Kn[.]xX - főkép
>> EgyébAlfa 156 16V 1.8 TwinSpark // 2014-10-31

A múlt hónapban beszerzett gyári GTA küszöb spoilerek átalakításán dolgozunk, hogy a nemGTA sárvédőívekhez is passzoljanak. Hátul egészen egyszerű a helyzet, elöl viszont annál bonyolultabb. Minél kevesebb eltérést szeretnék a gyárihoz képest. A műanyagos munka véglegesítése előtt ezt egyeztettük (1004) Csabival (Fanat-X).
Pár napra rá (1007) el is készült a kívánt átalakítás, viszont annyi – egyelőre visszacsiszolatlan - üvegszál került első körben a spoiler végek belső felére, hogy az összetételnél kb.1 cm hiányzott, illetve a dobbetéteknél sem takar be teljesen a szélesített GTA kerékjárati ívek miatt. Így még további finomításra van szükség.. folyt.köv.
Mostanában (1009) többször is kigyullad az ABS visszajelzője. Tette ezt már korábban is, de csak nagy ritkán. Viszont pár km utáni leállítást követő újraindításnál már nem gyullad fel. Érdekes.. Tél előtt jó lenne utánanézni alaposabban is a hibának. A computer nem jelez ki semmilyen hibát..
Eljött az az idő is (1012), hogy a kb. 3,5 éve felkerült GTA első lökös Cadamuro toldatának ’penge’ részét leháromdékarbonfóliáztattam, és az ajtófényezések után eléggé kirívóan bemattultnak ható B oszlopok fekete függőleges részeit is bevonattam ezzel az anyaggal. A következő projekt a hátsó Cadamuro szárny alsó állítható része, majd a hátsó lökhárító diffúzor része lesz. De ezekre még várni kell.. van velük még előtte munka:)
E hónapban Ausztriában töltöttünk pár napot (1023-27), ahol megmásztuk Szabolcsékkal (szivagyerek) a Schneeberget is. Minden gond nélkül vette az autó is a hátrahagyott 796 km-t. Gyönyörű tájakon jártunk vele.. [Dunakeszi – Mosonmagyaróvár (Agip) – Parndorf – Bécs (Ibis Hotel, Prater, Zaha Hadid, Hundertwasser, Donauinsel, Mariahilfer, Sacher, DC Towers, Millenium Tower, Naschmarkt) – Puchberg – Hochschneeberg (Waxriegel) – Wiener Neustadt (Grillhaus) – Bécs (Ibis Hotel) – Pozsony (Bratislava, SLO) (Esprit design Hotel, pozsonyi vár, – Dévény (Devín, SLO) (Dévény vára) – Dunakeszi]
A hónap utolsó napjára (1031) is maradt az ABS hibából, illetve nem ég a teljes hátsó lámpasorom a csomagtérajtón – ki tudja mióta.. A hátsó ködlámpa felkapcsolásakor vettem észre a hibát a műszerfalon. Ha azt nem kapcsolom fel aznap a köd miatt, akkor nem tudom mikor veszem észre, hogy nem ég pl. a tolatólámpám sem.. pedig tolattam párszor és arra az izzóra nem jelzett hibát. Gondolom, emiatt nem jelzi azt sem, hogy ha a csomagtartó nyitva van. Amire gondolni tudok: biztosíték hiba, érintkezés, kábelkorbács csere, vagy csak egyszerűen nem tettem volna vissza a lámpatestek cseréjénél a csatlakozókat..?! De attól még a csomagtartó nyitva jelzésnek működnie kellene – szerintem.. :\ Újabb fejtörős feladat.. Alfa Romeo, én így szeretlek..

[Költségeim: karbon fóliázás 4000+3000 Ft]

>> EseményAlfa 156 16V 1.8 TwinSpark // 2014-06-30

A hónap elején eljött a várva várt nap (0602), amikor visszakerült a Cadamuro-GTA első lökhárító az autóra, több mint két és fél év kihagyás után (2011.10.08-án cseréltem le). Akna híján a műveletet Ignácnál (fényező) végeztem el, mivel a lökhárító raktározását is nála oldottam meg. A cserét most is egyedül sikerült véghezvinni, ugyanis a le- és felszerelésben már szereztem némi gyakorlatot a műszaki vizsgáknak és a téli időjárásnak köszönhetően.. :) Tehát, minimum évente erre sor került, mióta megvan.
Az épp soron következő nyaralásunk előtt, kicsit rendbe akartam tenni a küszöb spoilert, mert elkezdett elég csúnyán kinézni már. Több helyen megrepedt rajta a festék és elkezdett elválni a kasznitól is. Egy karosszériatömítő szürke szilót vettem a rés eltüntetésére, mellyel az indulás előtti reggelen próbáltam megoldani a helyzetet. Hellyel-közzel az egyik oldalt sikerült is, de a kezelés még nem hozta a kívánt eredményt.. így ezt egy következő alkalomra kell halasztanom. Régóta tervezem a küszöb spoiler cseréjét, mert már kevésbé tetszik, mint annak idején és már az állapota sem az igazi, de a kiszemelt Cadamuro / GTA darabok, küszöb+posta+fényezés+felrakás költséggel is minimum 150eFt-os ráfordítással számolandók, így ezt mindig elhalasztottam.. De ami késik.. Viszont a rendszámot sikerült áttennem egy újabb adag kétoldalú ragasztóval. :)
Ezután már csak a nyaralásra koncentráltunk. Utunk a szomszédos Szlovéniába vezetett (0608-11), ahol ezelőtt még csak átutazóban voltunk, ezért most megnéztük közelebbről is. Bár volt olyan rész, amit kihagytam volna.. rögtön a második nap (0609) sikerült lehorzsolnom a két napja feltett első lökhárító bal oldalát, parkolóból kiállásnál egy beton tömbbel.. aminek eredményeképp újból le kell majd szednem, mert a középen lévő függőleges tartónál is megreccsent a festék, az alsó, fekete ’penge’ résszel együtt.. :\ Ezt leszámítva minden rendben volt az úton [dunakeszi-balatonfenyves (szabolcsék)-keszthely (múzeum)-lendva (spar)-HR-ptuj (hotel murat)-maribor (kirándulás)-ptuj-graz (schlossberg)-csákánydoroszló (pizza)-balatonkenese (pékség)-dunakeszi] Az összesen megtett 924 km alatt 7,5 l-es fogyasztást értünk el 100 km-enként, pedig ebből autópálya odafelé csak Mo.-on, csak Bfenyvesig, majd hazafelé meg Bkenesétől Bp-ig volt benne. Tehát nem sok.:)
Alkatrészek érkeztek (0620) Helembai Zolitól (viking30): jobb oldali külső kilincsek (első, hátsó), belső ajtórekeszekbe való gumilapok, mert a legutóbbi porszívózásnál elnyelt egyet a gép, kerékkulcs, a törött helyett, a hiányzó központosító a szettből, pótféklámpa, mert ugye kiégett belőle pár LED, legyen mivel pótolni / egy az egyben cserélni, csomagtérajtó zár körüli műanyag takaró elem és csavartakarói, stb. Amint lesz egy kis időm megint, ezeket ki kellene cserélni..

[Költségeim: ’raktározás’ 2349, sziló 910, kétoldalú ragasztó 1150, alkatrészek 4190 postával]

>> EgyébAlfa 156 16V 1.8 TwinSpark // 2010-07-23

Már rég óta tervezem, hogy ki kellene cserélni a jobb első dobbetétet, mert el van törve és berúgózáskor mindig beleér a kerék és a gumi mintája beleakad, aminek elég csúnya hangja tud lenni.. Tegnap megrendeltem és ma (0723) el is mentem érte Vácra a Lavinába.

Ezen kívül megvételre került még egy pollenszűrő is, mert ami benne van, már jó koszos lehet.. Érezni még nem érezhető, de már több mint egy éve lett cserélve (2009.05.26). Ráfér.

[Költségeim: dobbetét 4510Ft, pollenszűrő 1445Ft]

>> Tuning és extraAlfa 156 16V 1.8 TwinSpark // 2010-03-27

(0327) új GTA style első lámpák akciósan :) 27475 /pár, csere 4000, diffúzor lemez matt feketére fújása, helyére illesztése 10000, jatt 1000

..szöveg, stb később..
..telefonnal készült képek, fényképezősök még később:)

>> EseményAlfa 156 16V 1.8 TwinSpark // 2009-06-08

Csomagom érkezett szerdán (0603) Erhardtól, benne az új lengőkarokkal, de nem voltunk itthon, így a postára kell érte mennem majd valamikor. De ebbe inkább bele sem megyek, hogy hogy tud az emberfia elmenni egy csomagért hétköznap, munkaidőben, mert ugye a posta is akkor van nyitva nálunk, egy perccel sem tovább, vagy még akkor sem.. Mindegy, megoldottam, hétfőn (0608) elhoztam a cuccot, köszi Erhard, minden rendben találtatott. :) A jobb alsó (első) OCAP, a jobb felső (első) pedig gyári darab lesz. Jövőhéten reményeim szerint beszerelésre kerülnek.

[Költségeim: OCAP alsó 26.000Ft, gyári felső 15.900Ft, összesen: 43.000Ft postával együtt, előre utalva.]

>> SzervizAlfa 156 16V 1.8 TwinSpark // 2009-05-16

Gerissimóéknál kicseréltettek ma (0516) a beteg lengéscsillapítók kevésbé betegekre. Ugyanis a bontóban vásárolt gátlók nem éppen örvendnek a legjobb egészségnek. Egyik pl. be sem lett szerelve, mert a bal hátsó gátlóm még mindig jobb állapotban volt mint az 'új'. Mondjuk azzal nem is volt gondom sosem. A jobb hátsó pattogott a kelleténél jobban már az olaj-eresztés előtt is. Ezért ki is lett cserélve - egy gázosra. Legalább ha már nem is új, nem fog szivárogni belőle az olaj:) Mondjuk nem épp a legelegánsabb megoldás ez részemről, de amíg be nem szerzem az új Monroe sport gátlókat, addig csak kibírja..

A stabilizátor rudakkal már kevesebb gond volt, hiszen azok újak voltak, a hátsók könnyen cserélődtek, de az elsőknél volt szükség bőven csavarlazítóra és egy helyen még a flexet is elő kellett szedni. De mostmár ezek is újak, úgyhogy nem lesz velük gond egy darabig.

Az összhatás sokkal jobb lett mint volt, hacsak az olajfoltokat nézem, már annyival is kevesebb:) De az eleje tényleg sokkal stabilabb lett, a kisebb gödröket finomabban adja át mint eddig, de a hátulja még el-el pattog. De már nem sokáig:)

Gergőéket megkértem, ha lesz idejük (szombati nap lévén..) akkor nézzenek rá egy-két dologra a gátlókon kívül. Hát nézzük sorban, miket találtak:

Először is, aminek végre sikerült véget vetni, az a motortérből származó csörgő zaj. Ezt akkor tapasztaltam, mikor piros lámpánál megálltam, és visszaesett a fordulat alapjáratra. Ha a klíma is ment, akkor még erősebb volt a csörgés. Én úgy gondoltam, hogy kilazulhatott valami és a rezonancia miatt csörög, mikor alacsony a fordulatszám. De pl. kettesben is eljátszotta, ha nagyon lassan mentem. Viszont szerencsére megtalálták a bűnöst és már nem borzolja az idegeimet:)

A fékeket is kértem, hogy ellenőrizzék, mert egy 3-4 hónapja el kezdtek csikorogni kicsit, igaz, hogy nem mindig és csak halkan, de az előtt nem csinálta. A fékerővel sincs gondom, de azért jó ha ránéz valaki, ha már a kerekeket úgyis le kellett szedni. Az eredmény; 40%-os, úgyhogy a novemberi műszaki vizsga előtt azokat mindenféleképpen ki kell cserélnem majd, a gumi fékcsövekkel együtt, mert azok is eléggé el vannak öregedve. Tehát új nyergek, új tárcsák. Előre biztosan.

A következő észrevétel az a rezgőtag (rezonátorcső) volt, a kipuffogó csövön. Kicsit beteg már, úgyhogy ideje lesz lassan kicserélni, azt mondták.

Aztán a kormány egy fokkal balra áll, mikor egyenesen megyek. Kértem, hogy ennek is nézzenek utána, hogy mi lehet az oka. Azt mondták el kell vinni az autót futóműveshez, mert balra húz, ott meg fogják tudni oldani egyúttal ezt a problémát is. Pedig én észre sem vettem, hogy balra húzna, mert a városban olyan nyomvályúsak az utak, hogy hol balra, hol jobbra húz.. De legalább most már ezt is tudom, aztán egy jobb minőségű úton le is tesztelem. Mikor a kormányművet nézegették, a bal oldali kormányösszekötőnél találtak a porvédőben néhány csepp olajat. Legközelebb ezt is tüzetesebben át kell nézni, hogy mi okozhatja.

A vezérlés miatt már régóta dízel hangot ad az autó indításnál egy 2mp-ig, aztán elhalkul. Ezért cserélnem kell majd a vezérlésmódosítót. A vezérlést is át kell nézni majd rendesen legközelebb, mert valami nem volt 100%-os Gergőék szerint a vez.módon kívül. Én úgy vettem az autót, hogy a 120ezres szervizt megcsináltatta a srác (116ezernél), amiben benne volt a vezérléscsere is, szíjak, feszítőgörgők, stb. De úgy látszik valami mégsem százas.. Kiderül.

A kipuffogónak meg már nincs olyan szép alfás doromboló hangja, mint az előző hátsó dobbal volt. Azt hittem valahol lyukas vagy kifúj. Átnézték Gergőék ezt is, a rezgőtagon kívül nem találtak hibát, úgyhogy a hátsó dobon belül kell keresni a megoldást. A megoldás viszont már csak jövőre vagy talán vmikor késő ősszel érkezik; egy dupla kivezetésű új rendszer személyében. Addig pedig marad ez a hang.

Az autó kicsit gyengének tűnik számomra. Ami lehet a vez.mód és a kipuffogó hibája is talán. De nincs kizárva egy LMM csere sem.. Persze nem ezzel fogom kezdeni:)

Hát ezeket találták. Nem kevés, bár egyik sem olyan, hogy azonnal cserélni kellene, de szép lassan minden cserélve / javítva lesz.

[Költségeim: 20.000Ft munkadíj + 2.000Ft]

>> SzervizAlfa 156 16V 1.8 TwinSpark // 2009-05-15

Vác - Meteor Kft. (0515) első - hátsó stabilizátor rudak vétele - Lucky Engineering (Made in Italy). Kicsit kételkedem a 'márkában', de olyan rossz nem lehet, mert ez volt a legdrágább. Lehet, hogy nem mindig az ár számít, de mondtam nekik, hogy most már olyat adjanak, ami nem megy tönkre fél év után. Ugyanis az előzőek, amiket vettem tavaly (hátra), az a legolcsóbb kategória volt. Igaz, hogy fele annyiba sem került mint ez, de nem is bírta sokáig.. Ja és 10% kedvezmény is járt, mert '99-es az autó és már 2009-et írunk. Tehát.. ahány éves, annyi % :)

[Költségeim: első stabilizátor rúd 7.706Ft /db, hátsó stabilizátor rúd 7.122Ft /db (-10%)]

>> SzervizAlfa 156 16V 1.8 TwinSpark // 2009-05-14

Csereérettek lettek a lengéscsillapítóim (0510) (lásd: "888"-as blog-bejegyzés). Az első gátló pár már megvolt egy fél éve kb. András bácsitól. A napokban lecsiszoltam és lefújtam őket feketére. A két hátsó gátlót az 'ipacsfá'ból szereztem be tegnap (0513), ma felújítottam kicsit azokat is. Persze az utolsó előtti darabnál elfogyott a spray, így mehettem venni még egy flakonnal. Ha minden jól megy, holnap Gerissimoék ki is cserélik őket.

[Költségeim: 1pár hátsó, gyári, bontott gátló 24.000Ft, Maistro matt fekete festékspray 1.100Ft]

>> EgyébAlfa 156 16V 1.8 TwinSpark // 2008-04-22

Ma megkaptam az angliai srác által feladott első grill szettet. Azaz fényszórók közötti vízszintes rést kitöltő díszrácsokat, és a géptető zárszerkezetét takaró fekete műanyagot. Mindháromnak van pici hibája, de a honi bontókban sem találtam volna makulátlant, az újnak meg darabja kerül 3x annyiba, mint ez összesen volt, postaköltséggel együtt. A hibák olyan minimálisak, hogy felszerelve észre sem veszi az ember:) A postaköltséggel kicsit trükközött a gyerek, tehát többet kért el előre mint amennyi valójában volt, de váljék egészségére, nekem így is megérte. Az ára mindösszesen 4000HUF volt, de ezt lejjebb már olvashattátok, így nem írom be még egyszer a Költségeimhez. Ezek a képek viszont már itthon készültek.

>> Tuning és extraAlfa 156 16V 1.8 TwinSpark // 2008-04-14

Tegnap (0413) megkaptam az USA-ból rendelt amerikai tipusú Alfa Romeo rendszámot. De még csak az egyiket, mert a másodikat később rendeltem meg egy nappal és ezekszerint azt külön küldik.. Nem baj, a lényeg, hogy már az egyik nálam van. És a másik hír, hogy feladásra került az az első "grill szett" is Angliából. Mire kell -azaz olyan készültségű lesz az autó, hogy már csak az hiányzik- úgy számolom pont ideér az is. Úgyhogy ha semmi nem jön közbe -de nem akarom elkiabálni még- a jövő hét végén legkésőbb már újra alfázunk. Itt a jó idő, muszály:) A hűtőtakaró grill szettről a képek még Angliában készültek. A rendszámról már itthon:)

[Költségeim: a grill szett ára postával 4000Ft]

Ezzel a tétellel túlléptem azt az összeget, amennyibe az autó került eredetileg..