Dani - főkép
>> Tuning és extraAlfa Brera/Spider 2.2 JTS Sky Window // 2024-02-05

Nemrégiben sikerült vásárolnom egy Android 12 multimédiás fejegységet, ami típus azonos, így beépítő keret nélkül passzol a gyári helyére. Úgy gondoltam, hogy ha már lúd akkor legyen kövér, így beszereztem mellé egy tolatókamerát is ami pedig a rendszámtábla világítás helyére megy szintén átalakítás nélkül.
A hétvégén volt időm így nekiláttam beszerelni, mondván hogy mi baj lehet.... :)
A beszerelés pofon egyszerű. Régi ki - új be. Csatlakozók eleve adottak. Annyit kellett vele dolgozni, hogy az usb csatlakozók, gps antenna és sim kártya foglalatot be kell vezetni a kesztyűtartóba, illetve a tolatókamera jelkábelét szépen el kell vezetni. Ezt én a középkonzol alatt vittem végig a csomagtartóig.
Maga a fejegység gyárilag tud kezelni mindent. Kamera, multi kormány, can-bus, stb.... Tehát összerakás után működött minden ahogy azt kell. Egyedül a kamerával gyűlt meg a bajom, mert hátramenetbe kapcsolva nem jut el az áram a tolatólámpáig. Ez eddig nem zavart, most viszont gond, mert a kamera onnan kapná a tápforrást. Kiméregettem mindent és gyanus, hogy a tolatólámpa kapcsolója mehetett tönkre. Elméletileg csere után már annak is működni kell.
Nekem személy szerint nagyon bejön ez az Android autó fejegység. Esztétikailag is nagyon feldobja a műszerfalat. Kezelni pontosan olyan mint egy telefont, viszont ez ott van előttem, és nem kell előszedegetni a mobilt semmihez se. Korlátlan mobilinternettel kértem egy kártyát a szolgáltatómtól, így semmi szükség a kocsiban a mobiltelefonra. Bátran ajánlom bárkinek aki ilyesmin gondolkodik. A teljesség igénye nélkül teszek fel pár képet is.

 
>> AutóápolásAlfa Brera/Spider 2.2 JTS Sky Window // 2023-12-31

Elteltek az ünnepek gyorsan. Felénk havat nem lehetett látni, csak 23.án egy kicsit. A Brera több hetes pihenő után lett megmozgatva a karácsony előtti bevásárlások alkalmával, amikor még így havazás nélkül is minden úton került rá egy kis kosz. Most, hogy itt az év utolsó napja, és a reggeli köd is felszállt, sor került az idei utolsó mosásra.... Így mostmár csillogva várja az új évet és az új kilómétereket. Addig is pihen tovább a biztonságot nyújtó garázsban, akkumulátorának állapotát figyeli a csepptöltő, én pedig várom a jó időt, hogy többet tudjam elővenni. Természetesen az öreg 156 is megtisztult, így a két autó közös képeivel kívánok minden Alfásnak Sikerekben-Kilóméterekben Gazdag, Békés-Balesetmentes-Boldog Új Évet!

 
>> AutóápolásAlfa Brera/Spider 2.2 JTS Sky Window // 2023-08-28

Már egy jó ideje nézegettem a kipufogó végek állapotát, és hát nem voltam megelégedve a látvánnyal. Sajnos eléggé megette őket az idő meg ami ezzel jár..... Agyaltam már egy ideje, hogy mit kellene velük kezdeni aztán végülis a többek által javasolt megoldást választottam és nekiálltam kézi marógéppel és bele való különböző apró fejekkel letisztítani úgy, hogy lehetőleg semmi se sérüljön. Szerencsére nem is sérült semmi, de a végeredmény sem lett az igazi. Használtam hozzá többféle vegyszert is, króm tisztító folyadékot stb..., de nagyon nem vagyok elégedett vele. Az első kép az előtte, a második kép a közben, a harmadik kép az utána állapot. A távolság jól áll neki, akkor egészen mutatós csak közelről nem kell nézni. Sajnos valamilyen drasztikusabb megoldást kell találni rá.

Viszont, hogy sikerélmény is legyen végre bekerültek még az AlfaCity-n vásárolt méretpontos Brera szőnyegek. Szerintem nagyon jók! (4. és 5. kép)

A téli pihenő alatt, meg majd igyekszem kitalálni valamit a kipufogókra is, mert így nem maradhat az biztos....

 
>> SzervizAlfa Brera/Spider 2.2 JTS Sky Window // 2023-07-06

A múlt hónap elején nem nagyon volt idő, és alkalom az élményautózásra, így kb. két hetet állt a kocsi egyhelyben. Mikor kellet volna akkor persze nem indult be.... Akku megadta magát. Rámértem 12Volt-ot mutatott a műszer. Rátettem töltőre, lassan de vette a lapot. Ismét rámértem és 13Volt lett az eredmény. Alapjáraton 13,4 - 13,5 Volttal tölt a generátor. Azután jöttem-mentem vele nem volt probléma, de nem szerettem volna ha újra lemerül, illetve nem is tudom mikori lehetett benne az akksi úgyhogy gyorsban ki lett cserélve. Kapott egy Varta E11 74Ah-ás akkut. Utána készült egy szép fotó csak úgy.

Ma délután mosás-takarítás AlfaCityre.

 
>> EseményAlfa Brera/Spider 2.2 JTS Sky Window // 2023-05-18

Legutóbb nagyon optimista voltam, mikor azt írtam, hogy nemsokára fent lesz a nyári kerék. Ennél azért bonyolultabb lett a dolog. A Stelvio szett hiába illeszkedik pontosan, hiába jók a méretek (osztókör-agyméret-col...) A Brembo féktől nem fér el. A küllők beleérnek a munkahengerbe. Szerencsére ez nem a gumisnál derült ki, hanem otthon, mikor már nem bírtam a kíváncsisággal és gumik nélkül felraktam. Nem maradt más hátra, nyomtávszélesítő kellett. Helyben esztergáltattam le 4 darab egyenként 8mm-es szélesítést. Ezt követően vettem a gyárinál 10 mm-el hosszabb csavarokat is, és tegnap minden összeállt.

A felrakás sem volt probléma mentes, mivel a hosszabb csavarok pont annyival lettek hosszabbak, hogy kilógtak hátrafelé a kerékagyból és mindenbe is beleértek. Úgyhogy kerék leszed, csavar levág, és újra próba. A végén kiderült, hogy minden csavarból nagyjából fél centit le kell venni. Na ezek után már klappolt minden és felkerült a nyári garnitúra.

Összességében nagyon jók a felnik. Csak ajánlani tudom az oldalt ahonnan rendeltem. (www.alufelni.eu). A felületkezelés gyönyörű, a méretek tű pontosak, (csak a weboldalon felhívhatnák a vásárlók figyelmét, hogy nagyfékre nem való!) patentül illeszkedik, és szerintem nagyon jól áll a Brerának ez a fajta felni.

Szemléltetésként teszek ide néhány képet.

 
>> Tuning és extraAlfa Brera/Spider 2.2 JTS Sky Window // 2023-05-04

Határozottan elmúlt a tél, ami mellesleg nem is volt (legalábbis felénk nem). Itt az ideje a nyári szettnek. Hosszas keresgélés, majd várakozás után ma megérkezett az új felni garnitúra (1664 HB ALUFELNI 17 5x110 ALFA ROMEO STELVIO ET33 Hyperblack ). Egyszerűen gyönyörű szerintem. Tegnap megrendelésre került 4 darab Michelin Pilot Sport 5 nyári gumi is, amint megérkezik mennek az autó alá. Természetesen csinálok majd egy új bejegyzést is ahova felteszem hogyan áll az autón.

 
>> SzervizAlfa Brera/Spider 2.2 JTS Sky Window // 2023-03-31

Ma visszakaptam az autót a szervizből, mondhatom úgy, hogy ez is megvolt!

Ezen a héten szerdán volt időpontom, hogy leadjam. Megbeszéltük az általam eddig észrevett/tudott hibákat, illetve kértem, hogy alaposan nézzék át. A végeredmény az lett, amire titkon számítottam: Nagyon jó egészségnek örvend! Az átnézés során két dolgot tártak fel egyik, hogy csöpög a hűtővíz a tartályból, illetve, hogy ajánlatos egy futómű beállítás. Azt hiszem ez teljesen vállalható hibalista, ha ezt egyáltalán lehet listának nevezni. No akkor nézzük sorban mi is történt:
Olajcsere (Selenia Star 5W40)+olajszűrő+levegőszűrő csere.
Pollenszűrő csere+klímatisztítás.
Fent említett tágulási tartály csere egy, új utángyártottra.
Összes fékbetét csere+elöl mindkét tárcsa cserélve+fékolaj csere.
Futómű beállítás ( ezzel a kicsit balra álló kormány is visszakerült egyenes állásba)
Állapotfelmérés ( Amin remekül vizsgázott :D )

Kértem őket, hogy a néha-néha megjelenő remegés okát is találják meg, amit sokadik nekifutásra produkált is az autó. Megállapították, hogy féltengely csere lesz a vége a jelenségnek, mivel az okozza a remegést. Annyit, mondtak, hogy ez egyelőre nem sürgős, de észben kell tartani, hogy lassan el fog jönni a pillanat.

A képek a leadás napján készültek. Kilóméteróra állás: 223476
Ma szépen lemosva, ablakmosó folyadékkal feltöltve, menet készen kaptam vissza.

 
>> EseményAlfa Brera/Spider 2.2 JTS Sky Window // 2023-02-26

Ma egy hete, hogy elhoztam az autót. A rajongás nem csökkent, nekem nagyon nagy élmény a vezetése. Sajnos az idő nem kedvezett, szinte minden nap esett az eső, de attól használtam, hogy ami csak lehet kiderüljön. Néha-néha felvillan a check engine egy pár másodpercre, eddig két alkalommal nem ismerte fel a kulcsot, vizsga előtti mosáskor kiderült, hogy a jobb oldali ablak felül beázik. A fékbetét kopásról eddig is tudtam, illetve esedékes az olajcsere is, de ezzel is tisztában voltam. Még kb. egy hét teszt és aztán irány a szerviz ismeretlen hibák feltárására és a megismert hibák kijavítására. Húzom kicsit az időt vele, hogy lehetőleg mindent egyben meg tudjanak majd csinálni, hiszen akkora problémák nincsenek amiért azonnal rohanni kellene a szervizbe
A pénteki vizsga után megtörtént az átírás is, tehát immár hivatalosan is a nevemre került.

 
>> EseményAlfa Brera/Spider 2.2 JTS Sky Window // 2023-02-21

Eljött ez a nap is! 2023.02.19.-én sikerült megvásárolnom ezt a Csodálatos Brera-t. Lassan egy éve nézegettem-keresgéltem, több kevesebb (inkább kevesebb) sikerrel. Vagy az ár volt túl magas, vagy az autó állapota nem volt érdemes még egy ránézésre se, vagy a frissen felrakott autót elvitték egy pillanat alatt és még sorolhatnám..... Az Itthoni piac nagyon szűk. Most is pontosan 4 darab benzinest hirdetnek kis hazánkban. Külföld szóba sem jöhetett a gyenge forint és az én nyelvtudásbeli hiányosságom miatt. Így a keresgélés mindig kudarcba fulladt....

Csak a véletlennek (illetve annak, hogy minden nap ránéztem többször a hahu-ra), köszönhető, hogy rátaláltam erre a gyönyörű fekete csodára. Az autó leinformálható volt, viszonylag ismert előélettel. Pár nap leforgása alatt sikerült eljutni az első telefonhívástól az adásvételig. Amennyire lehetett megnéztük az autót, átbeszéltük a tudnivalókat és természetesen a próbakör sem maradhatott el. Na onnantól már nem akartam kiszállni belőle :D A papírozást követően már indultunk is haza. Itt jegyezném meg, hogy a kereskedő még mesét is szolgáltatott a gyerkőcnek, hogy egy kicsit nyugi legyen amíg a papírok készülnek :D. Minden nagyon simán ment. A hazáig vezető közel 300 kilóméter zökkenőmentes volt. Az autó szépen tette a dolgát. A hosszú úton legalább volt idő ismerkedni vele.
Ezúton is szeretném megköszönni a volt tulajdonosnak a maximálisan korrekt hozzáállását, illetve a kereskedőnek a rugalmasságát és, hogy vasárnap is kinyitotta nekünk a boltot, hogy nyélbe tudjuk ütni az üzletet.

Pénteken kerül sor az eredetvizsgára, majd aznap a nevemre is veszem :D

 
>> EseményAlfa 156 1.6 Twin Spark // 2019-12-16

Nyakunkon a karácsony, mindenki siet, rohan vásárol. Rokonok barátok stb... Én is beleestem ebbe a csapdába. Kezdhetném Ádámtól és Évától, mivel ez egy hosszú nap volt, meló, rohanás, asszony, gyerek indulunk tovább....De nem teszem. Lényeg, hogy az esti szürkület+full fekete fólia+vas portáloszlop szorozva egy kis tolatással= a mellékelt képen láthatóval. Túl nagy baj nem történt de így karácsony tájékán az anyagi kár jelentős. Így most az ajándékok keresgélése helyett marad a fényező szaki keresgélés.
Ha valaki vállalja még idén és el is készül na az lesz a nagy ajándék.
Addig is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet!