Mutasd

>> Szerviz2020-01-10

Ez a blog több megmagyarázhatatlannak tűnő elektromos hibajelenségre is gyógyír lehet.

Nálam úgy kezdődött, hogy egy szép téli délutánon hazafelé tartva, élvezem a kerekek tapadást elvesztő harmónikus táncát, ahogy az olajkályha brutális nyomatékát az enyhén csúszós útra szabadítja, hirtelen a semmiből előtörő vonyítás és check-engine lámpa józanít ki.
Motor rögtön vészüzembe állt, kb.200LE minusz, turbónyomás elfelejt ... "gyorsan" haza.
Szerencsére Sanyi (Liquid, az előző tulaj) lelkiismeretesen vezetett blogjában (KÖSZI!) találtam egy ilyen hibajelenséget, aminél a motortérben levő biztosítéktáblán az F11-es biztosíték volt hibás.
Kicseréltem, öröm 2 -azaz két- napig, majd ismét para.
Csere, de gyújtásra téve bizti rögtön repült. Mérőműszer elő, sajnos a biztosíték után testhez képest 0 Ohm ellenállás, testzárlat!

Kerestem kapcsolási rajzokat, megkezdődött a hozzá nem értő hibabehatárolás. Megtaláltam milyen jeladókat, izzítás vezérlő relét, EGR-t biztosít ez a biztosíték, ezekben zárlatot nem találtam, maradt a kb 2 méter kábelköteg.

Végül ráakadtam a vezérlő elektronikától a motor tetején végigfutó fő kábelköteg elektronika felőli végén a fém felfogatónál dörzsölés nyomokra. ezt leszigeteltem és testzárlatot megszüntettem. A kábelt rögzítő lemezre műanyag védőt ragasztottam.
(képeken látszik)

Biztosíték csere, hibakód kiüt, ismét öröm

Ezt a kábelköteg rögzítést javaslom megnézni, mert okozhat sokféle elektromos hibát.
Hidegben kábelekkel óvatosan bánjatok!

 
>> Szerviz2019-11-16

Az első autóm első szervize sajnos nem az elgondolt menetben zajlott (olaj és szűrők cseréje). Egyik napról a másikra elkezdte folyatni az olajat. Először kisebb foltokban, aztán egyre többet. Sikerült rájönni, hogy az olajszűrő ház műanyag deknije alól szivárgott. Sajnos tömítést nem lehetett cserélni, mert az egyik csavar menet meg volt szakadva. Teljes olajszűrő házat cseréltük, O gyűrűk, tömítések cseréjével együtt.
Az olajfolyás megszűnt!

Megejthettük a tervezett olaj, olajszűrő, légszűrő, pollenszűrő cseréjét.
Selenia WR 5w40