Mutasd

>> Egyéb2013-08-24

Amikor autót vásárolunk első dolgunk általában az olaj és szűrők cseréje, vezérlés csere.
Itt gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen olajat érdemes beletöltenünk a motorunkba.
Sok gyártó sok fajta termékéből választhatunk.
A legfontosabb, hogy legyünk tisztában az olaj fogalmával, a viszkozitással, szabványokkal. Ez azért lényeges, mivel az olajgyártók ezen paraméterek szerint sorolják be a termékeiket és az autógyárak is ezek szerint adják meg a megfelelő olajkövetelményeiket.

Tehát először is tudnunk kell milyen olajak léteznek.
Ásvány olaj
Félszintetikus olaj
Szintetikus olaj

Az ásványolaj, ásványi alapolaj és adalékok keveréke.

A félszintetikus olaj ásványi alapolajok amelyek egy hidrogénező finomítási eljáráson is átestek. Tehát olyan ásványi olaj ami szintetikus szerű tulajdonságokkal bír.

A szintetikus olajok laboratóriumi körülmények között, szintetizált alapolajokból készülnek. Ezeket az olajokat kenőanyagnak tervezik, ezért szinte határtalan lehetőségeket kínál a fejlesztések során.

Az olajnak nem csak a megfelelő kenés biztosítása a feladata.
A motor belső hűtéséről, tisztán tartásáról, korrózióvédelméről is gondoskodnia kell.
Fontos, hogy hidegindításnál minél gyorsabban eljusson a motor kenési rendszerébe, ne égjen fel, ne kokszosodjon, minél kisebb legyen a párolgása, az üzemanyag savasító hatásának ellenálljon és a lehető leghosszabb ideig megőrizze a minőségét, viszkozitását.

Ezen követelményeknek, természetesen a szintetikus olajok felelnek meg a legjobban, hiszen direkt ezekre a feladatokra tervezték.