Blog >> michelin

>> SzervizAbarai // Alfa 156 2.0 JTS Selespeed // 2013-11-08

Meguntam a télvárást, felszereltettem a téligumikat. Mostantól az időjárás alkalmazkodjon hozzám.

Totti sajnos lehúzta a rolót, szóval kénytelen voltam máshová menni. Gumist találni nem nehéz, normálisat annál inkább. Gumicsere közben előadta a tag, hogy mennyire utálja a (khm... elnézést, de tényleg így mondta) a szájbabaszott olasz szarokat. Ha az olasz szaron lett volna éppen az összes kereke, abban a pillanatban hagytam volna ott őket. Így csak a főnökének mondtam fizetéskor, hogy legközelebb szívesen viszem máshoz az olasz szaromat és a pénzemet.

Az Új Csóri úti First Stop szerviz nem kér többet az Alfákból.

>> EseményHalesz // Alfa GT Q2 170 Le // 2013-07-28

Az idei nyaralásunk Ritával: Budapest-Balatonfüred-Pécs-Sarajevo-Mostar-Dubrovnik-Cavtat-Sibenik-Letenye-Budapest. Összesen 2148 km (ebből 600-at Rita vezetett)

Kicsit izgultam az autó miatt, mert az utóbbi időben rendetlenkedett párszor, de úgy látszik csak ki kell vele menni a városból, és nincs is semmi baj :) Szóval a nyaralás neki is tetszett, semmi műszaki hiba nem állt az utunkba. Utolsó nap kaptunk egy defektet, de ezt nem az autó hibájaként könyvelem el.

(Lehet majd külön blogposzt lesz belőle, de a lényeg az, hogy Sibenikben vennem kellett egy új Michelint, 72.329 km-nél. A Michlenekben eddig csak 4000 km volt, így szerencsére nem kellett két újat vásárolnom.)

Szóval az Alfa remek futamot produkált. Dubrovnikig szinte alig mentünk autópályán, sikerült is egy 6,5-ös átlagot csinálni, visszafelé viszont szinte végig a sztrádán autóztunk, de így is csak 6,8-ra rontottuk le az átlagot.

A Sarajevo és Mostar közötti utat pedig mindenkinek ajánlom, gyönyörű!

Első fotó: kötelező kép Dubrovnikkal
Második: majdnem az óváros bejáratához legközelebbi parkolóhelyen
Harmadik: kilátás a szállásunkról
Negyedik: Mostar fölött a hegyen

Csak egy tényközlés a végére: Boszniában és Horvátországban is 400 forint alatt van a dízel üzemanyag...

>> SzervizHalesz // Alfa GT Q2 170 Le // 2013-04-03

Sok évnyi "pirellizés" után úgy adódott, hogy Michelin gumikkal folytatom. Egészen pontosan Pilot Sport 3-as gumikkal.
Sokat olvastam mostanában róluk, és mivel a tesztek alapján sokkal jobb, mint a Pirelli P Zero Rossók, ezért az elvárásaim is nagyobbak. Nem járok versenypályára, de szeretek tempósan autózni. Nem azt várom, hogy halkabb legyen és energiatakarékosabb, mert akkor eleve nem 18-as, peres gumikkal járnék. Viszont tapadjon jól szárazon és esőben is, illetve bírjon egy szezonnal többet, mint a Pirellik. Meglájuk.

Az összehasonlítás nem lesz nehéz, már a fekete GT-men is voltak Pirelli P Zero Rossók, a fehéren pedig két garnitúra is. A legutolsó szett gumijai 25.227 km-t futottak két szezon alatt, és most Bazsi GT-jén folytatják. Ennyi km után 5 illetve 5,2 mm a profilmélységük.

Az új szezonra mint a négy 18-as felni peremjavítva lett, az elmúlt két évben lett rajtuk pár "karc".

A szerelést és a felnijavítást is a Budaguminál végezték, innen is köszönet az odafigyelésért!

Holnap pedig irány Budaörs: kormánymű, lengőkarok cseréje és futóműbeállítás.

A szokásos statisztikából nem hagyom ki a téligumikat sem: a Good Year Performance 2 gumikba ezen a télen 5.104 km került, így összesen már 19.160 km van bennük, 4 szezon után.

>> SzervizGTPeti // Alfa 156 Sportwagon 1.9 JTD Novitec // 2015-03-21

Sajnos úgy tűnik, hogy a szeretett Michelin Pilot Exalto-k nem fogják megérni a következő (ötödik) szezonjukat. Nem tudom pontosan hány km-t mentem velük, de biztos nem többet, mint 40ekm. A konklúzió az, hogy remek gumik, de a sportosság és a tartalékok közepes kopással párosulnak.

Olyan gumit szeretnék, ami harmonizál az autóval. Tehát legyen sportos, de ne legyen tőle ólomlábú az autó (mert a ménes nem hatalmas). Véleményem szerint egy 140LE körüli 156-ra a legjobb választás a 205/55R16-os méret. Természetesen egy 17-es gumi még szebb, ám annál már bizonyára kompromisszumokat kell kötni a komfort terén. Nálam emiatt nem játszik. (Update: A GTV nyárikerekei alapján már tapasztalatból is kijelenthetem, hogy a 156-nak, mint utazóautónak tökéletesen megfelelnek 16-os kerekek is. A GTV érezhetően sportosabb... vagyis rázósabb. 8-9 órás utaknál erre nincs szükség.)

Téliguminak a jövőben is GoodYear UltraGrip-et fogok használni. Ezekkel maximálisan elégedett vagyok. Külön kiemelném, hogy kifejezetten csendes gumik.

A jelöltek

Hankook Ventus Prime 2 K115 205/55 R16 94W Nagyon jókat írnak róla. A B-B-69dB minősítés pedig szintén kiváló. Az ára is viszonylag jó (bár nem ez a legfontosabb szempont most) és valószínűleg magyar gyártmány.

DUNLOP Sport BluResponse - 205/55 R16 91H
B / A / 68dB


GOODYEAR EfficientGrip Performance
Mfs - 205/55 R16 91H
B / A / 68dB A teszteredményeket nézve úgy tűnik, hogy ez egy kimagasló gumi. Ezért immáron ez a jelenlegi favoritom.

(Érdekességképpen a GTV-re a jelengi favorit szintén Good Year, itt 225/45R17-ről beszélünk. Az információk alapján rákapcsoltak a fiúk a fejlesztésre... A régebbi Eagle NCT5 nem volt egy kimagasló gumi.)

Update 2015.03.21: Most jött el a vásárlás ideje. Meg is jöttek a GY EG Perf. gumik 205/55R16 91V méretben. A tapasztalatokról az első 5ekm után fogok beszámolni.
A besorolásuk B/A/68dB, ami nem kicsit jó.

>> EgyébAbarai // Alfa 156 2.0 JTS Selespeed // 2012-10-24

Állítólag mégsem lesz idén világvége, vagyis marad a B terv, a tél. Ennek örömére kipakoltam a fél pincét az Alfába. Gumiszőnyeget a szövet helyett, jégkaparót, hóláncot, jégoldót (ezt a táskámba). Lehet, hogy korai, de elég volt egyszer is rászánnom magam. Tavaszig nem akarom a pincét látni. :)

Gondoltam, akkor már téli Michelineket is feltetethetném. Megcsörgettem Tottit, aki gyakorlatilag azonnal tudott fogadni. Pikkpakk téliesítette kerekeimet. Köszi még egyszer!

>> EgyébJack // Alfa 156 SW 2.0 JTS // 2011-11-16

A 15-ös keréken lévő téligumi garnitúra már semi-slick kategóriába esett, így biztos volt az új téligumi vásárlása. Átolvastam a téligumi teszteket, megnéztem az árakat és elkezdtem keresni a legjobb ajánlatot. Egy kedves barátomnak megemlítettem, hogy szeretnék gumit venni, így Ő ajánlotta a strauszgumi-t, mivel neki nagyon sokat segítettek már, jók az áraik, plusz van valami michelin téli akciójuk is... Felhívtam Gergőt, a gumis műhely tulaját, aki olyan jó árat mondott 4db michelin A4-re, hogy azonnal kértem időpontot. A3 volt az előző autómon is, tehát ismerem a képességeit a guminak,az A4 csak jobb lehet! A michelin téligumi akciója pedig az volt, hogy 4db gumi vásárlása esetén 9000ft OMV üa utalványt adnak ajándékba.
A téligumit Ausztriában sikerült is üzemi körülmények között tesztelni. 11%-os havas emelkedőt úgy abszolválta a kocsi 4 személlyel, hogy a kipörgésgátló meg sem nyikkant!

>> EseményMethos // Alfa GT 1.9 JTD M-Jet 16V Q2 // 2011-12-27

Végre egy kis nyugalom az ünnepek között. Kicsit megkésve, de még idejében felkerült a téligumi garnitúra. A nyári gumik már cserére szorultak egyébként is, nomeg nem is akartam vesződni a két felni szettel, így a gyári 17''-es felniről lekerült a nyári szett és fel a téli. Hosszas ADAC teszt és fórum olvasgatást követően a Michelin Alpin A4-ra esett a választás. Tesztelés indul, tapasztalatok később...

>> EgyébAbarai // Alfa 156 2.0 JTS Selespeed // 2011-11-24

Eljött a nap, amikor átvehettük a nyeremény gumikat. Reggel lemosattuk az Alfát, elvégre nem lehet koszos autóval útra kelni. Ebből az lett, hogy messzirők ordított rólunk, hogy vidékiek vagyunk: a miénk volt a legtisztább Alfa az egész városban. Igen, Halesz, a tiédet is beleértve. :)
Idő előtt érkeztünk meg, mert jó korán indultunk. Olyasmikkel számoltunk, hogy eltévedünk, dugó lesz, lerobbanunk, kitör az atomháború... Ezek közül annyi jött be, hogy úgy másfél kilométeren tényleg araszolni kellett. Egy telefon oda-vissza, és összefutottunk Halesszal, aztán letámadtuk a Michelin főhadiszállást. Készült egy-két fotó is (nem túl szalonképesek, ugyanis a fejem is látszik rajtuk), aztán elindultunk hazafelé. A hazaúton "végre" valóban beütött a krach. Jó vidéki szokás szerint alaposan eltévedtünk. Hébe-hóba láttunk valami ismerős helyet, de éppen nem lehetett arra kanyarodni, amerre szerettünk volna, végül halvány gőzöm sincs róla, hogyan kötöttünk ki az M7-esen. (Szerelmem a háttérben: "És különben is ÉN mutattam meg az utat...") A négy gumi mellé pár ősz hajszállal is gazdagodtunk.
Fehérváron aztán kitaláltuk, hogy egyszerűbb rögtön feltetetni az új gumikat, mint eltenni őket, szóval elkanyarodtunk a szerviz felé is.
A gumikról magukról egyelőre nem tudok beszámolni, mert 3-4 kilométeren, szigorúan 50 alatt nem sok derült ki. :)

Ma némi vasárnap is dolgozó gumis keresés után a Bibendum váltotta a szárnyas cipő márkát:)

Brigi remekül szalad az új pacskerekkel.

Ma végre megjöttek az új nyári gumik. Michelin Energy Saver fog felkerülni a hétvégén, abból is 195/60R15 88 V-s.