Loudlink mp3-játszó az Alfákba!

2007-12-06  Tommi
Mp3-fanatikus Alfásoknak kínál remek megoldást a Loudlink fejlesztése!
Magazin >> AlfaTeszt  
Biztosan közületek is sokan bosszankodtak már azon, hogy szeretett Alfátokban kissé körülményes a zenehallgatás, állandóan tele a kesztyűtartó/ajtózseb/napellenző CD-vel, a kedvenc zenéket külön-külön korongokra kell írni, cserélgetni kell őket, a zenehallgatásra-tárolásra pedig sokkal jobb megoldás lenne az utóbbi években egyre népszerűbbé vált mp3 lejátszó. Ennek előnye, hogy kis helyet foglal, nincs benne mozgó alkatrész, így a CD-nél bosszantó problémák, az „ugrás” és a lemezek karcolódása sem fordulhat elő, továbbá tetszés szerint állíthatjuk össze kedvenc zenéinket, csak az adathordozó győzze tárhellyel..
Arno166 és Frob tagjaink úgy gondolták, hogy megkönnyítik a hasonló gondokkal küszködő Alfások életét, ezért hosszas ötletelés és tervezés után megalkottak egy speciális, kimondottan Alfa Romeókban (és néhány Fiatban, Lanciában is) használható mp3 lejátszót. A Loudlink koncepciója nagyon egyszerű: az utólagos hifi beépítéseknél jellemző bontás-barkácsolás helyett egyszerűen a gyári CD-tár csatlakozójára lehet rákötni és ugyanúgy kell kezelni, mintha egy CD-tár lenne. Maga a lejátszó kb. cigarettásdoboz méretű, a zenét pedig SD kártyáról olvassa.

Installáció

A gyári fejegység kiszerelése után a lejátszó kábelét egyszerűen csatlakoztatjuk a CD-tár kimenetébe. A "dobozka” elhelyezése némi gondolkodást igényelhet, a 166-osoknál legegyszerűbb a csomagtartóba tenni, hiszen gyárilag már oda van vezetve a CD-tár kábele, így könnyen applikálni lehet a szerkezetet. Ha esetleg mégsincs kivezetés, akkor a kesztyűtartó jöhet még szóba, mert (szintén gyárilag) ki van vágva az oldala, pont ilyen megoldásokhoz, így nem kell barkácsolni, egyszerűen át lehet húzni a műszerfal felől.
Nekem a 147-ben egyik sem volt járható út, így végül a bal első lábtérbe került, a kuplungpedál és a motorháztető nyitó kallantyúja közé egy kétoldalas ragasztólapkával. Van ott egy kis üreg, ahol pont elfér és kb 6-8 centire van a pedáltól, így még a nagy lábon élők sem rúghatnak bele, a kábelt pedig észrevétlenül el lehet vezetni a kormányoszlop alatt. Ez az elhelyezés egyébként a 156-ban és a GT-ben is ideális lehet, de ha valaki idegenkedik ettől a megoldástól, akkor némi barkácsolás után bármilyen tetszőleges helyre teheti. Fixen beépíthető, nem kell kivenni és magunkkal vinni, és mivel nem látszik, nem kell azon izgulni, hogy esetleg feltörik miatta az autót.

Működés

A lejátszó teljes egészében kompatibilis a gyári fejegységgel, sokkal gyorsabban dolgozik, mint a CD-tár és minden funkció (tekerés, ismétlés, véletlenszerű lejátszás, stb…) ugyanúgy működik, mint a lemezek lejátszásánál. Természetesen nemcsak a fejegységről, hanem a multikormány gombjaival is irányítható. Az mp3 lejátszóknál megszokott előadó és dalcím kiírás sajnos nem működik egyik típusban sem azon egyszerű oknál fogva, hogy a gyári fejegységek szoftvere nem támogatja a CD Text funkciót.

Zenefeltöltés a kártyára

A lejátszó mellé készült egy Loudlink Explorer nevű szoftver is, amellyel számítógépünkről egyszerűen és gyorsan másolhatjuk kedvenc zenéinket az SD kártyára, amiket értelemszerűen ABC sorrendben vagy a számozásnak megfelelően rendez sorba. Én 1 gigás kártyával használom, de természetesen kezeli a nagyobb kapacitásúakat is, egészen 8 gigáig.

Tapasztalatok, vélemény

Az elsők között volt szerencsém tesztelni a lejátszót és ha röviden össze kéne foglalnom a tapasztalataimat, akkor: engem meggyőzött! Két hét használat után azt mondhatom, hogy a Loudlink az utólagosan beépíthető mp3 lejátszók közül az egyik legkényelmesebb, könnyen beszerelhető és használható, teljesen kompatibilis szeretett autónkkal, nincs szükség semmilyen átalakításra, fúrás-faragásra, mivel kimondottan "nekünk”, Alfásoknak lett kitalálva. A zene tisztán és jó minőségben szól, minden funkció gyorsan működik, késlekedés és gondolkodás nélkül hajtja végre az utasításokat. A lejátszó szoftver a későbbiekben természetesen fejlesztve lesz, ezeket a módosításokat gyorsan és egyszerűen frissíteni tudjátok majd: a honlapról letölthető új firmware-t csak fel kell másolni az SD kártyára. Amennyiben a lejátszó érzékeli hogy a kártyán található fw verziója más, mint az éppen futó, akkor a következő kikapcsoláskor mielőtt kikapcsolna, elvégzi automatikusan a frissítést kb. 15 mp alatt.

Ami még várat magára

A Loudlink még nem volt tesztelve Connect NAV-os 147-esben és 156-osban, így aki ilyen autóval rendelkezik, az keresse meg a készítőket egy teszt erejéig, amiért cserébe ajándék lejátszót kap.

Amit hiányoltunk

Örülnénk, ha az SD kártya mellett USB-t is fogadni tudna a Loudlink doboza.

Hogyan juthatsz hozzá?

Aki a közelgő ünnepekre szeretné meglepni autóját és magát egy Loudlink lejátszóval, az most karácsonyig kedvezményes áron teheti meg: Amore tagoknak egyébként is jár 10 százalékos kedvezmény a mindenkori árból Karácsonytól függetlenül, de most decemberben a 147-156-GT tulajok 25.000 forintért vehetik meg, a 166 tulajoknak pedig szintén kedvezményes a 10 százalékon felül.

Technikai adatok

Méretek: 22mm x 71mm x 84mm
Tömeg: 130 g
Borítás: eloxált alumínium doboz
Csatlakozók: SD foglalat (elöl) / DIN13 cd tár kompatibilis csatlakozó (hátul)
Kétszínű működésjelző LED az előlapon
Áramfelvétel: kevesebb, mint 3 mA stand-by üzemmódban, max 70 mA működés közben.
Media: SD FAT16 vagy FAT32-vel 8GB kártyaméretig
MP3 támogatás: MPEG 1.0 & 2.0 audio layer III (CBR, VBR, ABR) 8Kbit/s – 320 Kbit/s
Kapacitás: 10 könyvtár, könyvtáranként 99 zeneszám (már folyik a fejlesztés, hogy akár többszáz-többezer track-et is képes legyen kezelni egy-egy könyvtár)
 
Kapcsolódó linkek: 
A termék honlapja:
http://www.loudlink.eu/  
Írta:
Tommi
Kapcsolódó topic:
Alfa-HiFi

Az utolsó 3 hozzászólás:

bedix2024-02-05 05:40:03 // 17526
Sziasztok.Keresnék eredeti ràdiót 156-os masinàmba. A vàltàs előttibe tehàt a kazettàs kivitelüt. Ha lenne valakinek és nincs rà szüksége szívesen meg venném :)
Itáliai üveges2023-11-05 17:26:07 // 17525
Szia

Ez még az első Navi vagy már az SD kártyás?
GTVili2023-11-04 10:28:41 // 17524
A komolyabb zene még a GTV-ben volt.... aztán annak "maradéka" kerüt át a 45-ösbe.

A cucc, a kor színvonalának megfelelően... CD-s fejegység, elöl komponens szett, két erősítő és egy szub. Optima akku, és rendes kábelezés.
Az első szett rendes, merevített keretben, és persze az ajtók is csillapítva...

Most csak az asszonynak van Alfája, de abban csak a gyári cucc zörög...