Na, hogy felhozzak egy régi-új témát... GPF
Ugye sokáig kérdés volt, hogy van-e részecskeszűrő a Giu Q-ban ezzel az új E6D témával. A nemzetközi fórumok arról szóltak, hogy a motort átalakították úgy, hogy ne csak közvetlen befecskendezéses legyen, hanem nyomócső is legyen rajta és így tudja tartani az E6D-t. Szerintem sokunk számára nem volt ez világos, hogy mit is takar pontosan.
Aztán, ahogy kutakodtam a neten a Quadrifoglio manual-ok után, találtam egyet, amiben 2 féle motorkód is szerepelt (hsz. 9615). Miközben azt az infót hallottam, hogy az E6D ugyan flottára határozza meg a CO2 kibocsátát, de a koromkibocsátást autónként kell tudni. Ez már a "legrosszabbat" vetítette előre...
Aztán VTT-n beszélgettem R33Z-vel és kíváncsiságból megnéztük, hogy az ő Q-jának mi a motorkódja... és az előbbi hsz.-től eltérően egy 3. motorkód szerepelt a forgalmiban. Felcsillant a reménysugár.
A következő fejezet pont most hétvégén következett, miközben a haverokkal a jó kis Moszkvából hozott
Beluga vodkát kortyolgattuk, miközben arról ment a szó, hogy az E6D-temp 2020-tól már nem temp lesz(azaz átmeneti), hanem fix (azaz 2020-tól ilyen új modell mutatható csak be, de 2021-től lesz az új autókra kötelező, ha jól értettem meg). És ennek apropóján néztem megint utána ennek a dolognak, meg a következményeinek a Giuliára vonatkozóan.
Egyrészt, ha jól láttam, akkor az E6d-temp nem igazán különbözik az E6D-től, szóval a mostani motorokon már nem kell módosítani. És megnéztem a koromkibocsátást is. Arra viszont azt írja, hogy igaz, hogy azt autónként kell teljesíteni, de csak(!) a közvetlen befecskendezéseseknek... És ezzel a nyomócső kombinációval a Quadrifoglio motorokon gyakorlatilag ezt iktatták, ki, mert így már nem számítanak (kizárólag) közvetlen befecskendezéseseknek. Így nem kell GPF rájuk és maradt a hangorkán.
Okos lépés, Alfa, okos lépés :D
Legalábbis ez az elméletem, de passzolni látszik :)