Blog >> felni

>> SzervizLiquid // Alfa 159 2.4JTDm Q4 TI // 2017-09-15

A sokküllős 17-es felnik sosem tetszettek igazán, az idei télre szántam el magam, hogy kicserélem a szettet egy 18-asra. Találtam is jóárasítva egy garnitúra zsírúj fetete 18-as Ronal-t (Ronal R56 8x18 ET35). Remélem minden rendben lesz és el fog szépen férni, eddig jól alakul a dolog.
Szintén hosszas agyalás után Nexen Winguard Sport 235/45R18-as téligumikat választottam, a Gumik.hu-ról. GT Cartárs készített piros matricákat a kupakokra.
A 17-es garnitúra Dömpihez fog kerülni.
A Kálvária úton, a Kiss-Gumi-nál szereltettem össze.

>> Autóápolásrbalint88 // Alfa 156 1.9JTD 16V Distinctive Berlina // 2017-07-18

Ez most egy ömlesztett ömlengés lesz annak okán, hogy egy jóbarátomnak köszönhetően elkezdtem foglalkozni az autó külsejével is, hogy ha már DiCaprio módjára szórom a kocsira a húszezreseket, valami látszatja is legyen, persze csak költséghatékonyan, mert a nagy lóvé elmegy a műszaki tartalomra.
Első lépés, hogy hetente, max kéthetente elmegyek és lemosom az autót. Előtte talán havonta, de inkább kéthavonta volt puceválva. Aztán, keménywax-szal le van kezelve. Most épp Sonax Profiline nanoizé van műsoron, még egy jó darabig, mert literes a flakon.
Használok felnitisztítót, mert a fékpor az már csak olyan alattomos szemét dolog, hogy az autópályás satuzásoktól és a dugóban araszolástól megül a felnin, az meg nem szép. Ebből is Sonax - a nehezebb napokra-, valamint Mannol van betárazva.
Múltkor engedtem a csábításnak és vettem Sonax mikroszálas rongyot, bár nem volt olcsó, de nem érzem vele magam úgy, mint Gaben a napszemüveggel, mert amúgy faszán töröl. Ja, persze Sonaxos szilikon vízlehúzót is vettem, 3ezerért, mert tényleg hülye vagyok, szóval igazából az van, hogy kurva drága a piros festék, mert a sonaxtalan ugyanilyen, kék nyéllel 2k. De az nem passzol a szettbe.
Ami tulajdonképpen bevonzott az egyházba, az a Sonax Extreme Brilliant Shine Detailer, alias BSD, ami egy mosás utáni gyorswax, és a nevéhez hűen parádés fénye lesz tőle a kocsinak. Még az enyémnek is, pedig az nagy kunszt ám! 2k egy flakon jobb napokon, rosszabbakon a duplája, de március óta a heti mosásokkal egy flaska ment el, szóval kibírható. Az is mellette szól, hogy a vizet is szépen dobja le magáról a kocsi, szóval a mosásnál bedobott zsetonon simán visszajön az ára. Kivéve, ha otthon a kertben mosol, de az mondjuk a panelban ritkán fordul elő.
A többi cucc már prosztó Mannolos, mindennel azért engem se lehet beetetni: műszerfalápoló, üvegtisztító, kárpittisztító, kátrányoldó.
A műsorszámot a Kauffer nem szponzorálta, viszont ettől még náluk szoktunk bevásárolni ilyen kemikáliákat.
És a zárszó: az autóápolás egy tök jó, meditatív szombat reggeli program, kivéve ha másnapos vagy. Akkor aludd ki magad, mert nehéz őszintén lelkesedni még a gyönyörűen csillogó autóért is, nem hogy azért a foltos pénzpazarlásért, amit másnaposan képes előadni az ember.

>> EgyébATE TR // Alfa 156 1.6 // 2017-06-18

Felújítás...holnap megkapja a maradék két nyárigumit és mehet fel a fehérre. Sajnos vannak megint barna pötyik az autón, szóval menni fog ő is ismét javításra...ha a belseje kész lesz.

>> Tuning és extraATE TR // Alfa 156 1.6 // 2017-04-25

Beszereztem egy gar. GT gurulót. Sajnos anno ami volt az eladásra került, mivel a 156 is elment egyszer a háztól. Lesz rajta meló, de mi ezt szeretjük. :P
45 pénz - 2 db 215/45R17 nyári és 2 db 225/45R17 télivel, természetesen ez lesz a nyári, szóval értelemszerűen a 2 téli megy a háztól.

>> Szervizgiacinto // Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive // 2017-04-23

A tavasz eljöttével, surranócsere alkalmával, gumis barátunk egy elég jó üzlettel állt elő, 4db DOT2016 év végi majdhogynem zsírúj Michelin Primacy3 215/50R17 95W gumit kínált elég előnyös áron.
Centiírozás, felrakás.
Az új lengőkarokkal és ezekkel a remek gumikkal teljesen olyan, mintha gokart lenne, mégegyszer köszönet Tuningmannek és Robinak! :)
Végre fent vannak a szép TI görgők, jól néznek ki a lyuggatott tárcsákkal.
(Elnézést a koszos felniért, csak elég csúnya volt az idő)

>> SzervizRomeoOne // Alfa 159 2.0 JTDm 16V 170 LE // 2017-03-25

Eljött a várva várt nap! Több hónapos munkám eredménye végre beérett. Egy Apollónál dolgozó mérnök barátomon keresztül beszerzési áron sikerült 4 db Vredestein Ultrac Vorti 235/45R18-as gumit venni (egyéb indexek még: XL 98Y), ami felkerülhetett, mint korona a másfél hónapja érkezett NIU Y felnikre. A gumisnál stílusos fekete centrír súlyokat kapott, hogy ne virítson a fényes fémszínű súly a fekete felnin.
A gyári 17-eshez képest a kerék külső síkja 1,5 cm-el került kintebb, de még épp a sarvédőívek alatt van, viszont baromi jól néz ki, hogy szélesebb. A kisebb ET miatti egyéb hátrányokból semmit nem érzek. A kormány ugyanúgy reagál, mint eddig. És sem teljesítményben, sem kényelemben nem érzek változást. Semmi olyasmit nem tapasztaltam, ami valami problémára utalna.
A gumis felhívta a figyelmem, hogy amíg frissen van felhelyezve a gumi, előfordulhat, hogy ha kövér gázt adok, akkor elfordulhat a felni a betapadó gumiban és megeshet, hogy emiatt nagyobb sebességnél rázni fog. Ha ilyesmit tapasztalok, vigyem vissza és ingyen újracentrírozzák.
Gumik: 149752 Ft
Felni felgumizása, centrír és téli kerekek betárolása: 12450 Ft

>> SzervizRomeoOne // Alfa 159 2.0 JTDm 16V 170 LE // 2017-03-24

Bár nem volt semmi baj, de úgy gondoltam nem árt, ha végeztetek egy futóműállítást. Eredetileg a nyári gumik felhelyezése után akartam ezt megejteni, de mivel az nem gyári felniken lesz, a futóművesek pedig azt ajánlották, hogy ezt gyári felnire érdemes elvégeztetni, ezért csere előtt ejtettem meg a dolgot.
Ahogy láttam, a felhelyezett lézeres mérőkészülékek real-time továbbították az adatokat a computerre, az pedig kijelezte, hogy milyen szögben áll a kerék és ennek függvényében tekergette a csavarokat a szaki. Különbséget nem érzek, de remélhetőleg az utángyártott felnikkel is jó lesz így.

>> Tuning és extraNgynrbrt // Alfa 156 1.9 JTD Sportwagon // 2017-03-12

Felkerültek az új görgők az autóra, szerintem jó lett! Féltem hogy magas lesz, de átmérőbe a kerék nem nagyobb, csak most jobban zavar az eddig is szóban forgó ültetés, de marad így most egy darabig, 30mm kellene, úgy pont tökéletes lenne! A fekete nem feltétlen nyerő szín, elveszik kicsit a szekér alatt, nem is tűnik fel, hogy ilyen nagy, pedig az. Az egyik ugye le lett csiszolva, eddig nagyon nem tetszett, de most így fent az autón egészen jól néz ki, nyárig ez is eldől, hogy milyen szín is legyen. Tartottam egy nagytakarítást, bőrápolást, most nagyon tiszta és szép. Viszont a turbó előtti cső kiszakadt, azt cserélnem kell mihamarabb, illetve szórja az egyik féltengely az olajat, arra is megoldást kell keresnem, vagyis cserélni. 225/40 r18 van fent, elől 80%-os infinity, hátul zsír újak. Ugye maga a felni nagyon könnyű, lévén hogy mennyire drága, azt kell hogy mondjam, nagyon kényelmesek, meglepően, nem ráz, nincs hangja, jobban megy, mint a sárnehéz régi kerekeimmel, nagyon elégedett vagyok, tetszik!! Szépen lassan kezdi elnyerni azt a külsőt, amit szeretnék.

>> Tuning és extraNgynrbrt // Alfa 156 1.9 JTD Sportwagon // 2017-03-05

Felraktam a küszöböket, alul patentokkal, gyári furatokba, talán ahogy eredetileg is kell lennie. Oldalt szélvédőragasztó szuperál, alatta a minimális felületi rozsda lekezelve, ez is pipa. Nagyon kellett!! Nyárra 17"-os (képen látható) kerekeim voltak, jónak hitt gumikkal, tetszettek, de adódott az alkalom, hogy 18ra cseréljem, nem gondolkoztam rajta, nem is gondoltam komolynak eleinte, de az lett, és bumm, ott a garázsban 4 gyári festésű szép állapotú sérülésmentem Ace Racing Veenetian 8.018, el sem hiszem!! Szinte hihetetlen csere, nekem a 4 kereket kellett adnom, illetve fizetnem 10ezer forintot,mert a gumik belső fele komolyan megkopott, a drágám eszi őket, ezt később orvosolnom kell! Sokat kellett autóznom értük, beltekertem 560km-t, de meglettek a kerekek, és kaptam hozzájuk 2 darab zsír új gumit is. Ha valaki utána néz, még most is kapni a felniket, darabját 140 ezer Magyar Forintért, szerintem megérte!:)) Jövőhéten kerülnek fel, addig szerzek 2 gumit, remélem a gumis is azt mondja, hogy jók a felnik. Egyikről elkezdték lecsiszolni a fekete festéket sajnos, az most kap egy 1000 forintos fújós feketét, és ha eldől a végleges szín, akkor mind mennek festésre. Közepükbe Ferraris kupakot szeretnék, lopott ötlet, igen, tudom, de ha valaki rákérdez, elmondom majd, hogy honnan, egy cartársé az ötlet tulajdona. Félek, hogy magas lesz, ültetni viszont csak nyáron fogom, talán alfacityre meglesz :)

>> Tuning és extraRomeoOne // Alfa 159 2.0 JTDm 16V 170 LE // 2017-02-04

Az autót a 20 küllős 17"-es gyári alufelnivel vettem. Valamikor tavaly nyáron fejbe ütött, hogy nekem ennél nagyobb felni kell majd, ezt meg meghagyom télinek.
Mivel az autón gyárilag a Brembo fékek vannak, ezért ez egy elég nagy feladatnak ígérkezett, mivel utángyártott felnit akartam, hogy egyedibb legyen. A Brembok lényegesen túlnyúlnak az agy síkján, ezért a legtöbb utángyártott felni nem fér fel a féknyeregtől.
A kutakodásom már körülbelül szeptember óta tartott. Leginkább olasz felnit szerettem volna, de megnéztem sokfélét. Sajnos Magyarországon nagyon szűkös a kínálat. Sokat kutattam, írtam közvetlenül a felnigyártóknak is, bár közölük egyedül a Tomason írt vissza, jelezve, hogy tudnak a problémáról, az ő felnijeik nem fognak felmenni a Brembo-s 159-re.
A performancealloys.com sales manager-e viszont rendkívül segítőkész volt. Rengeteget nézegettem a felniket, az sem segített túlságosan, hogy én is jó válogatós vagyok. Amikor találtam olyat, ami tetszett, akkor rákérdeztem nála és ő felvette a kapcsolatot a gyártóval, sokszor még aznap visszaírt, az eredménnyel. Sok esetben negatív volt a válasz, nem fog felmenni a fék miatt.
A választásom végül a NIU-ra esett (David Laidelli), akik jelezték, hogy a féknyereg ellenére is jó lesz a felnijük. Ez egy ízig-vérig olasz brand, de nem túl nagy gyártó, Magyarországon nem is elérhető.
Külön kiemelném, hogy központosító gyűrűt nem rendeltem, mindössze annyit említettem, hogy Brembo-s 159-re lesz. Ezeket később akartam megvenni itthon vagy legyártatni. Erre meglepetésemre nem csak ezeket küldték el a korrekt méretben, hanem küldtek 20 kerékcsavart is. Alig hittem a szememnek. Ez a vásárló megbecsülése :)
A kupakon a felirat: Prodotto con goglio in Italia - Proudly produced in Italy :)
Ma felpróbáltam a kocsira is, valóban elfér :)

A 4 felnit 770€-ért kaptam meg a szállítás pedig 80€ volt.