Jorjie - főkép
>> SzervizAlfa 146 1.9 JTD Remap // 2019-01-07

Km: 253402

 
>> EseményAlfa 146 1.9 JTD Remap // 2018-12-26

Maci155 barátom jóvoltából lehetőségem volt kipróbálni az Alfa első SUV-ját.
Az alany egy 2.0 TB Q4 volt 280 lóerővel.
Ez egy elég jól felszerelt példány, bőrbelső, kormányfűtés, xenon, stb. Külsőleg az autó, ahhoz képest, hogy telekjáró elég szépre sikerült, bár ez ugye szubjektív dolog, nekem mindenesetre tetszik. Beülve nagyon kényelmes a motoros és fűthető bőr ülés. Jó fogású a kormány, minden kézreáll, nagyjából minden a helyén van. A váltófülek miatt szokni kell a bajuszkapcsolók helyét. Kulcs nélküli indítás, a négy hengernek alapjáraton szinte semmi hangja. 8 sebesség, automata, összkerék.
Könnyen megindul, nincs bizonytalanság, késlekedés, a váltó nagyon szépen pakolja a fokozatokat. Dízelhez szokva furcsa a fordulatszámmérő belekólintása a hatezerbe, de ha nyomjuk neki, hagyja kipörögni a motort. Finomabb pedálkezeléssel előbb felvált, de a fülekkel bármikor bele tudunk nyúlkálni. Fordulaton nagyon jó hangja van az olasz motornak, de aki már hallott TwinSparkot üvölteni, az nem csodálkozik ezen.
És hát ahogy megindul... Hiába 16xx kiló, lóerőben és gyorsulásban papíron jobb, mint a 147/156 GTA. És ezt teljes mértékben érezni is, a hétköznapi közlekedésre bőven elég. Az előzések kikerülésekké változnak. Padlógáz, az automata visszavált, a motor felbőg, és már a delikvens előtt is vagyunk.
A JTD-hez szokva sokalltam a fogyasztását, 11.9-12.5 között mozgott az átlag, de belegondolva, hogy szűk 300 lovacskával poroszkálunk, végül is nem olyan rossz.
A futómű, és az összkerék valódi sínautót faragnak a Stelvióból, végig olyan érzésem volt, hogy az autó többet tud, mint amit az én vezetési tudásom megenged. Természetesen zavarba lehet hozni, de normál vezetéssel minden helyzetet megold.

Ami nem nyerte el a tetszésemet:
-Az ablaktörlőt nem lehetett felhajtani, amikor le akartam mosni a szélvédőt. Se elől, se hátul. Biztos van valami trükkje, de elől a motorháztetőbe akad bele, hátul meg olyan a kiképzése, hogy csak pár centire lehet elemelni az ablaktól. Nem tudom miért van így, de bármilyen autón simán fel lehet hajtani mindenféle hókuszpókusz nélkül.
-A DNA kapcsolónak sok értelmét nem látom. A-ban kicsit langyosabb, D-ben meg jobban kitartja a fordulatot, de igazából ennyi, nem volt "másik autóban ülök" érzésem tőle.
-A tompítottat nem tudtam lekapcsolni, amikor álltam az út szélén. Ugye alapból megy a nappali fény, sötétedéskor felkapcsolja hozzá a tompítottat, viszont ha félreállok és jár a motor, nem engedi lekapcsolni, le kell állítani hozzá az autót.
-Start-stop. Idegesítő egy valami, ki kellene törölni az autós történelemből.

Ami nagyon tetszett:
-Természetesen az egész autó tetszett, úgy ahogy van, de amit külön kiemelnék, az az automata fényszóró. Ha aktiváljuk, automatikusan felkapcsolja a fényszórót sötétben, ha nem érzékel fényt. Szembejövő esetén lekapcsolja, ha utolérünk valakit szintén, illetőleg lakott területen belül is, amennyiben van közvilágítás. Ha elhaladtak mellettünk már kapcsolja is vissza, vagy ha kiértünk a városból. Nagyon jól van programozva, nagyon tetszett, sokkal kényelmesebb sötétben vezetni.
- Motoros csomagtérajtó.
- A beépített GPS nagyon ügyes, pontos, és sosem merül le :-)
- Nyitó vagy záró gomb hosszan nyomása esetén az összes ablak fel- illetve lehúzódik.
- Van benne pohártartó :-)

Összességében a Stelvio nekem tetszett, kényelmes, nagy, gyors, a magyar utakra tökéletes az emelt hasmagasság miatt. Jó vele csapatni és krúzolni is.

Talán egyesek szemében szentségtörés az Alfától egy SUV, de be kell látnunk, hogy változik a világ, az autóipar is folyamatosan változik, és vagy "megszoksz vagy megszöksz". A Stelvio egy igazi Alfa Romeo, nem butikosné irányba mentek el vele, hanem kihozták belőle, amit lehetett.
Legyünk rá büszkék, és ne feledjük: 7:51.700

 
>> SzervizAlfa 159 Berlina // 2018-12-09

Vérfrissítés

 
>> EseményAlfa 146 1.9 JTD Remap // 2018-10-22

 
>> Tuning és extraAlfa 159 Berlina // 2018-09-24

Meg lett Mankyzva a vas. Elég jó lett, na :-)))

 
>> EseményAlfa 159 Berlina // 2018-09-22

Gyűlnek a méterek.

 
>> EseményAlfa 146 1.9 JTD Remap // 2018-09-20

Görgőzni kellett.

 
>> SzervizAlfa 146 1.9 JTD Remap // 2018-09-14

Alsó, holtponti, főtengely jeladó csere történt.
Most tökéletes :-)

 
>> SzervizAlfa 159 Berlina // 2018-09-14

Ott kezdődött, hogy a vas elkáromkodta magát: 0238
Ezzel egyidőben vészüzem.
Mivel volt már róla szó, hogy ki kellene pucolni a geometriát, keresve se találhattam volna jobb alkalmat, hogy levegyem a turbót. Ha már lent volt, kapott egy új középrészt is, mert eléggé gatya volt már az is.
Plusz kiderült, hogy a fojtószelepnél kifúj a turbócső. Ezt műanyagos orvosolta, mivel műanyag :-)
Majd egy nagy félnapos legózás következett.
Most olyan, mint amilyennek lennie kell.

 
>> Tuning és extraAlfa 146 1.9 JTD Remap // 2018-08-06

Ajándékba kaptam egy hátsó lámpa fóliázást :-)