Blog >> ingadozás

>> SzervizForró // Alfa 155 2.0 ts 16v sport // 2015-04-30

Előző bejegyzésben említettem, hogy volt kis elektromos zűr, úgy tűnik sikerült megoldani a dolgot (kopp-kopp). A hibajelenség a következő volt: Reggel első indításnál hideg motornál ugye először magasabb a fordulat az automata szivató miatt. Na, amikor ugye ezt az elektronika leejtené a normális 850/min körülre, akkor elkezdett fulladozni a motor. Ezután újra felment a fordulat 1000-1300 közé, utána megint le, fulladozik, vissza. Ezt kb 1-2 percen keresztül játszotta, ha hagytam. Ha az első leejtés után elindultam után már nem csinálta. Továbbá volt még hogy alacsony fordulaton erőtlennek érződött az autó, mintha még vagy 5 mázsa rá lett volna akasztva. Illetve előfordult ez üzemmeleg motornál is indítás után, elég érdekes volt. A lényeg, hogy a diagnosztika alapjárati motort írt hibának, de első körben úgy döntöttem, hogy csere helyett kipucolom a szívócsonkig az összes csövet, a fojtószelepházat és a légtömegmérőt, hátha segít valamit. Elég sok trutyi jött ki belőlük. Még olajcserekor ez a pucolás megtörtént a légszűrőig, így ezzel a mostani művelettel a szívócsonkig tiszta a rendszer. Szétszedésnél előkerült a hiba valószínűsíthető oka: A gumi cső, ami a légtömegmérő és a fojtószelepház között van el van repedve. Ez cserealkatrész hiányában szigszalaggal orvosolva, viszont azóta már meg van a cseredarab is. Természetesen ami bilincseket bolygattam, kicseréltem.
Eredmény: Fentebb leírt hibák eltűntek, további tapasztalat, hogy nincs olyan, amikor gurulok és kinyomom a kuplungot, hogy leesik a fordulat, majd korrigál, hanem egyből beáll fix 850-re.

>> EgyébDévid // Alfa 156 2.5 V6 24v // 2014-06-08

Már egy ideje furán járt indításkor a motor, fulladozott, stb. Mostanában csatlakozott hozzá az a jelenség is, hogy tartósan 2000-2500 fordulaton használva a motort, rövid torpanásokat lehet érezni. Megnéztem a fojtószelepet, az relatíve tiszta, a légtömeg-mérő sem néz ki mocskosnak, jövő héten a diagnosztika talán ad valami iránymutatást, merre tapogatózzak. :) Addig igyekszem keveset használni.

>> SzervizLongman // Alfa 155 GTA :)) // 2010-04-05

Nos, az autó extrém módon elkezdte a b*szakodást, nagyon idegesítő és balesetveszélyes ez már. Sziszegést hallani a szívócsövektől, meg a szívócsonk mögül is. Megszületett hát az elhatározás, szétszedem a szívórészt teljesen, mivel eszembe jutott az is, hogy annak idején az elég trehányul sietve lett összerakva. Mivel a szívósor csövei alatt van még egy közbetét amiben az injektorok is laknak, ott is szívhat falsot.
És egyébként is már rettentő csúnyán néztek azon a környéken ki a dolgok, a benzinhíd a csövek, a csavarok, a bilincsek, a nyomásszabályzó stb.
Megrendeltem hát a gyári tömítéseket a szívócsövek alá, az injektor talp és a hengerfej közé, a bilincseket a szívócsövek gumi csatlakozóira. Apróságoknak tűnnek de elég húzós az áruk. Vettem mellé jófajta tömítőmasszát is.
Aztán kiderítettem hol krómoznak a környéken, hogy legyenek szépek a szívócsövek, illetve gondoltam ha már szétszedem galvanizáltatok mindent amit lehet.. Végül ajánlották hogy ahol galvanizálnak ott tudnak nikkelezni is, legyen inkább nikkelezett a szívócső.
Szépen szétbontottam mindent, elkezdtem a pucolgatást, megérkeztek a gyári cuccok is, az összes csavarból vettem újat, savállót, rozsdamentest.
Persze nem egyszerű az élet a 4000 Huf-os gyári bilincs garnitúra amit az ePER hoz az autóra, természetesen nem jók, túl kicsik. Vissza nem veszik.. :(
Úgyhogy oda féltengely bilincsek kerülnek, bár vannak fenntartásaim.

Ha már itt járok ideje hogy bekerüljön valahogy a gyári légszűrőház is. Marklar bácsi volt oly kedves és a 16Vhez való után küldött egy 8V hez valót is.
A gond itt az, hogy a 155 2.5 V6 légszűrőház szája ugyan olyan formájú, mint a 164 3.0 AFM-je, csak kisebb. Ahogy a képeken látszik is. Namost nekem volt ott egy erősen tákolt közbetét ami ráadásul ki is takart az AFM érzékelőjét. Még jó hogy észrevettem így egy picit több mint 1 év után.
Tehát kellett készíttetni egy közdarabot esztergályossal, 6000 Huf volt. A képek lent láthatóak.

>> SzervizLongman // Alfa 155 GTA :)) // 2010-01-09

Na ma érdekes összefüggést fedeztem fel ebben a témában.
Ugyanis megint pár napja/hete tünetmentes az autó. Viszont ma ahogy a cég mosójában átnéztem a beázásban érintett helyeket, gondoltam utána csak végigcsapatom az autót, hogy lehozza a kavicsokat, sarat, sót.
Nos ez azzal járt, hogy szemből is adtam neki az ipari magasnyomásúval. A motorháztető fel sem nyitottam.
Nos innentől kezdve ismét megbolondult, nem kicsit.
Aztán egész nap zuhogott az eső, így folyamatossá vált ismét.
Így mostmár az jutott eszembe hogy vagy magát a direktszűrőt nem szereti, vagy sok vizet tud beszívni rajta alapbóll, vagy maga a szűrő van rossz helyen.
Mindenesetre mostmár sürgősen szerzek egy gyári légszűrőhűzat és visszaalakítom.
+ vészforgatókönyv, kedves Vittorio barátomnak az egyik V6 TB motorjáról kölcsönkérem az üzemanyagnyomásszabályzót..

>> SzervizLongman // Alfa 155 GTA :)) // 2010-01-04

Nos a múltkori javítgatás után még egy darabig szarkodott az autó, és most megint beállt abba a stádiumba, hogy nagyon sokáig teljesen jó, aztán minden előzmény nélkül rángatózik menet közben. Jelenleg az üresben történő alapjárat ingadozás nem áll fent, csak menet közben produkálja, azt is nagyritkán. Ez összeköthető azzal hogy a múltkor újratömítettem az alapjárati csatlakozását a szívócsonkhoz. De ennél jobban már azt sem lehet, ráadásul még a gyári gumiágya ami alapvetően a tömítést szolgálja, az is teljesen hibátlan állapotú, szóval itt már nem kellene falsot szívnia. Mégis a tünetek erre engednek következtetni.
Vagy a másik jelöltem még a nyomásszabályzó, amit nemsokára ellenőrizni fogok.
Lehetőségként gondoltam még a rossz benzinszűrőre is, de állítólag az nem ilyet produkál.
Vagy, ne adj Isten magán a szívócsonkon lehet hajszálrepedés, ami még előfordulhat.

>> SzervizLongman // Alfa 155 GTA :)) // 2009-12-29

Nos,gondoltam kutakodok már egy kicsit ebben rángatózós, fordulat ingadozás témában.
Mert még az olajcsere előtt ahogy járattam alapjáraton magától elkezdte a rángatózást.
Szűkítettem a lehetséges hibaokokat a nyomásszabályzóra és az alapjáratira, ill. az ezekhez kapcsolódó csövekre. (volt ott egy mérnök Úr is, pont az Audiján cseréltek olajat, nézegette az autómat, és ő is ezt a 2 okot mondta rögtön)
Kicseréltem hát a szívócsonk és a nyomásszabályzó közti vákumcsövet. Nem lett az igazi még azután most sem, de jobb lett mint volt. Megigazítottam a párologtató szelep és a szívócsonk közti csövet is.
Erre beindítom, és azonnal kezdte a szarakodást, meg sem állt, 1100-2200 között izgatta magát.. Na mondom fasza, de mivel folyamatosan csinálja, így hiába mozgattam a csöveket nem tudtam egyértelműen kiszűrni hogy amiatt csinálja-e vagy sem.
Elkezdtem már hát az összes csövet átnézegetni és érdekes felfedezést tettem: a szívócsőről az alapjáratira menő csövet ha összenyomom, az összenyomás mértékétől függően stabilizálja az adott fordulaton az alapjáratot. És nem kicsit érezni benne a nyomást sem, és a sziszegés is onnan jön, de nem azért mert ereszt, hanem mert ekkora nyomás van benne. Nem tudom hogy ez normális szerintetek?
Nocsak , lehet valami szűkítő kellene bele, ami hiányzik esetleg? Applikáltam bele egy rögtönzött szűkítőt, de pár másodperc után megszokta, és folytatta a produkcióját.. :S
Na mindegy szarakodtam még vele egy ideig, persze mindig csak egyre rosszabb lett, a leállítások után nem akart elsőre beindulni, ahogy szokta, mint mikor a karbis autó megszívja magát, sőt olyan is volt hogy padlógázra "leröfögött"
Azért még megrángattam magát az alapjáratit is, és bizonyos mozgásokra abbahagyta a jelenséget. Na fasza, mert a rögzítésével már sokat szoptam.. És most megint ez a hiba? Nem hittem benne, mert körül is volt masszázva meg minden, de azért szétszedtem és újratömítettem, és a felfogató bilincsén is alakítottam hogy szorosabban fogja.
Első indításra ezután teljesen stabil volt az alapjárat, már azt hittem OK, de mikor megmozdult az autó újrakezdte persze.. Nem tudom azért, mert a massza még nem kötött meg vagy ilyesmi, de végig hazaúton ezt csinálta.
Szóval sokra nem jutottam, de az biztos hogy errefelé kell keresni a hibát!
Csak má baromira unom.. :S

De legalább a leengedett olajomra azt mondták a szerelő kollégák hogy nagyon szép színű, biztos hogy hibátlan a motor! :)

>> SzervizLongman // Alfa 155 GTA :)) // 2009-12-05

Nos, az egyik cső talpának lefogatásához picit hosszabb csavart használtam mint kellene, az megakadt, elhitetve velem hogy lehúztam.. Közbe meg nem. Szóval kellett egy rövidebb csavar.,,
Ettől most megint jobb lett egy fokkal, de úthibán még mindig felpörög egy kicsit. Nem tom hol szívhatja még. Végig fújkáltam minden csőösszetételt hidegindító spray-el, de semmi...