Blog >> erősítő

>> Tuning és extraSultan // Alfa 159 1.8 MPI, Progression // 2021-06-12

Eljött az ideje, hogy az apránként összeszedett extra dolgok bekerüljenek az autóba. 2 nap reggeltől estig ráment egy jóbarátom segítségével, mire minden a helyére állt és összeállt a technika. Amik bekerültek:
- Hangszórók, mélynyomó, erősítő
- Tolatókamera
- USB-s töltő szivargyújtó helyére
- Új akkumulátor

A legnagyobb munka természetesen a hangrendszerrel akadt. Jól szólt a gyári is, de nem Bose rendszer volt benne, és bár a fejegység csere is már segített a hangzáson, az igazi élményt most sikerült elérni, igaz még ezen is bőven lehetne mit fejleszteni.
Tételesen a bekerült cuccok:
- Alpine SPG-17C2 (2 közép/mély)
- Alpine SPG-17CS (2 magas, 2 közép/mély)
- Alpine SBG-1244BP (mélynyomó)
- Alpine BBX-F1200 (erősítő)

Az ötlet az volt, hogy az erősítő hajtja majd meg az elejét és a ládát, hátul a magasak maradnak gyáriak, és csak a közép/mélyet cseréljük, és ezeket továbbra is a fejegység szólaltatja meg. Plusz fontos volt, hogy ha úgy van, a láda kivehető legyen könnyedén. Ilyenkor nyilván csak a hátsó ajtókban lévő hangszórók szólnak majd, de ilyen esetek ritkán lesznek. A tervtől annyiban tértünk el, hogy végül az elejéből kiszedett magas hangszórók kerültek be a hátsó ajtókba, mert meglepő módon nem ugyanaz volt a 4 csipogó minősége, az első gyáriak elég jó cuccnak tűntek. Az első hangszórók hangváltóit bőven sikerült elrejteni a műszerfal alatt, a középkonzol jobb oldalába. Kábeleket szépen sikerült befűzni, elvezetni. Amikkel kicsit megszívtuk:
- Az ablaktörlő lapát karok irgalmatlanul rá voltak szorulva a tartórúdra, az egyik el is törött miközben próbáltuk lefeszegetni. Bontóból gyorsan sikerült pótolni.
- Az ajtókba szerelt hangszórók csak fejjel lefelé tudtak bekerülni, mert elég rövid a kábel + csati. Valamint mivel gondoltuk profik vagyunk, és egyből jól sikerül mindent berakni, és úgy csináltuk, hogy ajtónként egyesével mentünk végig a ki,-és beszereléssel, végül próbánál kiderült, hogy 2 hangszóró is kontaktos lett, és vissza kellett bontani.

A szivargyújtó cseréjét már régóta szerettem volna, mert több szivargyújtóba dugható usb töltőt is próbáltam, mindegyik lötyögött benne, és idegesített. Így most szivargyújtó ki, helyette pár ezer Ft-os usb töltő. A kellemetlenség csak az volt benne, hogy totál darabokra kellett szedni a könyöklő részt. Kicsit hülyén van ez megoldva, de ha már totál szétkaptuk az autót, belefért.

Tolatókamerától kicsit féltünk, de aztán ezt volt a legegyszerűbb beszerelni. Vestys oldalról rendeltem, tökéletesen illeszkedik a rendszámtábla világítás helyére, a kapott kábelek igaz nem elegendő hosszúak, a tolatólámpa és a kamera kábele közé kellett bőven áthidaló kábel, de sikerült elvezetni mindent a lökhárító leszerelése nélkül szépen bújtatva, és hála a magyar bekötési útmutatónak elsőre össze is állt a dolog a fejegységgel.

És végül új akkumulátor. 60 Ah-s volt benne, ennyi extra kütyühöz és hangrendszerhez már keveselltem, és már amúgyis rakoncátlankodott, így bekerült egy Exide Premium 77Ah-s akksi.

Második nap estéjére össze is állt minden, az autó egyben volt, és már csak a megfelelő hangzást állítgattuk. Annak örülök, hogy minden csavar, patent visszakerült a helyére, semmi extra nem maradt a művelet végére. Innentől már csak élvezni kell az extrákat. :)

>> Tuning és extraJulesTS // Alfa 156 1.8 TS // 2016-01-24

A mélynyomó erősítője kontakt hibás volt, minden bukkanónál puffant egy óriásit a mélyláda. Szétszedtem és találtam pár rossz forrasztást. Az egyik hiba az 1/2-es csatorna RCA aljzat nyákról lerepedt fóliája volt (ezzel a már egy cserélt aljzattal vettem az erősítőt, a csatlakozó nem volt rögzítve rendesen). A másik hiba a kis nyák átvezető csatlakozójánál egy forrasztás volt körberepedve. Miután javítottam a hibákat, megjött a mély is rendesen (eddig a mélynyomó egyik tekercsét hajtotta csak meg az erősítő).

>> Tuning és extraG-Burt // Alfa 33 1.7 16V "ÖREGLÁNY" // 2013-12-12

Ma megint kicseréltem a hátsó ülésemet, véletlenül jött, sajnos a hozzá tartozó elsők nincsenek meg, feltehetőleg azok recarok voltak... Mindegy, az összképhez ez jobban passzol.
Végre tisztességesen felfogattam az erősítőt is, be is állítottam, tetszik :D
Végül bekerültek a szőnyegek is, amiket még a múltkor Lajostól kaptam.
Éééééééééééééééééééééééééééés már csak 19 napot kell várni, h újra úton legyünk :D

>> Tuning és extraRolcho // Alfa 156 1.6 TS // 2011-08-14

A művelet sikeres végrehajtásához nem árt egy vékony mindenhova beférő kéz. Most pedig lássuk a műveletet a képek sorrendjében.

1. Az akkutól szépen el lehet vinni a tápkábelt hátra az utastér irányába a többi vezetékkel együtt.

2. Nem feltétlenül kell átfúrni a tűzfalat. Pláne komoly elhatározás mellett, hogy ma be fogom kötni az erősítőt, és fúró hiányában. Csak meg kell találni a kábel útját.

3. Az ideális hely nálam az első szélvédő előtt volt, ahol a műanyag alatt volt egy gumival ledugózott lyuk, ami pont azt várta, hogy elvegyék a kábelszüzességét. Sikerült is szűk lyukat ejteni rajta, de tényleg a lehető legkisebb lyukon érdemes kicsit erőlködve áthúzni rajta a kábelt, nehogy komolyabb víz érkezése esetén beázzon.

4. Az utastérbe érve már csak meg kell találni a belépési pontot, majd a küszöbök alatt elvinni a hátsó ülésig. Érdemes számolni azzal, hogy a küszöb és a b oszlopot takaró műanyag levételekor könnyen elpattanhatnak a tartó fogak, tehát ésszel! A kábelt pedig úgy kell elvezetni, hogy a lehető legközelebb kerüljön a fémhez (emlékeim szerint), különben a visszarakott küszöb eláll kissé, az pedig nem szép látvány. Szintén érdemes megfontolni, hogy az audio rca és a tápkábel ugyanazon az oldalon elvezetve jelentős helyet foglal a küszöb alatt, így kissé feszült a küszöb nekem visszarakáskor, de hát én már csak ilyen kényelmes vagyok.

5. A hátsó üléshez érve a legegyszerűbb átviteli pontot középen a könyöklőnél találtam, így nulla karosszéria sérüléssel sikerült hátrajutni a csomagtartóig.

6. A megérkezett kábeleket én egyszerűen bevezettem a pótkerék helyén található javítócsomag és egyéb nyalánkságok dobozába, így nem foglal jelentős helyet a csomagtartóban, nem sérül, nem ütődik neki semmi. Az erősítőm méretéhez tökéletes !

7. A többi kábelt is szépen behúzva már készen is van a hadművelet. Elsőre nem volt egyszerű, de másodikra már kb. egy óra alatt meg tudnám csinálni. Szemfüleseknek: Az utolsó autóm, amiben elakadásjelző háromszög volt egy Renault 19 volt, amihez több mint tíz éve jutottam hozzá. Azóta vándorol velem autóról autóra. Ha valakinek van elfekvő Alfa Romeós, azt örömmel fogadom.

>> Tuning és extraG-Burt // Alfa 145 1.6 boxer "PIRI" // 2011-02-16

Mivel elég gyér volt a hangrendszer az autóban, ezért egy kis fejlesztésbe fogtam, noha még nem is nagy. Bekerült egy kis zene az autóba, ami kimerül egy erősítő+láda kombóban. A választásom egy Crunch blackmaxx négycsatis erősítőre és egy MNC nyomóra esett, mivel az volt éppen occóért. A fejegység az maradt a jó öreg Pioneer, kicsit ütött, kicsit kopott, de legalább van:) Az első szettek is egyelőre maradnak a kétutas hangszórók, de nemsokára úgyis lesz másik helyettük:)
Kis fejtörést a kábelezés okozott, mivel szörnyen lusta kedvemben voltam ma. A testelést megoldottam biztiöv csavarral, de a pozitív kábelt nem volt kedvem a tűzfalon átvezetni, ezért a biztitábla bekötéséről vettem le. Szerencse, h csavarozva van:)
Végeredményben a vicc az egészben, hogy MNChez képest egészen szépen szól a láda, de még hátra van a végleges beállítás, pedig már ígyis nagyot szól (még a kapu is rezeg:)

>> Tuning és extraRolcho // Alfa 156 1.6 TS // 2010-08-18

Ma bekerült az erősítő és a mélyláda az autóba, és végre bekötöttem a jelátalakítót, úgyhogy most mély. Nagyon mély. Ennyi viszont kell az autóba. Persze csak szolidan. Nem szeretem, ha elmegyek valamerre az úton, és utánam néznek, hogy milyen egy idióta ez.
Az erősítő és a láda is régi szerzemény. Kellemes hangja van, pedig már több mint hat éve boldogítjuk egymást.

Nem is értem, hogy a mélyláda miért nem alapfelszereltsége az autóknak...

>> Tuning és extraAta147 // Alfa 147 1.6 TS ( 105 LE ) // 2010-07-03

Beszereltük haverral a frissen vásárolt SAL WRC-500- as erölködőt ( tudom, nem nagy szám, de kezdésnek nekem megfelel ). A kábelezés reggel 10 órától du. 6-ig tartott, közbeiktatva egy kis lámpamosó- elosztó javítást is.
Jövőhéten ugrik be a hangfal is.

>> Tuning és extraWilly // Alfa 146 ti // 2010-04-03

Egy belépő szintű HIFI-t építettem a kocsiba amit Ystuc-tól vettem.
A szett tartalma:
-200W Titan erősítő
-MNC 1 farádos kondenzátor
-láda a 30cm-es mélynyomónak, plusz Sony 30cm-es mélynyomó

Nem akarok hangzásversenyeken részt venni vele, szóval nekem ez tökéletesen megfelel.

>> Tuning és extraystuc // Alfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2010-03-12

Meglett az erősítő helye. Szerintem egy nagyon igényes beépítés született, hála a Fanat-X csapatnak. Készült egy konzol, ami le lett kárpitozva, a kábelek el lettek dugva, minden a helyén van. A hangzás is be lett állítva, kész a rendszer. Szépen szól, tiszta a hangzás, és ereje is van. Úgy érzem, hogy kifogástalan lett. :-)
Ja, és még maradt bőven hely is a csomagtartóban. :-)

>> Tuning és extraystuc // Alfa 156 SW 2.4 JTD M-JET 20V // 2010-02-03

Régóta tervben volt már a gyári Bose lecserélése, mert valahogy sosem nyerte el maximálisan a tetszésemet. Régi ismerősként a Fanat-X csapathoz fordultam segítségért, akik egy szerintem kedvező ajánlattal álltak elő. Egy komolyabb rendszert akartam, mint ami a 146-osomban volt, nagyjából felvázoltam az elképzelésemet, és végül egy full Vibe Audio rendszer lett a dologból, mely a következő részekből áll:
- Vibe BlackAir 12 MK II+ subwoofer (30-cm-es mélynyomó, 1600W terhelhetőség, 550W RMS, 89Db érzékenység, 20Hz-1500Hz frekvenciatertomány, 4 ohm),
- Vibe Slick A4 erősítő (4x150W, vagy 4x250W 2 ohm, vagy 2x500W RMS teljesítmény, 20 - 20.000Hz frekvencia átvitel, 98dB jel / zaj viszony, beépített LP / HP szűrők, 4 csatornás, 650W max. összteljesítmény, 55 - 5500Hz között állítható frekvencia vágás, 0-18dB bass boost 45Hz-en),
- Vibe BlackAir 6 (120W folyamatos, 360W max. terhelhetőség, 90dB érzékenység, 60 - 25.000Hz frekvencia átvitel, 4 ohm impedancia, 16,5cm-es mélyközép hangszóróval szerelt 2 utas hangszóró szet),
- Vibe Slick 60 hangszórók (80W folyamatos, 240W max. terhelhetőség, 91dB érzékenység, 54 - 25.000Hz frekvencia átvitel, 4 ohm impedancia, 16,5cm-es átmérőjű 2 utas koaxiális hangszóró).

A rendszer majdnem 100%-osan be van szerelve, még az erősítő helyét kell pontosan megtalálni, mert a jelenlegi elhelyezés átmeneti. Valamint a hangzáson még erőteljes finomítás szükséges. De ha elkészül, akkor azt hiszem egy elég jó cucc lesz... :-)