Fórum >> Típusok >> Giulia

RomeoOne2023-05-12 12:06:58 // 30722
Nekem az egésszel kapcsolatban az az érzésem, mint mikor annio a Deus Ex: Human Revolution végére értem. (Nem gamerek tudom ezt most nem értik)

Ott is az volt, hogy választhattál, broadcast-elsz egy olyan narratívát, amivel a totál állami kontrollt segíted elő vagy egy olyat, amivel a giga cégek totál uralkodását biztosítod be vagy bedöntöd az egész rendszert. Egyik opció sem igazán tetszett.

Most is itt vannak ezez az irányok... Ne legyen semmid, mert egyik oldalról rugalmasabb és reziliensebb vagy, nem vagy munkáltatóhoz kötve vagy helyhez... Másrészről meg nincs semmid, ami "békeidőben" működhet jól, de ha felborul a rend... Csak egy gyökértelen, nincstelen senki leszel, aki feladott minden kötöttséget, hogy egy ideálizált gazdasági koncepció szerinti berendezkedésben többre jusson. Aztán mi lesz, ha kibillen az egyensúlyból ez a rendszer?

Én az ilyen felfogásban pont a kiszolgáltatottságot látom és a függőséget. Az ilyen embertömegeket lehet majd csak igazán manipulálni, zsarolni.
zgi5212023-05-12 11:56:33 // 30721
egyenlőség sosem volt/lesz
kinek, kinek a szerencséje hova születik vagy nem lesz e bátor gázszerelő
zgi5212023-05-12 11:55:27 // 30720
nekem egyetemisták a srácaim, borzasztó szomorú vagyok a 0 jövőképük miatt. Akkor még nem is beszéltünk rólad, aki igen csak az elején van a családteremtésnek, milyen lehetőségek lesznek még nekik.. bele sem gondolok inkább
zgi5212023-05-12 11:49:32 // 30719
maradok azért optimista és bízom a fiatalokban, ők fogják elérni a változást..
SD2023-05-12 11:37:36 // 30718
Nem beszélve a környezeti terhelés miatt meghalt emberekről...

De az hogy most jelenleg a világon a leg nagyobb arányú haláleset maga a születésszabályozás???
No flame: pár perc élvezetért megölni egy emberi lényt??? Akiből lehetett volna a következő Elon Musk vagy Dali vagy bármi??

Hogy tudatosan nyomorban tartani tömegeket hogy élősködve egy kis réteg luxusban élhessen?

Amikor ezek a nagy elvek ilyet megengednek, akkor azt kell mondjam, ez a civilizáció megérett a pusztulásra..

Reméljük megéljük a következőt:D
SD2023-05-12 11:33:01 // 30717
Az irány lehetne jó, a probléma hogy eddig egyetlen technikai fejlesztés sem azért készült mert majd az embereknek jó lesz, hanem inkább megpróbálják azok sarokba szorítására, kihasználsára, masszává gyúrására használni.

Itt a mobil, mindenki birtokolja a tenyerében az embereiség eddigi összes tudását.. és mire használja??

Itt az EU 6 és lassan 7 emissziós norma: 1/100 a kibocsátása ezeknek az autóknak mint egy régi típusnak erre mit eredményez? Akkor inkább gyártsunk fél tonna akkumlátort minden autóba..

Családja ne legyen a 20-30 éves fiataloknak mert így a megkeresett pénzük 80% hülyeségre költhetik.

Ezzel együtt a generációkról generációra szálló értékek tarthatatlanná válnak, mindenki egy sérült vagy szétesett család szerű valamibe születik maximális kiszolgáltatva az aktuális érdekeknek.

Valóban jó vivmányoknak néz ez ki:)

Szerintem ökológiailag fenttartható civilizációt 1/10 ennyi fogyasztással lehetne létesíteni, ez azt jelenteni nem egy embernek lenne egy autója hanem 10-nek és megosztoznának.

Nem 1 ember tartana fent egy albérletet, hanem generációs házban élnének, esetleg valamit meg is termelnének maguknak vagy a környezetüknek...

Jelen világunkban a klasszikus értékek amortizálása nem az új világmegváltó ideáknak csinál helyet, hanem a pillanatnyi haszonszerzésnek.

Ha mindenkinek 20 aktív éve van amikor igazán tud hatni és akkor akar meggazdagodni az ezt eredményezi.
Ahelyett hogy tudnánk hogy amit én ma megteszek azt teszem a gyerekeim unokájáért is...

Csak ezt nem lehet leírni, megtanítani celeb főzős műsorban.. csak megtapasztalni, annak aki megteszi azt a rengeteg sok erőfeszítést hogy mondjuk 40-80 évet egyben tartson egy családot.
SD2023-05-12 11:14:14 // 30716
Látom ezt in is, a saját húgom aki 7 ével fiatalabb mint én se család se lakás témában nem indul el, és már behozhatatlan a lemaradása.
Feleségem öccse ugyan ez.. egy vidéki szolgálati lakásban járkál, szüleitől kapott lelakott autót használ..

Kb. talán a 80-as évek beli generáció az utolsó aki ezeket még kifuttathatja, ha nem készen kapja. Akik utánna születtek már nincs esélyük, persze kivételek mindig lesznek:/
carver2023-05-12 10:29:56 // 30715
minden szavaddal igazat szósz!

a régi beidegződéseket el kell felejteni, hogy ha 1,5 évente munkahelyet vált akkor az gyanús, arra kell készülni, hogy tovább fognak állni.

Céges lojalitás már nem nagyon van, legfeljebb a mikrokörnyzethez (munkatársak, főnök, feladat, iroda - ha van egyáltalán mert mindenki inkább HO-ban dolgozna)

De attól tartok az autokrata rendszerek nem múlnak hanem jönnek :( Az egész világon csökken a toleranciaküszöb, nő az agresszió és ez hatás-ellenhatásként az autokrata rendszereknek kedvez, mert az emberek (azokban az országokban ahol kimaradt a polgárosodás) az hiszik "jajj, hát én kevés vagyok egyedül, erős kéz kell majd megmondják mit tegyek, inkább befogom a számat oszt nyelek". Vagy esetleg: "kit érdekel, majd megoldom okosba".
zgi5212023-05-12 10:05:02 // 30714
egyébiránt én azt érzem egyre kevésbé is van igényük a saját tulajdonra, birtoklásra.
Bp-n pl., halál a közlekedés és parkolás. El vannak a rollerrel, carsharing -el.

Nekünk boomerknek fura ez az open office, látom is van aki direkt korábban megy be, hogy minden nap ugyan oda üljön. Mondjuk spec. ez engem nem izgat, ahogy fialaokat sem, pedig évtizedig egy asztalnál, pc nél ültem.

Már a lojalitás sem divat, az a fura a cv -ben ha nem 3 évenként váltasz.. :)
Nem mersz kilépni a komfortzónádból..

Gyors és nagy változások lesznek itt carver cartárs és nem csak az autós elketrifikáció és AI nyomulása miatt.

En nem is bánom, ha a begyepsedett autokrata rendszer(ek) leváltódnak végre.
A puding próba pont hétvégén jön Törökországban.. :)
carver2023-05-12 09:55:51 // 30713
"de ez 2 generacion belul megvaltozik, mert sem autot, sem lakast nem tudnak megvenni majd a fiatalok"

sad but true...
SD2023-05-12 09:14:10 // 30712
Igen itt Mo. A röghöz kötöttség valós tény, én is azzal a tudattal vettem házat hogy én itt szeretném leélni az életem:D
Ennek a másik véglete mondjuk az amerikai típusú gazdaság, ahol a 16 éves korodtól nincs folyamatosan hiteled mire oda érsz, nem fogsz tudni venni kecót, mert kreditrendszer van a bankoknál.
Autót úgy veszel, hogy bemész elhozod aztán a bank intézi…

Az aktuális munkahely és fizu határozza meg hogy hol és mennyiért laksz és erre, van is kialakult hálózat.
Ott egy élet munkájából nem is jön össze egy ház, az itteni gazdasági lehetőségek és vágyak okozzák pl. hogy sokan az előző generációból addigra küzdötték ki a megfelelő méretű lakást/házat mire pont kirepültek a gyerekek, aztán két nyugdíjas fagyoskodik.

Van előnye és hátránya mindenképp..
zgi5212023-05-11 22:23:59 // 30711
mi igy szocializalodtunk! akkor erezzuk magunkat biztonsagban, ha a tulajdonban lakunk.
de ez 2 generacion belul megvaltozik, mert sem autot, sem lakast nem tudnak megvenni
majd a fiatalok.
de igazad van, a berlakas sokkal rugalmasabb eletet enged, es nyugaton a berlot is vedi a jog, ad-hoc nem lehet kipenderiteni ok nelkul.
a magantulajdon “napjai” meg vannak szamolva. 😔
carver2023-05-11 20:29:23 // 30710
Az értékálló jó kifejezés, csak nem úgy hanem

- hosszú távon akár egy helyben is állhat az értéke
- benne áll az érték és nem forog

1. a lakás sajnos NEM feltétlen értékálló befektetés. Ugyanolyan befektetés mint bármi más, ha jókor szállsz be és jókor szállsz ki akkor jó befektetés ellenkező esetben rossz befektetés:

lásd itt vagy itt

bár első látásra nem úgy tűnik, a két grafikon nagyjából ugyanazt mutatja. Lehet bukni lakáson sokat...

2. A lakásra neked/nekünk kell költeni. Folyamatosan. Én kb a vásárláskori ár 2/3-át költöttem a lakásra 20 év alatt. Ha bérled akkor max kifeste(te)d amikor elmész.

3. A lakás is kicsit olyan mint az autó hogy hol egy kabrió kéne, hol egy furgon, hol egy pályaautó. Persze ha van egy JÓ autód akkor az majdem mindig jó ;) Ha veszel lakást meg leszel szorulva ha jön a (harmadik) gyerek, amikor kirepülnek, amikor válsz, amikor házasodsz, ha nyugdíjba mész, ha máshol találsz munkát, ha bérelsz akkor mindig az aktuális igényre szabhatod a lakást. 1 hónap alatt.

+1. Az ország versenyképesége szempontjából is jobb lenne ha nem lennénk ennyire röghözkötöttek. Mindenki lakást akar és onnantól nem is nagyon hajlandó költözni ami mindjárt korlátozza a lehetséges munkahelyek számát. (pl max 1 óra alatt jussak el melóba) Nem találtam meg azt a műsort/cikket amit azt hiszem egy alapkezelő készített amiben azt elemezték hogy hogyan függ össze a nyugati országok magasabb termelékenysége a magasabb bérlési hajlandósággal. De ha megnézitek ezeket a grafikonokat és képzeletben ráteszitek az országok GDP-jét akkor elég jó az átfedés a magas bérlési kedv és a gazdag országok között...
SD2023-05-11 13:08:58 // 30709
Nem utolsó sorban kézeld el ezt a reklámot egy Alfa Giuliával:)))
Már majdenm beadtam a derekam és vettem mostani ilyet.. de neeem. az nem én vagyok, esetleg az alfa mellé de nem keeeeel:)
Nekem a legláis csajok és az embernek való autó is kell így a legnehezebb legdrágább és még mindenki meg is pukkadhat:D
SD2023-05-11 13:04:38 // 30708
Ha csak a technikai oldalát nézzük a fizetésem 60%-ig lehet gyerek lízingdíjat kiszabni, az elég drága:D És utána valami balfék fogja nekik megmondani mi legyen nem én:D
A másik nővel a teljes kezdőcsomatot végigjátszani a jelen kecót vagy kifizetni vagy eladni:D
Ehhez nagyon jó kertészlánynak kell lennie:D

Végeredményben most megeszik a fizetésem 40%át a másik 40-et csak simán felélik.. Ok így ez drágább valójában..

De a 40%-ból meg hogy tartsak fent egy olyan nőt amiért érdemes ezt felrúgni:D
De most csak a gazdasági aspektust néztük:)

Az asszony csere nem illetékmentes és ott nem 6% az illeték hanem 50% :P
Ááá nem éri meg:D
RomeoOne2023-05-11 12:31:10 // 30707
Elég lenne csak a gyerekeket visszalízingelni, asszony helyett meg belízingelhetsz egy másikat :D Vagy ne adjak életvezetési tanácsokat? :DDDDD
SD2023-05-11 12:30:17 // 30706
a hajszálakat, használati nyomoknak olvastam elsőre:D
RomeoOne2023-05-11 12:29:32 // 30705
Na jó, utána én is alaposan végignéztem, hogy milyen hajszálak maradtak az ülésen, hogy van-e amelyiknek nem stimmel a színe, hossza :DDD
SD2023-05-11 12:22:35 // 30704
Az meg úgy egy nagyon drága befektetés lenne:D
SD2023-05-11 12:21:59 // 30703
Esetemben ez azért nem működik mert utána a feleségem válna licenszdíj kötelessé, gyerektartás fomájában:D
RomeoOne2023-05-11 12:01:34 // 30702
Az már nem a klasszikus befektetés rész, hanem a Gyuri által predefiniált kategóriák alapján a "bármi más aspektusa az autózásnak"

:DDDD
SD2023-05-11 11:55:27 // 30701
Az autó mint befektetés: pl. lehet benne kertész lányokat licenszelni :D
SD2023-05-11 11:51:28 // 30700
Igen nyugatabbra a bérlés azért elfogadott tény mert egyrészt a fizetésekhez illeszkedik egy bérleti díj.

Amúgy én nagyjából kiszámoltam magyarországon a különbség ennyi: 2x
Ha bérelsz kétszer annyit költesz mintha törlesztenéd, régi jobb kamatkörnyezetben:)
De ugye a másik felét simán elköltöd felújításra azért, viszont az utána a te befektetésedet gyarapítja...

Tehát valóban a bérlés szabadságot ad, és kevésbé kell 10-20 évre tervezni, de kiszolgáltatottság is mert ha azt mondják akkor költözöl ha nem akarsz is.
SD2023-05-11 11:48:52 // 30699
Az adózás igen nehéz ügy, én nem kértem részletfizetést mert azt mondtam ha úgy is be kell fizetni akkor legalább ne 12-szer öljön meg az ideg hogy erre ennyi pénzt pocsékolni:)

Az sem állja meg a helyét hogy nem számítottam rá mert tudtam hogy lesz, csak amikor ki kell fizetni mégis... naa..

Viszont azért huligánkodni autót eladni meg mindent átborogatni hogy most bebizonyítsam a NAV-nak ez meg már olyan szintű suttyóság lett volna aminél magam többre tartom:)

Akkor inkább fizetek mint egy úr:D

És végül is azóta csak behozta azt a kis adó forintot... :)
SD2023-05-11 11:46:08 // 30698
Igen jól látod idő horizonton kell nézni a befektetést..

Én úgy látom az über gazdagok sem tudnak igazán keresni befektetésekkel max mint befőttet elrakják kevésbé romló eszközökbe... Az igazi pénzkereset amikor nyomtatott pénzből rakod el a befőttet :))) és annak már csak ha a fele marad is meg megérte mert at is ajándék.. de ez messzire vezet:)

Az autó esetén nekem is volt több váltás: a párszáz k-s autót akkor dobtam el mikor kiszámoltam hogy 5 év alatt egy 1.5milásra nem kell költenem szinte szervízt és ugyan ott tartok mintha tákolnám a romot.

A pármilliós autó szintén ott botlik meg hogy ott már amikor eljön az ideje és az ujjabbaknál egyre hamarabb jön el... akkor milliós tételek jönnek sorban.. futómű, automataváltó, egy kis nagynyomású ez-az és közben egy rom-ban ülsz és fizeted a milliókat.

Na ehhez képest 5 év remélhetőleg problémamentes autózás már egészen más kategória és valójában addigra is a piaci ára valószínüleg pont annyi lesz hogy ha akarsz ki tudsz szállni beőle ugyan annyiért mint ha a használtat tákoltad volna és abból meg szinte nulláért kell kiszállnod.

És akkor persze a szerelem kérdés ami pénzben nem kifejezhető, mikor ki van feszítve az életed és tényleg arra vágysz hogy valami úgy legyen ahogy azt te megálmodtad:)))
Akkor veszel egy Giuliát:))) És örülsz, és ha a anyagilag megfelelően lövöd be a ballisztikius pályát akkor nem köpködve szállsz ki belőle, hanem egy életere szóló élménnyel:) Ami meg megfizethetetlen:)
WarbiRunner (Gyuri)2023-05-11 11:28:06 // 30697
Minden elköltött Forint befektetés valamibe, ez az én nézőpontom. Nem feltétlenül pénzügyi megtérülésbe. Egy autóra sosem tekintettem úgy, hogy majd mennyit fog érni.
Valahol az optimumot szeretem eltalálni. Ahol a vágyaimba is beletalál (befektetés a lelki nyugalmamba XD), de anyagilag is adott helyzetben optimum, közben befektetek a mobilitásomba, vagy akár az üzleti megítélésembe. Sokrétű téma :-)
Egy új autónál pláne érdemes gazdasági oldalról is odafigyelni, mert nem igaz hogy elsüllyedt pénz. Most pláne nem, egyre komolyabb anyagi értéket is képvisel.
Egy autó vásárlását gazdaságilag vételárral, fenntartási költséggel, értékvesztéssel és várható eladási árral érdemes számolni. Egy 13 milliós autó megvétele nem jelenti 13 milla elköltését és elfelejtését.
Pl ha eladom gari lejárta után, és semmit nem veszek helyette, tegyük fel, hogy kb csak a vételár kamatait bukom erre a három évre. Ennyit fordítottam mobilitásra, élvezetre, megjelenésre, vagy bármi más aspektusára az autózásnak.

További példaként: Az öreg 146 TD 9 év alatt 2 millióba került (plusz a meg nem szerzett kamatok). Nem sok. Ebben napi logisztika és az élmény oltárán elköltött full fényezés, lakatolás ára is benne van. A 159 a szűk 5 év alatt kb ugyanennyibe került. Az egyiket 380e-ért vettem, a máskat 3 milláért. Az első esetben elsüllyedt pénz a vételár, mert nem tétel a teljes ráfordításban. A 159 esetében nem került 3 millióba, vagyis a vételárba valójában az 5 év autózás.
És a Giuliánál is megvan az a pont, ahol ha eladom, olcsóbban autóztam, jobb minőségű, problémamentes autóval, mintha pl a 159-et tarom meg, vagy egyéb használtat veszek "olcsón".
A kérdés azon a ponton lesz, hogy eladom, és anyagilag jól kiszállok, vagy amibe azon felül kerül, azt a saját szórakoztatásomra költöm XD
RomeoOne2023-05-11 11:16:17 // 30696
Nem feltétlenül. A Giulia Q is lehet befektetés, ha elteszed és előveszed 20 év múlva 0 km-esen.

Ahogy egy Chiron sem fog annyit érni, ha napi használós, emiatt megvannak rajta a használat nyomai.

Persze, ettől függetlenül a nagyobb értékű, ritka autóknál nagyobb az esély az értéknövekedésre.
WarbiRunner (Gyuri)2023-05-11 11:03:23 // 30695
Nem akkora fődre gondoltam :-) De van a családban őstemelő, gazdálkodó, ami csak kell.
TtK2023-05-11 10:57:29 // 30694
Egy új autó sosem befektetés (legfeljebb egy Chiron vagy Enzo). Amit kiadsz rá az sunk cost. Annyit kell meggondolni, hogy megéri-e neked elszórni erre a lóvét, vagy inkább más élvezetre költöd (nők, pia, lovi, tudatmódosító szerek, utazgatás, stb.). Mi akik itt vagyunk, minden jel szerint arra jutottunk, hogy nekünk megéri. Én legalábbis így vagyok vele.. :)
Kazes☻2023-05-11 10:49:30 // 30693
Azt szokták mondani, hogy azért, mert könnyebben mozoghat az ember, egyik napról a másikra leléphet (felelősség nélkül, persze le is léptethetik, ez is benne van), míg egy ingatlannál ez bonyolultabb. Persze olyan is van, aki szállodában lakik, mint Telly Savalas anno. 😀
TtK2023-05-11 10:38:38 // 30692
Ezt a bérlősdit én se értettem soha. Ha bérelsz a bérleti díj a tulaj zsebébe megy. Ha meg veszel egy kecót és behitelezed (tegyük fel, h kb. annyi a tölesztő, mint a bérleti díj), akkor a tiéd hosszú távon amit kifizettél (legalábbis a tőke része, a banké a kamat). Szóval miért is jobb bérelni?
TtK2023-05-11 10:35:36 // 30691
Ez hülyeség. Mármint, hogy nem szabad vitatkozni a NAV-val. Simán lehet és van, hogy el is fogadják az érveidet. Részletfizetést mindenképp érdemes kérni, legfeljebb nem adják meg, de addig se kell fizetni. Ha meg jogilag neked van (lehet) igazad, akkor be lehet nekik azt bizonyítani és el is törlik a kötelezettséget. A feleségem (jogász) kedvenc sportja volt pár éve az APEH-el vitatkozni egy illetékügyön. Azt mondta, hogy a mellett is tudna érvelni, hogy az APEHnek van igaza, de azt találja ki az APEH magának :) El is engedték több lépcsőben az illetéket, az utolsó körben már kétezer forinton vitatkoztak (elvi kérdés!) :))
RomeoOne2023-05-11 10:10:54 // 30690
Az ingatlan illetéken én is fennakadtam anno, ez nem konkrétan kettős adózás így nézve?

A jövedéki adó után ÁFÁ-t fizetsz. Na az mi? :DDD
RomeoOne2023-05-11 10:05:10 // 30689
Fődet sem vehetsz, ha nem vagy gazda (tudod igazolni, hogy az utóbbi években ebből származott jövedelmed) vagy nincs legalább egy aranykalászos OKJ-d.
WarbiRunner (Gyuri)2023-05-11 09:58:49 // 30688
"... és kész ki is van forgatva mindenki mindenéből:P"

Nem jól látom, hogy ez a cél? A növekvő káoszban baromira észnél kell lenni, hogy mibe mennyit fektetsz, nem tudhatod mi válik értéktelenné, vagy fenntarthatatlanná. Nem kizárt, hogy most csillogó szemmel örülünk, hogy a Giuliáink forintban többet érnek mint újkorukban, és reálértékben is jó az értéktartásuk. Aztán 5-10 év és lehet senkinek nem kell benzinnel hajtott fenntarthatatlan magántulajdonú autó.
Diverzifikált portfólió rulez. Meg főd amibe lehet krumplit vetni XD
WarbiRunner (Gyuri)2023-05-11 09:54:35 // 30687
Kár rákenni a magyar fogysztói mentalitásra, az ingatlan ha pénzt is kér, egy értékálló befektetés. Nyilván ésszel kell csinálni, nem egy szabolcsi falu utolsó lepukkant házára kell eladósodni. Bár... tudnék ellenpéldát, sőt eladó ingatlant is ilyen helyen ami értékesebb lesz :-) De olyat is akinek erre telt, megvette, és köszöni tök boldog így, hogy nem egy életen át fogja törleszteni.

Gimis voltam amikor elkezdett terjedni ez a bérelj lakást mentalitás. Nekem akkor is egy kérdésem volt. Akitől bérlek, annak miért van, ha annyira rossz dolog? XD
Persze, költeni kell egy ingatlanra is, de pont a hosszútávú kalkuláció mutatja meg, hogy egy(két) autó bizony ingatlannal vetekedő befektetés a szabad mobilitásba. Évekig vezettem a használt autóink fenntartási költségeit, értékvesztéseit, mindent. Az évek évtizedek alatt az autókra elköltött pénz simán kiad egy kecót :-)
Ha döntenem kéne, hogy autót, vagy ingatlant bérlek, akkor autót...
Gazdasági szempontból én magam is luxusnak értékelem az autót, mert az is.

Az ingatlan illetéken én is fennakadtam anno, ez nem konkrétan kettős adózás így nézve?
SD2023-05-11 09:12:47 // 30686
sluszpoén.. mikor végül letörlesztettem a hitelt, el kellett adnom az akkori autómat hogy nullára kifussunk... ami amúgy pont 850k környékén ment el.. tehát gyakorlatilag kivették a zsebembeől az autót... matematikailag.. igaz akkor már tényleg az én vagyonom volt:P
Meg az én terhem is:P:P:P

Már csak annyi a feladat hogy ki kell rá vetni egy olyan ingatlanadót aminél olcsóbb ha bérelsz... és kész ki is van forgatva mindenki mindenéből:P

No offense.. ezt világ szinten értem:)
SD2023-05-11 09:08:34 // 30685
De most akkor megválaszoltad magadnak, bőven akad Magyarországon ingatlan annyiért amennyi ma egy új Alfa, és ha azt vesszük egy családban mondjuk akár kellhet 2-3 autó is... Tudom mert szemben a panelben nem egy lakáshoz parkol 2-3 autó:)))
Itt én vagyok a szegény ember :)))

Ehhez képest mondjuk egy 20 éves autó ami meg annyiba kerül mint egy mosógép... igaz évente annyiért javítani is lehet hogy kell... ez azért nagyon nagy különbség felelősségi szintben is, és anyagi tervezés terén is. A jelen világ állapotokról ne is beszéljünk:)

Pont a magyar kialakult fogyasztói kultúra szerint a lakás egy örök befektetés, "ingatlan" ahogy a szó is mondja, nincs benne a köztudatban, hogy egy ingatlan is ugyan úgy amortizálódik és pénzt kér, vagy abból is van eldobható kategóriás :D

Ezzel szemben az autót itthon még jogi szinten is, most is luxus cikknek tartják, bármilyen autót...

Ezt konkrétan onnan tudom mikor kijött a 880e ft-os különbözeti illeték a házra... még ezelőtt 10 évvel, akkor felbéreltem egy ilyen vérebet, hogy hogyan lehet fellebbezni ezt az illeték dolgot :D És azt mondta ha a NAV-val akarok ujjat húzni, ne legyen semmi a nevemen és a számlámon sem, az autóra is azt fogják mondani adjam el fizessem ki abból...

Meghallgattam és inkább befizettem:D Nem esett jól:P

Pedig azért az is nevetséges eljárás, hogy megadóztatnak egy olyan ingatlant vagyonszerzési illetékkel, amit hitelből veszel, és az önerőd is már leadózott pénz, tehát nem vagyont szerzel hanem egy kötelezettséget 10-20 év szegénységi fogadalommal. Végülis a különbözetre tehát a felvett hiteledre kell vagyonszerzési illetéket befizetni?:D

De pont ez a Giuliában ez a polgárpukkasztó, látod még mi is csak kerülgetjük a forró kását, hogy most akkor miért ennyi mit is tud, mit kapok érte? :D

Képzeld akik kintről nézik:D Én már tapasztalt alfásként is csak nézegettem 5 évig... és az vett rá a vásárlásra hogy olyan szinten drágultak az autók hogy a ingatlan hitelemet jobb lett volna megtartani minden szopás árán.. és egy autóba fektetni inkább... mert úgy drágul minden, hogy egy autó jobban tartja az árát mint amennyit befizetek ingatlan hitel kamtatra, igaz az meg 20 év... és azalatt bármi történhet.. stb...

De azért jellemzi a jelen helyzetet.. hogy lassan ott tartunk hogy leélheted-e??? az életed a szülőföldeden.. Carpe diem mert kitudja mit hoz a holnap.. közben minden ember akiről tudomásom van.. hogy jutott valamire, mindig is a tudatos tervezés és a jó döntések eredményét élvezte akkor amikor mások legyintettek, hogy ja mert a mocskos mázlista, meg neki bezzeg könnyen ment, mindegy most ís írtam 3-4 témát mára :D:D:D

pár éve 40 millióért árultak itt a környékünkön is új építésű ingatlanokat..
TtK2023-05-10 21:51:31 // 30684
"...az autó kecó kategóriás beruházás..."

Melyik településen? Kies székesfővárosunkban nincs értelmes ingatlan 1M/m2 alatt, azaz egy új Giu áráért kapsz egy lepukkant panelt a Havannán, vagy egy szuterént a nyócker mélyén. Maximum.

Egyébként megnéztem a számlát, anno 10.9-et fizettem a Superért, ami az inflációval mai pénzre számolva (legalábbis a bankmonitor kalkulátora szerint) 16.9.. Ahhoz képest egy mostani alap Super (ami ugye 280ló és Q4 egy csomó olyan extrával, ami régen fizetős volt) 18-ért nem is rossz ajánlat.

Summa summarum nem a Giuliák lettek drágák (sőt), hanem a pénzünk ér egyre kevesebbet... :(
Kazes☻2023-05-10 19:37:43 // 30683
Ezt én sem tudtam, de kircsi és dicsérjék csak meg a fickót! 😀
Viszont ehhez lehet, hogy kellett az is, hogy jó pár afférunk volt már ilyen kertészkedőkkel, persze nem feltétlenül minden esetben irodalmi nyelvezettel, melyik szomszéd milyen vérmérsékletű (hogy szépen fogalmazzak), vagy épp a főnökükkel... oszt talán a hír tovább szállt, mert már más brigád jár! 😅
SD2023-05-10 18:24:21 // 30682
Azt vágod hogy az Aldi házszáma veletek szemben 145-147 ? :D

Onnan tudom hogy van egy ismerősöm akinek fűnyírós cége van és pont nyírták a füvet az Aldinál, és épp bosszankodtam hogy direkt a szélére állok erre meg itt vannak a füvek az autón.. meg még most ha találok az oldalán valamit akkor kit hámozzak meg...?

Eközben pakolok be a csomagtartóba és látom tőlem 5 méterre várakozik a füvön a kistraktor, odanézek semmi, de visszanéz a csóka, másodszor is odanézek megint rámnéz.

Erre megkérdem: rám vár, arrébb álljak?

És képzeld el megvára míg elállok addig az autó mellett nem csapta a füvet!!!!

Mekkora figyelmesség, mondjuk az is lehet hogy rohadt csunyán néztem előtte:D:D:D

Szóval ráírtam a fűnyíróscéges ismerősömre hogyha az ő embere, dícsérje meg:))))
És ehhez be kellett azonosítanom az Aldi-t és hát mi a házszám:D:D:D
Kazes☻2023-05-10 18:08:31 // 30681
Bepótolod az elvesztegetett éveket! 😜😅
SD2023-05-10 17:44:25 // 30680
na mindenki hazament:D minek írok ennyit:D
SD2023-05-10 17:15:55 // 30679
mondjuk azt is megértem hogy erről lehet cikket irni, egy avensisről nem lehet:D akkor tekintsük munkahelyi ártalomnak:))) és ő beálozza magát a szórakoztatás oltárán:)
SD2023-05-10 17:01:23 // 30678
pont nem pénz kérdése mert annyi helyre bohóckodja el a pénzét.. már vehetett volna vármit is... Driftautó, Audi TT, most meg az a 2.5V6TDI.. Előtte a Volvo, 166 hanyadik autó már.. és párhuzamosan is.. ha csak ezen minden vezérlést cserélt az több mint amennyiért most autót vett... mindegy.. a használt ódi nem hiszem hogy szponzor autó.. viszont mondjuk van szerelője így akkor meg még meg is érheti...
SD2023-05-10 16:41:33 // 30677
azért rápróbáltam:)))
Kócosw2023-05-10 16:36:13 // 30676
van az a pénz amiért az ember....
WarbiRunner (Gyuri)2023-05-10 16:18:41 // 30675
Nem, az véletlen ízlésficam egybeesés.😄
Ezért lett ződ:

SD2023-05-10 16:16:09 // 30674
Vályipista kijelentette a Giuliára hogy ez az én autóm, erre vett egy Audit:D
SD2023-05-10 15:55:21 // 30673
aztazeget.. ezt felolvastatom a géppel:D
A hozzászólásokért az Alfa Amore készítői nem vállalnak felelősséget.