Blog >> q2

>> SzervizBeeGee // Alfa GT Q2 1.9 JTD // 2009-06-11

Nemrégiben ecsetelt molyolás folyománya volt, hogy az egyébként is élete derekán túllévő kuplung már nem bírt elbánni a plusz 25%nyi nyomatékkal, ezért szépen meg-megcsúszkált ötödikben és hatodikban. Fura, automata váltós érzés volt, fordulatszám emelkedik, autó nem nagyon gyorsul, fordulatszám megáll, autó gyorsul, és végül együtt megy a két mutató. Szóval nem maradhatott ez így, ezért kicseréltettem. Sajnos gariba már nem ment el.
Ez önmagában nem hordoz túl nagy jelentőséget. Mégis szeretem az ilyen eseményeket, mert ilyenkor beleülhetek egy tök más autóba, jelen esetben egy Lineába. Kellenek ezek, mert ilyenkor tudja értékelni az ember hogy miben ül. Félreértések elkerülése végett, maxi reszpekt a Lineának, kategóriája egyik legjobb autója, kívül belül szép, még igényesnek is mondható. Teljesen meg tudom érteni azt az embert akinek ilyenre van szüksége. Bár az egynégyes szívóval kisteherautókat sem tudtam meglepni, városban szaladgálni tökéletes. Két nap alatt megszokható. És aztán visszaülök Piribe. Fog, tart, szűk, nem látni semmit hátra, kemény, ráz, kormány nehéz, csajok benéznek, ötösben előzök. Még sose írtam le, úgyhogy itt az ideje, hogy a szemébe mondjam, kurvára szeretem ezt az autót :)

Ja, és kivetettem a boxot is, mert győzött a józan ész. De ez a történet még nincs befejezve. Az elveszett pacikat pótolni kell :)

De most vettem észre, hogy a parkoló kártyámat a csereautóban hagytam, így holnap kelhetek korán, h ne büntessenek halomra..

>> EseményBeeGee // Alfa GT Q2 1.9 JTD // 2009-05-24

3. nekifutásra, majdnem dobogós helyezés (4.) olyan neveket megelőzve, mint a verhetetlen Cgo és a futottak még kategóriából Teddy + Halesz, és Csöri. Jó móka volt!

>> Tuning és extraBeeGee // Alfa GT Q2 1.9 JTD // 2009-05-24

Megesik az emberrel, hogy elcsábul, még akkor is ha elegendőnek gondolja az autója teljesítményét. Na most elegendőnek ugyan nem gondoltam, és egy kis plusz sosem árthat. Így hát beköltözött egy Steinbauer doboz a motorháztető alá.
Az első benyomások nagyon meggyőzőek; új erőre kapott a kocsi. Simán tartja a lépést az egyel nagyobb dízelekkel, legyen az Brerában vagy 156-osban.

Szeretem számokkal is meggyőzni magam, hogy hatásos lett a kúra, így megcsináltam a szokott rugalmassági tesztecskémet, ami roppant tudományos:
M1M7 kivezetője, gyorsítás 80ról 4-5-6ban 160-180ig, fokozattól függően, 20 km/h ként részidő. Általánosságban minden fokozatban 25%-kal jobbak az értékek.

Ugyanakkor esett a fogyasztásom. Szóval lett egy erősebb kocsim jobb fogyasztással, mi itt a hiba? Sajnos 3000től szép kis füstcsíkot húzok magam után. Ez engem nagyon zavar, mert nem szeretnék csipptuningosdízeleshüjegyerekként közlekedni, még erőltetett menetben sem.
Első lépésként ahhoz nyúltam, amit elértem, prémium üzemanyag, és légszűrőcsere (H&K). Az előbbi hülyeség, az utóbbi alátámasztotta az elméletemet, tökéletlen égést kicsit megsegítettük a levegővel, de nem oldotta meg a problémát, csak mérsékelte. Végül kikötöttem a teljesitmenymeres.hu cégnél, és fékpadra tettük az autót.

Én még nem voltam ilyen helyen, talán nem vagyok egyedül, ezért elmesélem a menetét.

Ez az a cég, ahova a Totalcar is hordani szokta a tesztautókat (pl a MiTonkat is) így bíztam hogy nem szakbarbárok. Egy szimpatikus ember végezte a mérést, minden mozzanatot bőven kifejtve, mindent elmesélve, hogy mit miért tesz, mit hova dug.

Begurulva a padra, rögzítette az autót, elől hátul, elhelyezett egy olajhömérőt, rádugta az OCD (?) csatit, hátulra Co mérőt és elszívót tett. Előre szintén léghűtés csöveket állított a motorra. Aztán lesúlyozta az autót mintegy 120 Kg-al. Egy rövid beállítás a mérőgépen, és fogadásra kész volt az egység. Az autó elsőre kommunikált, minden adat meg volt, így nem is volt más hátra, mint a mérés.
A pad ellenállása és a súlyozás eredményeképpen olyan hatást ért el, mintha az érdi emelkedőn küzdené fel magát az autó, csak nagyobb gördülési ellenállással és kevesebb légellenállással.
A mérést kikapcsolt ASR mellett 5. fokozatban végezte el, kb 60 km/h órás sebességről gyorsítva, a fordulatszám teljes tartományában. A mért tartomány végül 1150-4150 ford. közé esett, aminek a végén 180 felett ment az autó egyhelyben. Ez kívülről végignézve, egy méteres távolságból igen bizsergető dolog ám.

Az eredmény (főtengelyen mérve 180 LE / 390 nm - előtte 150 LE / 305 Nm) meggyőző, ám a grafikonon egy szép fennsík helyett hullámok rajzolódtak ki. A káros anyag kibocsátás pedig az egekben. Több értéket egymásra rajzolva meggyőződhettem róla, hogy nem mérési pontatlanság, hanem bizony vezérlési hiányosságok adódnak, ami annyira csekély, hogy menet közben nem érezni, de orvoslásra szorul.
A tünet a következő: 2000 fordulatnál ahol a nyomatékcsúcsot eléri, valami visszaszabályoz, majd újra enged, majd megint vissza és megint enged, egészen 3000 fordulatig. És ezt a teljesítmény-, a nyomaték-, a szívócsőnyomás-, a környezetvédelmi érték görbéje szépen leköveti.

Végeredményképpen utána kell járnom, hogy mi okozhatja ezt a tünetet, mert félek, hogy hosszútávon még gondot okozhat. A szakember szerint ha sikerül finomítani a szoftveren, és kiegyenesedik a görbe, akkor a füstölés mellet még pár extra pacira és ajándék nyuszira is lehet számítani. Hát úgy legyen.

Gyanítom, hogy a Selénia rallin megint örömautózás lesz, ezért előre szeretnék elnézést kérni a koromért. De tegezz nyugodtan :)

>> SzervizBeeGee // Alfa GT Q2 1.9 JTD // 2009-05-12

Olajcsere, semmi extra.
Kuplung hiba diagnosztizálás, néha elcsúszik 5., 6.-ban. A próbakörön persze nem, de elkönyveltük rendellenességnek. Ellenben nem biztos, hogy gariba beveszik. ...

>> EgyébBeeGee // Alfa GT Q2 1.9 JTD // 2009-03-11

Megirigyeltem a szomszédot és én is feltetettem a nyári gurulókat.
Centirozás, csavarozás, szokásos szitkozódás a hurculászás közben.

A gumicserén még gondolkozom, mivel a tavalyi nyúzás ellenére a kopásjelzők még vígan látszanak.

>> SzervizBeeGee // Alfa GT Q2 1.9 JTD // 2009-02-16

Pirkó kapott finom új felső lengőkart bal oldalra és egy pompás gömbcsuklót a jobboldalára.

>> EgyébBeeGee // Alfa GT Q2 1.9 JTD // 2008-11-21

Megvolt a kerékcsere tortúrája. Nagyon béna lett az autó, inkább le se fotózom.
A gumi Pirelli Sottozero, ha már olasz. Várom a fél méteres havat!

És aki kitalálta, hogy könnyűfémkerék, az hordja fel őket a másodikra zsírral a tökén, acsargó pitbullok között..

>> Tuning és extraBeeGee // Alfa GT Q2 1.9 JTD // 2008-11-19

Ma beszereztem a téli felnit, használtan, karcmentes 16" Selespeed típusú. Nemtom hogy fog állni, de jó áron volt :)

>> SzervizBeeGee // Alfa GT Q2 1.9 JTD // 2008-11-06

Fagyálló, olaj, levegőszűrő, olajszűrő, pollenszűrő, fényszóró izzó, üzemanyagszűrő, olajleeresztő csavar tömítés, 40K km átvizsgálás meg a munkadíjak.

Asszem most már jóvátettem a két poszttal előbbi akciót a kocsi felé.

>> SzervizBeeGee // Alfa GT Q2 1.9 JTD // 2008-10-28

Azt hiszem flexibilis csőnek hívják azt az alkarészt ami ki volt égve és ezért 1200nál mindig zörrent egyet az autó.

Egyébiránt rájöttem, hogy érdemes szagszervizt cserélni pár évenként, mert ilyenkor be akarják bizonyítani, hogy ők jobbak a másiknál. És egy ideig tényleg jobban figyelnek.

Erre a szerelésre az Autóház Budaörsnek 4,5 pontot adnék.
(Fél pont levonás az elfelejtett telefon miatt)