink Burgundiában laknak, Auxerre-től nem messze. Az Auxerre és a Loire közötti utat nem bonyolították túl a franciák, tőlük szokatlan módon hosszú kilométereken át egyenesen megy az út, de az erdők és a dombok miatt ez alig tűnik fel. Az embert folyamatosan arra csábítja hogy a franciáknál főúton megengedett 80-km/h-s sebességet (jócskán) átlépje. Az első őzig, utána visszavesz az ember. A vadak és az emberek túl közeli kapcsolatba kerülését egyébként elég okosan próbálják megakadályozni, mi is átvehetnénk. Az utak mellett mindenhol hagynak egy szélesebb sávot amit rendszeresen nyírnak. Ez még nem lenne újdonság, de az útszéli fákat úgy ültetik, nyírják, hogy az ágaik 3-4 méter magasságig sűrű falszerű kerítést alkotnak, amin ha át is jutnak (mert átjutottak) akkor nem tudnak meglepetésszerűen és nagy sebességgel kirohanni a kocsi elé, van esélye az embernek észrevenni őket.

Az is nagyon érdekes ahogy arrafelé sok (tízezer) ember él. Magyarul tanyának mondanánk, de nem úgy kell elképzelni mint valami Isten háta mögötti viskót, hanem a vidéket pókhálóként behálózó egysávos utak mentén egymástól pár száz méterre de max 1 km-re fekvő "majorokat". Mi is egy ilyen házban laktunk, úgy éreztük kint lakunk távol a civilizációtól a természet lágy ölén, mégis az ember 10 perc alatt bent van a legközelebbi kisvárosban, vagy ugyanennyi idő alatt elgurul egy kerti partira vagy netán az egyik majorban, annak kertjében berendezett kiállításra.

Mondjuk ahogy a barátnőnk előttünk ment ezeken az egysávos utakon, beláthatatlan kanyarokban és szintén beláthatatlan jobbos kereszteződésekben az hajmeresztő volt, jó hogy amíg ott voltunk egész idő alatt csak egy autóval találkoztunk és az nem traktor volt...

Szóval a következő napokban innen indítottunk csillagtúrákat, volt hajókázás a Loire menti csatornákon, hétvégi piac baguette, sajt, francia kolbász, pácolt olivabogyó vásárlással, kávézás és sütizés, hosszú beszélgetések jófajta borokkal kísérve, random chateau (kastély) látogatás, amiből kis túlzással minden második dombon és faluban van egy :)

De jött az utazás utolsó szakasza, várt a tengerpart...