Na, de nehogy már mindenki csak a szépre emlékezzen! :-)
Nekem, megrögzött civilnek ezek a képek még mindig hátborzongatóak:

Itt szálltam ki a vonatból és az "édes" cicvil életből... /Pilzen - Csehország/
sajnos nekem erről a városról nem csak a sör ugrik be. :-/
Ugyan vártak az állomás előtt katonai teherautókkal, de én inkább ilyeneken "utaztam" a kaszárnyáig:

egy jellegzetes "koszos busz" abból az időből:
Na, de legalább a kaszárnya megnyugtató környezetben volt:

...a pilzeni "csillag börtön" közvetlen szomszédságában...:-)
Itt tettem le a katonai esküt: /Pilzen - főtér/

...aztán jött a 730 szürke hétköznap...
először itt:

- a rádiósoknál.
A gyakorló térre vezető út:

már ott is bírtam a "komoly gépeket" :-))
Maga a gyakorló tér /helikopter leszálló, ahol a talaj és saját magam "keményítéséhez" több ezer mellső fekvőtámasszal járultam hozzá - persze, nem önszántamból :-)

- már akkor is menők voltak a kerek műszerek...:-D
...aztán egy kis kitérővel - Litoměřice - áthelyeztek Morvaországba, rakétakilövő silót építeni, amit gondolom azóta már planetáriumként üzemeltetnek.:-) /A pontos helyet inkább nem részletezem, ki tudja... :-)/ A lényeg, hogy ott egy fel nem robbant szovjet "mini bomba" majdnem szétdobott, de végül a tűzszerészek martaléka lett.
A távolabbi városka azért elég szép volt.

Mikor kész volt a cucc, vissza Csehországba, német határ, Písek és végül Kamýk nad Vltavou, ahol felderítő lettem.:-) Mondjuk ez elég izgalmas volt, csak a téli gyakorlatokat úúútáltam nagyon. Mondjuk, az már elég "izé", mikor reggel felkelsz egy fa bódéban, kinn -15 - 20 fok és még inni sem tudsz, mert befagy a fejed mellett az italod...:-/
Talán ott gyűlöltem meg a hideget...
Ez a legutóbbi kaszárnya szép helyen volt, talán egyszer majd el is látogatok arra, DE CSAKIS NYÁRON! :-DD

Itt volt egy kis kiruccanás, 2 hónap "brigád", nyáron /;-)/, ahol traktorista voltam egy TSZ-ben, azt ki lehetett bírni, még a szomszéd lánya is egész tűrhető volt, sőt halastávakból sem volt hiány, ahonnan szinte kézzel lehetett kiszedni a "dagadtabbnál dagadtabb" pontyokat.:-)) A traktorral 2 és 4 keréken is közlekedtem, ami belefért, még az üzemanyag is ingyen volt.;-D
Egy ilyen 4x4-es "All Road" /néha még a teteje is sáros volt:-)/, kékban, volt a szenvedő alany.
Ja és ott /Kamýk/ , a kaszárnyával szemközti dombon rendszeresen rendeztek hegyi /autó/ versenyeket, az egy külön kínzás volt, mikor pont akkor nem engedtek kimenőre és csak hallgathattam /-uk/.:-/

Talán ennyi lenne "dióhéjban" a kellemetlen emlékekről...:-)