FCA-PSA fúzió jöhet?

2019-10-30  Alfa Amore
A Peugeot-val való egyeztetések után most a PSA-csoporttal tárgyal fúzióról az FCA.
Hírek >> 2019  

A Wall Street Journal híre szerint a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) fúzióról kezdett tágyalásokat a francia PSA-csoporttal. Az esetleges egyesüléssel egy transzatlanti autóipari óriáscég jönne létre, így a vállalat a Volkswagen, a Renault-Nissan és a Toyota után a világ negyedik legnagyobb autógyártója lehetne.

A The Wall Street Journal iparági értesülései szerint a fúzió "az egyenlők egyesülése" lenne. Az új cégben a PSA vezérigazgatója, Carlos Tavares és az FCA elnöke, John Elkann - aki a néhai FIAT-elnök, Gianni Agnelli unokája - egyaránt megtartaná jelenlegi beosztását.

Az egyeztetések azonban egyelőre - ahogyan a lap fogalmazott - "még képlékenyek, és nincs garancia arra, hogy megállapodással érnek véget". A Fiat-Chrysler, amelyben az Agnelli családnak ellenőrző tulajdonrésze van, idén júniusban már tárgyalt fúzióról a PSA vetélytársával, a Renault-val, de a tárgyalások kudarccal végződtek.

Az FCA akkor azt közölte, hogy meggondolták magukat és mégsem szeretnének összebútorozni a Renault-Nissan Csoporttal. Erről a John Elkann vezette igazgatóság döntött.

Az FCA közleményében politikai okokat nevezett meg, mint írták, bár továbbra is meg vannak győződve arról, hogy az ajánlat mindkét fél számára előnyös, sokak által elismerten jó programról van szó, ugyanakkor világossá vált, hogy a francia politikai helyzet nem teszi lehetővé az egyesülést. A Renaulban a francia állam 15 százalékos tulajdonrészt birtokol.

Az év elején egyébként már felröppent egy FCA-PSA fúziróról szóló pletyka, aztán következett a Renault-os kitérő.

A témával bővebben foglalkozunk majd a Backstage következő adásában, addig nézzétek meg az erről szóló korábbi epizódokat. 



Kapcsolódó írásaink:

Írta:
Alfa Amore