Újra növeli beruházásait a Fiat

2010-02-01  Teddy
Mintegy 15 havi befagyasztás után a Fiat 2010-ben ismét növeli beruházásainak összegét; ebben az évben csaknem 5 milliárd eurót költenek fejlesztésekre.
Hírek >> 2010  

Sergio Marchionne, a Fiat FGA (Fiat Group Automobiles) vezérigazgatója még 2008 októberében fagyasztotta be a fejlesztésekre fordítható összeget a gazdasági válság miatt. A konszern autógyártó cége így akarta csökkenteni kiadásait és átvészelni a szűkösebb hónapokat.

Marchionne a múlt héten egy konferenciabeszélgetés során azt mondta: 2009 év végén lejárt a moratórium, 2010-ben a Fiat visszatér a régi kerékvágásba és emelni fogják a beruházásokra költhető összeget is. Ebben az évben az FGA 4.5 milliárd eurót tervez beruházásokra fordítani, míg az elmúlt években ez az összeg 3.4 milliárd euró körül mozgott.

A befagyasztás miatt a Fiat több modelljének bemutatását is elhalasztotta. Ennek esett áldozatul a Fiat Panda, a Lancia Ypsilon és a 147-es Alfa utódja is. A Giuliettát 1 évvel, az Ypsilont és a Pandát pedig 2 évvel később mutatják be az eredeti tervekhez képest.

Bár a befagyasztást feloldották, a hatások csak később jelentkeznek. Az elmúlt 15 hónap szűkebb anyagi lehetősége miatt 2010-ben a Fiat mindössze két modellt mutat be, az új Fiat Doblót és az Alfa Romeo Giuliettát.

Forrás: Automotive News Europe

Írta:
Tedi