Blog >> felni

>> Tuning és extraGTPeti // Alfa Spider / GTV 2.0 JTS // 2013-12-30

Ezen dolgozom éppen. Szöveg+képek jönnek.

Elöljáróban: Alufelni vs. tél: Ez nem egy triviális dolog, mert a mai alufelnik rendkívül vékonyan vannak fényezve. sajnos hajlamosak só hatására korrodálni. Főleg a küllők hátoldala kap kevés védelmet a gyárban (elvégre ez nem látszik). Úgyhogy itt kezdődik először a korrodálódás.

Update 2015.01.09: Eléggé elhúzódott ez a projekt. Egyrészt alábecsültem a szükséges időt, másrészt nem volt ideális a helyszín, ahol fújtam a kerekeket... Ez sokat lassított a dolgon.

A szükséges anyagok listája a projekt kezdetekor mennyiségek tekintetében máshogy nézett ki. Most már tudom, hogy miből kb. mennyire van szükség. Többek között ezt is megtanultam ebből a projektből.

- 3 doboz 2K epoxy alapozó
- 2 doboz füller
- 2 doboz ezüst festék a hátsó oldalhoz
- 2 doboz ezüst festék az első oldalhoz
- 2 doboz 2K lakk

A felhasznált anyagok kiválasztásáról

A lakk felépítése

A fényezés menete

Mire kell figyelni


Konklúzió

Konklúziónak annyit írnék, hogy aki egy ilyen projekten gondolkozik és ennyire alaposan akarja kivitelezni, gondolja át újra a dolgot. A mai fejemmel én is megbíznék egy fényezőt, hiába került volna többe, mint az anyagár, sőt az egész garnitúra ára. Tekintve, hogy az idő pénz. De feltételnek szabnám, hogy alapos lakkfelépítést (Lackaufba) csináljon a fent leírtak szerint, mert a télállóságnak ez a záloga.

>> AutóápolásChrisVaughn // Alfa GT 2.0 JTS Distinctive // 2013-12-29

Valahogy sejtettem, hogy nem fogom kibírni a nyári garnitúra cserét 2014-ig. El sem hiszem, hogy Apródon találtam, gyári, Toora által gyártott (tehát nem replika) 18"-os GT felniket. Használtan elég nehéz beszerezni, az csak hab a tortán, hogy 2008 és 2010 gyártású 4-5mm profilmélységű 225/45-ös gumikkal van szerelve. 1 felnin minimális padkanyom, 2 hibátlan, a negyedik pereme kicsit meg van pattanva, de nem sokból tart kijavítani. Az már biztos, hogy újra lesz fényezve, grafit szürkére vagy gunmetalra. A felniközép újszerű, hibátlan. Ózdról hoztam el őket, oda-vissza 75km-t utaztam.

75.000Ft-ot fizettem a szettért, ennyiért szerintem igen csak megérte. :)
Már csak a 17-est kell eladni.

>> AutóápolásChrisVaughn // Alfa GT 2.0 JTS Distinctive // 2013-12-03

Az idei télre még nem akartam venni téli gumikat, de még mindig olcsóbb mint a karosszériáztatás, szóval beruháztam egy garnitúrára. Apródon pepegino cartárs árult 15" lemezfelniket, gumival, és mivel 30km-es körzetben volt, így nem volt kérdés kitől vegyem. Nem mai gyártmány, de egy telet kibír, jövőre már csak 4db új gumit kell venni. Mivel elég jó áron adta, így nem mérlegeltem hogyan fog vele kinézni az autó. Jelentem: randa. Ennek a típusnak nem állnak jól az acélfelnik, még annak ellenére sem, hogy vásárlás után egyből kezelésbe vettem, és a kicsit rozsdás felniket felcsiszoltam, rozsdamaróztam, majd matt feketére lefújtam, így olyan mint az új. De télen amúgy se divatolunk. :)

Anyagiakat tekintve:

Felni, gumi: 20.000.-
Matt fekete spray 400ml: 1200.-

>> EgyébKristyon // Alfa 156 SW 1.9 JTDm // 2013-11-12

A gumikat már két hete, hogy megvettem, és felnire szereltettem, de csak ma került sor arra, hogy lecseréljem az autón.
Még azért átszerelés előtt lőttem egy képet a nyári kerekekkel is :)

>> Tuning és extratipoatti // Alfa 166 3.0 V6 24V aut. Distinctive // 2013-11-11

Felni upgrade... A létező legszebb gyári kerék került fel rá újszerű téli gumikkal. Gyönyörű!

>> EgyébFairlane // Alfa GT 1.9 JTDm 16v Distinctive // 2013-05-01

Lehomokszórtam és újrafényeztem a nyári kerekeket - fehér lett.
Kapott négy új Hankook K425 gumit.

>> EgyébSanyiJTD // Alfa 156 2.4 JTD 10V // 2013-10-20

Felraktam a téli felniszettem, úgy vagyok vele,hogy inkább +15-ben, mint majd 5fokban fagyoskodva...

A GTA-kat levettem, lemostam, és mennek a pincébe téli álmot aludni :D

Nem mutat rosszul azért a 16-ossal sem szerintem.

Még a tavaszi kerékcsere után elvittem a fényező ismerősömhöz a két peremsérült felnit amit most kaptam vissza....akkor egy hónapot kért a javításra de lett belőle 5(!) Sebaj úgysem volt rá szükségem de az utóbbi hetekben már sűrűn hívogattam, hogy lassan itt a tél! A munkája viszont most is kifogástalan lett nem is találtam meg a javítás helyét pedig csak bejavítva lett a különleges krómezüst festés!
A másik említésre méltó dolog egy egyre bosszantóbb és erősödő 3-4-ben kigyorsításkor jelentkező remegés-rázás okának felderítése. A jelenséget már korábban is éreztem de akkor csak kanyarban történő gyorsításkor így nem tulajdonítottam neki túlzott jelentőséget. Az elmúlt pár hétben és főleg a KUL-ra menet azonban annyira felerősödött, hogy muszáj volt alábújnom a gépnek! Leszedvén az alsó burkolatot csak annyit láttam, hogy a bal belső féltengely porvédő környéke úszik a zsírban, a bilincs mellett kiengedte a kenőanyagot és majdnem szárazon ment a belső "csillag"..... Ma végre sikerült elhárítani a hibát, kapott a biztonság kedvéért egy új belső féltengely-csillagot, friss kenőanyagot ill. egy új bilincset és úgy tűnik a hiba megszűnt.

>> EgyébÁdi_3900 // Alfa 156 SW 1.6 // 2013-10-07

Téli gumik figyelnek az autón vétel óta, így most ősszel nem kell cserélni a telet várva. De azért elvittem a gumishoz, hogy egyensúlyozza ki az acél felnikkel szerelt kerekeket. Meglettek. Tavasszal lesz alufelni és nyári gumi.

>> Tuning és extraSanyiJTD // Alfa 156 2.4 JTD 10V // 2013-09-26

Történt ,hogy eladtam hirtelen a 17-es Selespeed felnijeim, amik télre már fel voltak készítve, így gyorsan új felni után kellett néznem.
Amit tudtam,hogy kisebbet,és keskenyebbet akarok a 225-os télik helyett ,így elkezdtem keresgélni 16os sportcsomagos felniket.

Egy helyre beírtam ,hogy keresek, jelentkezett rá egy cartárs, hogy neki van ,nincs padkázva, egy helyen pattant meg a festék ,de azt leszámítva szép állapotúak.

Na hagyjuk is azt a nincs megpadkázva dolgot, 4ből 3 megvolt ,mindnek volt valami baja....

Kérdezem ,hogy a kupakok szépek?
Igen, szépek ,nincs bajuk.

Nem tudom Ti ,hogy vagytok vele, de a sómart kupak nálam NEM tartozik a szép kategóriába.

Erőt vettem magamon, hogy lefényezzem a kerekeket.
Minden padkasérülést, és egyéb ütődést kicsiszoltam, egy gramm gitt nem kellett neki sehova!

Majd matt fekete alapozót kapott, arra 2réteg metál bázist, és 2 brutálvastag lakkréteget... Ha már téli felninek készül.

A kupakokra csináltattam matricát, majd azt is rálakkoztam a felületre.

A matricát természetesen GT cartást készítette nekem!

Csillog az is ,mert a lakkba kevertem candy pink, és candy lime effectport is.

A színe ezüst ,de nem az a gyári gagyi, némileg sötétebb, és napon picit látni a csillámporokat.

Röviden-tömören.

Szépek :)

Ma felrakattam a téli gumikat rá, 205/55R16-os méretben, kapott új szelepeket is ,ki lettek centírozva. Szóval már nemsoká mehet fel.

Megyek be a gumis műhelybe, a gumisok simogatják ,hallom mondják milyen szép.
Odaszólnak:

-Te ez nem gyári fényezés ugye?
-Nem, tegnap elötti,úgyhogy vigyázzatok rá :D


Sajnos nem készítettem képet ,hogy milyen volt, de koránt sem tökéletes!