Blog >> 8v

Ezt is letudtuk...

Az akksi is megadta magát a mosó szivattyúval egy időben, csak ezt a szivattyúval ellentétben nem sikerült életre lehelni. :) Így most kapott egy új Exxide 74Ah-s akksit (56Ah lett volna még, de mivel 62Ah az ajánlás - ha jól emlékszem - inkább a nagyobban vettem).

Mivel kezdő hülye gyerek módjára, elfelejtettem feltölteni téli ablakmosóval a tartályt és így még a nyáron, az olasz nyaraláskor vásárolt koncentrátum keverék volt benne, szépen belefagyott a lötty. Mikor belefagyott nem volt lehetőségem meleg helyre menni, de útközben szépen kiolvadt, majd működött is a szivattyú. Ekkor töltöttem is rá téli szélvédőmosót, de következő hétvégére megint gebasz volt, nem működött a szivattyú. Gondoltam megint belefagyott, ezért garázsba álltam olvasztottam, leszívtam. Feltöltöttem (már tiszta) télivel, de nem működött. Szivattyú nyekk.
Így hétvégére meg volt a program. Lötty leszívás, szivattyú vizsgálat. A szivattyú nem meg volt fagyva, hanem valamiért szorult a tengely. Miután sikerült lepattintani az alját (ami a rotornak a fedele), könnyebb volt forgatni a tengelyt. Egy negyedórás kézi forgatással + kenő anyag hozzáadásával szépen helyrejött és már magától is sikerült megforgatni, majd teljesen magára talált a jelek szerint.
Vissza is tettem a helyére, próba... Szivattyú megy, de nem spriccel. Gondoltuk a csövekbe is bele van fagyva még a jó kis nyári lötty. Beindítottam a verdát, letakartuk az ablaktörlőknél egy pléddel, hogy jobban melegedjen a spricni rész is, kb. 10 perc járatás után végre megérkezett a lé a spricniből is. Jól kinyomattam, nehogy véletlenül még maradjon belőle a nyáriból.
Azóta is működik, de mivel nem sikerült kideríteni a szorulás okát, tartok tőle, hogy bármikor bekövetkezhet. Mindenesetre most teljesen jó.
Jó tanulópénz volt... :)

A májusi szervíz után csak nyaralás után néztem alá, és láttam, h jobb belül kicsapta a zsírt a féltg porvédőnél. Mint kiderült a gumiharang egy része kicsúszott a bilincs alól. Visszavittem, megcsinálták.

Selenia 10W40, 226e km

Mivel már hallatszottak kopogások, és a JH keréken is látszott nem igazán jó a dőlése, ezen kívül a féltg gumiharangok is repedezettek voltak, úgy gondoltam itt az ideje 1-2 műveletnek. Cartársak ajánlása alapján rábíztam Franke Róbert (Páty) kezeire. Jó munkát végeztek és főleg gyorsan. A változás érezhető :)) és persze volt egy futómű állítás is.
Csere:
- JE lengőkar
- JH lengőkar csapágy
- féltg gumiharangok
- stabrúd pálcák
- féltg szimeringek

Pár fékcső ki lett cserélve rézre + a két első gumifékcső + főfékhenger és természetesen új fékfolyadék (Ferrodo).

Beszereltem a jutányos áron vett új, gyári hűtőradiátort. Ami változott, h a venti sokkal gyorsabban visszahűti a vizet. Kitakarítottam a kiegy tartályból a leüllepdett hűtőtömítő trutyit (ami az előző, javított hűtőnek sajna kellett egyszer) valamint kapott 3l paraflu-t is a vízbe.

Már régóta hangoskodott, gondoltam jobb lesz most itthon kicserélni. Végülis SKF lett