Mutasd

>> Tuning és extra2013-08-29

Tavaly februárban kezdtem az egészet, akkor vettem egy pár használt, bemattult, olcsó Carello lámpát. Még akkor szétszedtem, és a külső részt lefújtam feketére. Arra gondoltam, hogy 1 hónap és megveszem bele a projektorokat, majd azzal feszítek. Nem így lett, ezért egészen 2013. augusztuáig jegelve volt a project. Miután munkahelyemről hoztam 2 Hella projektort, elkezdtem agyalni. A YouTube-on láttam videót, hogy miként csinál át valaki sima lámpából projektorosat. Nagyjából az alapján csináltam én is:
1. Ha ki van szedve a foncsor, akkor szükség van 1 fix támaszra, ami akkor is tartja a foncsort, ha mi már elengedtük. Ez szükséges, mivel így lehet majd bemérni azt, hogy hova világít az eredeti foncsor.
2. Ha megtaláltuk a tökéletes támaszt, érdemes maszkolószalaggal a földön körberajzolni a lámpa egy részét, hogy később, ha a projektort állítjuk be, ugyan ebben a pozícióban legyen a foncsor (mostantól csak lámpa).
3. Tegyük a földre a lámpát, rajzoljuk körbe, kössünk tápot az izzóra.
4. A falra vetített fény határát ragasszuk le maszkolószalaggal, és rajzoljuk rá a fény irányát.
5. Ha ez megvan, ki kell vágni a lámpa hátulját. Ez attól függ, mekkora a projektor foncsora, nekem kb. 82 mm-t kellett kifaragni az eredeti foncsorból.
6. Ez csak egy lehetőség, egyáltalán nem befolyásol semmit. Lefújtam matt feketére az eredeti foncsor belsejét, mert hát Blackline. :)
7. Ragasztás. Eredetileg két komponensű, fém szilárdságúra kötő Pattex ragasztót szerettem volna használni, de az akkor vásárolt ragasztó be volt száradva. Mivel ez már szombat délután volt, amikor nálunk semmilyen üzlet nincs nyitva, egy olyan B megoldás következett, ami nem biztos, hogy rosszabb: Azt a szilikont vittem fel, amelyikkel a lámpaburát szoktam a lámpatesthez ragasztani. Egyszerű az egész: a kivágott részre felvittem 1 réteget, ebbe beletoltam a projektort.
8. Projektor beállítása. Ha megvan a még meg nem kötött szilikon, akkor vigyünk a lámpát oda, ahol mértük az eredeti fény törését és irányát. Állítsuk be a foncsort a megrajzolt hely szerint, majd óvatosan igazítsuk a projektort, aminek a fénye ott kell végződjön, ahol a foncsoré. Szerintem már ekkor tökéletesen látható a különbség a két világító test között.
9. Miután beállítottuk a projektort, rögzítsük valahogy. (Én csak huncarocell darabokat pakoltam alá, és úgy maradt, ahogy kellett.) Aztán mehet rá még egy kis szilikon, biztos, ami biztos alapon. Az izzót bekapcsolva hagytam úgy 2-3 órára, hogy gyorsabban száradjon a szilikon, de a teljes "keményedésig" kellett fél nap.
10. Ha szerencsések vagyunk, akkor lesz a projektoron olyan burkolat, ami az oldalirányú fényt visszatükrözi, illetve nem engedi ki máshol, csak a lencsén. Ha pedig olyan projektorral van dolga bárkinek, mint az enyém, akkor jön az agyalás, hogy miként kellene megoldani ezt a problémát. Én jelenleg itt tartok.
11. Miután visszaraktuk a foncsort a helyére, felkerül a külső rész, mehet a lámpatestre a ragasztó (szilikon), és lehet felrakni, majd rendesen beállítani.


Szerintem az egész művelet elég egyszerű, ha valaki megpróbálja, sok sikert az építéshez.