A következőre reagálnék:
Warbi:
"Ergo az Aresei blokk jobb, mint a TBi...akkor gyártsák azt, tegyék bele valami szép autóba és jöhet. de ez már a múlt, és nem látom a bíztató jövőt.
Grando, nem a csodát várom, csak ha "fejlődés" van, akkor legalább annyit tudjon mint egy 10 évvel korábbi konstrukció. A 150 tempomat 11l egy régi V6-ossal, akkor én elvárom, hogy egy takarékos kisköbcentis turbonak kikiáltott motor ez alatt legyen. Ha csak 10.9, már magamban kicsit mosolyogva ugyan, de nem szólok egy szót se. 10.5-nek egyenesen örülnék, sőt elgondolkodnék, hogy milenne ha...
Node itt másról van szó, és ne mondd, hogy erre lecserélnéd a V6-ot. Ott van a 150 tempomatos kép, szerintem egy rossz vicc ez így..."
Na szóval:

Adott a 159 TBi SW és George bácsi finom pici jobb lába. :))) Ez a képek alapján (ha már ezt akarjuk feltétlenül alapul venni) a következő elegyet alkotja:
17 óra 42 perckor, a 21.073. össz- és a 76. szakasz-km-nél, 140-es tempónál, 3250 fordulaton:
Átlagfogyi: 16,6 l
Pillanatnyi fogyi: 10,5 l
17 óra 47 perckor, a 21.085. össz- és a 89. szakasz-km-nél, 160-as tempónál, 3750 fordulaton:
Átlagfogyi: 15,8 l
Pillanatnyi fogyi: 13,2 l
Ha más nem is, az biztosan kiolvasható, hogy az átlagfogyasztásra kijelzett értékek mindkét esetben jóval magasabbak a pillanatnyinál. Az első esetben nem is kis mértékben. Feltételezem, hogy az átlagfogyasztások az adott szakaszra vonatkoznak - bár nem ismerem a 159 ketyeréjét. Tehát elindultunk vhonnan a tempomatos értékek felé. De vajon honnan? - adódik a kérdés. Hát bizony feltételezhetően egy jóféle, igazi huszáros vágta felől. :DD
Azt, hogy George hol nullázta a számlálót, mennyire hajtotta meg a gépet, ült-e a dugóban vagy egy autópálya benzinkútról kigurulva máris a lovak közé dobhatta-e a gyeplőt - tudja a rák, de nem is érdekes.
Ami esetleg érdekes lehet, azok a pillanatnyi fogyasztási értékek, már ha abszolút mérvadónak tekintenénk ezeket egy napi átlagos használat melletti tankolástól tankolásig mért fogyasztás szempontjából. A-ból B-be elutazni még tempomattal sem azt jelenti, hogy -autó indul, 160-as tempó elér, tempomat bekapcsol, út megtesz, lefékez, kiszáll-. Egy közepesen pörgős (kinek-kinek vérmérséklete szerint) autópályás út mondjuk egy 160-170, esetenként 180-as tempót szem előtt tartva átlagban sem produkál 90-100-nál magasabb átlagsebességet. Függ ez persze sokmindentől, ami az adott útszakaszon történik.
Na de mi a jó francra akarok én kilyukadni itten?
Az a gyanúm, hogy megakadtál a képernyőn (a műszerfal kijelzőjén a fényképeken, vagy a monitorodon a cikkben) adott esetben olvasható legmagasabb fogyasztási értékeken, és pánikba estél. :)))
Mit hagytál figyelmen kívül?
1. George jobb lábát.
2. Amire fentebb próbáltam rávilágítani így-úgy.
3. George BESZÁMOLÓJÁT, ami az egésznek értelmet ad. Imígyen:
"A motor adta lehetőséget rendesen kihasználva ... 13.6 l/100km-es fogyasztás." vagy "Sík úton 10-11 l/100km között váltogatta az értékeket, nekem végül 11 literes átlagfogyasztással sikerült lezárnom a tesztet.
Aztán írkál még a fogyasztásról, de azt elnézzük neki, mert spórdízeles és szeretjük. :DD ;)))
Konklúzió:
- Nem tudom, hogy az aresei blokk jobb-e, de én is arra szavazok, hogy gyártsák. Mondjuk ez sajnos mindegy már.
- A V6-ra nem cserélném le, de simán együtt tudnék élni vele, ahogy egy nagy dízellel is.
- Nincs semmi baj a fogyasztásával, mivel 200 ló, és egy jól összerakott, merev és stabil nagy (1440 kg a szedán, az SW nehezebb, mittomén mennyi) autót mozgat. Egy 200 ló körüli benzines motor fogyasztása már erősen függ a lábadtól, ezt kéne befogadnod. Ha neked a fogyasztása a legfőbb ismérve, akkor mindig fogsz találni olyan autót, amelyik jobb nála. Ha azt hiszed, hogy a 159 TBi a fogyasztása miatt nem jó, az baj. Neked nem kell 200 ló körüli benzines autó. Ez nem baj. Van sok másmilyen. ;)))
- Úgyhogy továbbra is tartom, hogy csodák pedig nincsenek, George megrögzött spórdízeles, boszorkányok pedig vannak. :DDD