Csak az ütött szöget a fejemben, hogy írod "fordulat 1500-on, a turbó meg 0,5-0,6 bar környékén. Ez is csak 4. sebességben leginkább".
Nekem ugyanebben a fordulattartományban és szintén 4-ben oldalirányú volt a jelenség és nem az EGR okozta, hanem a féltengely.
Van itt a hosszúoldali féltengelyen egy csapágy, ami a hosszú tengelyt kb. 45-fokban, srégen felfele irányban fixálja (ld. fotón bekarikázva). Nekem ebben nem központosan mozgott a féltengely, hanem fel-le irányban kilengett.

Amúgy óra szerinti 110-140 ezer km környékén többünknél volt féltengely probléma (Tibcsi166, Pityukoma, én, és droberto is észleli a jeleket).
Azzal kezdődik, hogy 2-ből 3-ba, 3-ból 4-be váltás után a gézadással szinte egyidőben furcsa kottyanást hallani. Nehéz észrevenni, mert a váltó alapbó klattyan egyet minden 159-ben. De az "alap" klattyanás váltáskor van, ez meg kicsit utána, a gázadáskor. Ilyenkor a féltengely csillag már moccan egyet a csillagházban. Utána kezdődik a remegés nyomaték alatt, majd végül már nyomaték nélkül is 4-ben.
Szóval, ha oldalirányú a jelenséget, javaslom nézesd meg a féltengelyt.