Blog >> tbi

Kapott az autó egy Pierburg vákuumszivattyút, mert a régi eléggé összeolajozta a környékét, ha jól tudom ez a gyári márka, ilyen is volt benne.

Km: 161600

>> AutóápolásRoll1983 // Alfa 159 SW 1.75 TBi Distinctive Ti // 2020-03-15

Időszerű volt ismét megejteni egy bőrápolást, természetesen AutoGlym cuccokat használtam. Kicsit még fényes, de másnapra majd bemattul.

Ismét eltelt egy év, így megint elvittem az autót a CZ műhelyébe. Kapott friss olajat, szűrőket és Bosch kézifék bowdeneket, "jópofa", hogy még a szőnyeget is fel kell hozzá hajtani, hogy ki lehessen cserélni.

Olajból most Motul X-clean 8100 5w40 került bele.

Km: 157300

Minél újabb volt az IOS a mobilomon, annál rosszabbul működött a Blue&me az autóban, folyton szétkapcsolt, kifagyott. Emiatt vettem a fáradtságot és frissítettem 5.6-os verzióra, remélem ezután megbízhatóbban fog működni.

1. Kell egy FAT32-re formázott pendrive.
2. Menj erre az oldalra: http://www.blueandme.net/blueandme/index.aspx/index.aspx?brand=fga&lang=en#/support/download/
3. Blue&me mellett kék nyíl, majd start update
4. Part1-et letölteni, kicsomagolva pendrive-ra másolni
5. Tedd be az autóba a pendrive-ot, add rá a gyújtást, várd meg még kírja, hogy complete
6. Lesz a pendrive-on egy új leíró fájl, XML kiterjesztéssel
7. Menj vissza a weboldalra Part2-höz töltsd fel a fájlt
8. Ezután a weboldal beadja az autódhoz való frissítést
9. Letöltöd, kicsomagolva pendrive-ra teszed, berakod az autóba és ráadod a gyújtást és ismét megvárod még kiírja, hogy complete

>> EseményRoll1983 // Alfa 159 SW 1.75 TBi Distinctive Ti // 2019-10-21

Eltelt két év azóta, hogy elhoztam Erhardtól az autót, így ma begurítottam egy vizsgaállomásra mindenféle előkészület nélkül és természetesen átment, 2021.11.07-ig le van róla a gond.

155750 km

>> EgyébShadin // Alfa 159 1750 Tbi SW Ti // 2019-08-25

Terhelve az Eibach rugók mélyebbre engedik az autó fenekét mint a gyári. Üres magasságuk kb. egyforma. Nem jó minőségű a 2-es kép, ami a gyári rugós magasság, de azért kivehető hogy az egyenesebben fekszik mint az 1-es képen az Eibach-kal.

>> SzervizShadin // Alfa 159 1750 Tbi SW Ti // 2019-08-04

Egy kis szerelés ismét. Valami kopogott elől és már csak ezek nem voltak kicserélve.
Kopogás megszűnt és sokkal egyenesebb az aszfalt a kerekek alatt.

Album...

Update: A sárvédő ív feljebb ment a gumitól vagy fél centivel.

>> EseményLiquid // Alfa 159 1.8 TBI berlina // 2019-05-25

A 2.4Q4 pályafutása kompromisszumként indult. Akkoriban a 159-hez nem volt rendes benzinmotor. (legalábbis olyan együttállás, ami belefért a keretbe). A TBI nagyon drága és ritka volt, a 2.2JTS-t pedig gyengének gondoltam. Így lett a 2.4. Utólag a Q4 nagyon jó választás, mert a TI futóművel együtt elképesztő stabilitást ad.
Viszont 11 éves idén, korából, illetve km-ből adódóan jöttek különféle problémák. Természetesen mindegyik meg lett oldva (nem kókányolósan), de túl sokat kellett nélkülöznöm az autót. Nagyon régóta nézegetem a hírdetéseket, V6-ot szerettem volna, abból is TI-t, de nem jött szembe egyetlen megfelelő se az évek alatt, így lejjebb adtam az igényekből és megnyílt az út a kétkerékhajtás felé.
Osztottunk-szoroztunk, és mivel a Giulia jelenleg még nem fér bele a költségvetésbe (gyakorlatilag csak újként van), így a TBI is bekerült a kosárba. Más márkákat is nézegettem, de magasan van a léc, és erős benzinmotor, értelmes árban ritkább mint az igazmondó politikus. Mazda6, Insignia, BMW... mindet elvetettük szépen lassan, ilyen vagy olyan indokkal. Megkerestem Erhardot nincs-e valami jó tippje. Volt neki :) Egy fullos 2011-es TBI TI SW és egy fapadosabb szövetüléses 80e km-es 2009-ből. Inkább berlinát szerettünk volna így némi gondolkodás után megvettük a régebbi, "fapados" TiBI-t. Néhány évre tervezek vele, aztán remélhetőleg jöhet egy Júlia.
Átírással, tokkal-vonóval 2.630.000 lett a vége.

 
>> SzervizShadin // Alfa 159 1750 Tbi SW Ti // 2019-07-05

Tágulási tartály anyagában elrepedvén vizet eresztett magából! Hurrá, ha már klímacsövet kell szerelnem kicseréltem a tartályt egy vadi új gyári darabra, ami után feltöltöttem és légtelenítettem a rendszert. Majd másnap elmentem vele dolgozni és mire felértem Pestre elfolyt fél liter víz a tb visszatérő könyök gyári forrasztásának törése miatt.

Ma megjött az újabb, a kocsi életében a negyedik, tartály. Összerakom, hátha már jó lesz, megelőlegeztem neki a blogot.

A költség a két tartályra és a másfél adag vízre vonatkozik :-(

Album...

>> SzervizShadin // Alfa 159 1750 Tbi SW Ti // 2019-07-05

Elment a gáz a klímából mint kiderült a kompresszor és a hűtő közötti szakasz eresztett, vélhetően a korábbi intercooler kiszerelésekor megstresszeltem kicsit. Új cső 33k volt, töltés 16k. A cseréhez a teljes motortérben lévő csövezést ki kellett bontani, mert az egyik toldást nem tudtam máshogy bontani. Új tömítéseket is kapott a régi cső ill az újat tömítéssel szállították.

Album...